Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „R. Moldova rămîne pe loc cu fața orientată spre Europa”


O primă analiză a rezultatelor alegerilor de duminică.

Renato Usatîi a cîștigat alegerile pentru primăria din Bălți. Ilan Shor a fost ales primar al orașului Orhei. Iar votul din suburbiile municipiului Chisinau l-au propulsat pe candidatul liberal Dorin Chirtoacă pe primul loc, chiar daca cu un avans foarte mic în raport cu contracandidatul sau din partea PSRM, Zinaida Greceanîi. Ce alte rezultate s-au obtinut in scrutinul local de ieri si cum pot fi acestea citite.

Nicolae Negru în studioul Europei Libere
Nicolae Negru în studioul Europei Libere

Analizăm primele bilanturi impreună cu analistul politic si editorialistul de la „Ziarul Național”, Nicolae Negru.

Europa Liberă: Așteptări că alegatorii vor sancționa dur cele doua partide care guvernează în cadrul unei alianțe minoritare în R. Moldova, sprijinite de comuniști, au existat. Mai ales se așteptau analiștii ca penalizarea să vina în urma felului cum au administrat aceste partide crahul financiar de la Chișinău, cu trei bănci naționalizate și alte trei sub supraveghere a BNM. Totuși, exista ceva care chiar surprinde în rezultate, atâtea cate sunt la aceasta ora.

Nicolae Negru: „Deocamdată nu putem spune că au fost penalizate aceste partide de la guvernare, PLDM şi PD. În majoritatea raioanelor PLDM şi PD deţin primele locuri. De pildă, PLDM are majoritatea în 14 raioane, iar PD în 11 raioane. Deci, 25 de raioane vor fi conduse de un consiliu fie PLDM-ist şi PD-ist, fie de unul PLDM-ist, PD-ist şi PL-ist. Concluzia e că dacă cetăţenii din Chișinău au reacţionat la ceea ce s-a întâmplat la BEM şi celelalte două bănci, penalizând într-un fel aceste două partide, atunci despre restul Republicii Moldova nu putem spune acelaşi lucru.

La Bălţi, pur şi simplu, în locul PCRM a venit la putere în Consiliul Municipal Partidul Nostru. În celelalte raioane şi în municipiul Chişinău practic nu s-a schimbat nimic. În municipiul Chişinău situaţia ar putea fi chiar mai bună decât era până acum fiindcă până acum stânga avea majoritatea în Consiliul Municipal. Acum s-ar putea ca PL, PLDM, PD şi blocul electoral al Partidului Popular European a lui Iurie Leancă să aibă majoritatea în Consiliul Municipal.”

Europa Liberă: Totuşi vă surprinde ceva în ceea ce aţi văzut azi dimineaţa din rezultate?

Nicolae Negru: „Ceea ce mă surprinde cred că va surprinde toată lumea şi poate că o să intre în manualele electorale acest episod. E faptul că Ilan Shor a învins la Orhei cu o majoritatea zdrobitoare de voturi, deşi este principalul suspect, numele său este pomenit dacă nu de o sută de ori, în raportul Kroll. Cu toate acestea a fost votat, a fost preferat altor candidaţi din PLDM, PD. Totuşi Ilan Shor va fi nevoit să guverneze cu un Consiliul al cărui majoritate va fi formată din PD, PLDM, PL, poate şi blocul lui Leancă. Aşa că nu prea văd schimbări majore în preferinţele electoratului faţă de perioada precedentă. Am putea spune că Republica Moldova rămâne pe loc cu faţa orientată spre Europa.”

Europa Liberă: Cât de mari sunt, totuşi, pierderile partidelor sistemice?

Nicolae Negru: „Pierderile pentru partidele de la guvernare sunt în Chişinău. Trebuie să recunoaşte că PD avea data trecută în Chişinău 3%, acum are peste 2%. PLDM a avut în 2011 în Consiliul Municipal 14%, acum are peste 3%. Dacă însumăm ceea ce a obţinut PLDM şi blocul lui Leancă obţinem 15%, deci, undeva chiar la nivelul alegerilor precedente. PSRM putem spune că a venit în locul PCRM, dar nu a atins performanţele PCRM. PCRM obţinuse la alegerile municipale precedente 39%, PSRM are, în acest moment, peste 32%, au rămas 2,6% din procesele verbale nenumărate.

Am putea spune chiar că pentru partidele de dreapta, partidele pro-europene situaţia s-a îmbunătăţit în Chişinău. Concluzia ar fi că cetăţenilor Republicii Moldova nu le prea pasă, decât iată această excepţie din Chişinău, în general electoratul din Chişinău se deosebeşte de electoratul din alte părţi ale Republicii Moldova. Deci este această excepţie, în rest lucrurile au rămas pe vechi.

Cetăţenii au ales pornind de la circumstanţele locale, de la conjunctura locală. Au alese persoane şi nu partide. În consiliile raionale au fost alese partidele, dar probabil s-a pornit de la ce fel de oameni au fost propuşi pentru consilii. S-ar putea vorbi şi despre faptul că cetăţenii Republicii Moldova se alfabetizează, îşi dau seama că un consiliu raional nu se conduce prin directivele unui partid, ci se conduce reacţionând la situaţia concretă de la faţa locului.”

Europa Liberă: Cum vă așteptați să-şi valorifice rezultatele obţinute partidele pro-europene, pe de o parte şi partidele opoziției, pe de altă parte?

Nicolae Negru: „Partidele aflate la guvernare pot să-şi continue mandatul. Dacă aveau succese mari partidele de stânga, atunci ele puteau să spună că partidele de la guvernare sunt lipsite de bază electorală, şi-au pierdut dreptul moral de a mai guverna. În cazul de faţă ele nu vor putea spune acest lucru. Deşi ieri domnul Dodon părea foarte optimist, PSRM are întâietatea sau cele mai bune rezultate doar în patru localităţi: raioanele Taraclia, Ocniţa, Briceni şi în municipiul Chişinău. Nu are însă majoritatea suficientă ca să guverneze de unul singur în Chişinău.

Partidul Nostru, într-adevăr, are succese, participă prima dată la guvernare. este primul în Făleşti, Drochia şi Bălţi. În celelalte raioane are o prezenţă mai mică. Vom vedea cum se va dezvolta şi va evolua acest partid. Vom vedea cum se va prezenta noul primar Renato Usatîi. Nu este o situaţie uşoară la Bălţi. va trebui să conlucreze cu autorităţile centrale şi succesele sale la Bălţi, desigur, vor depinde şi de relaţiile sale cu Chişinăul. Să sperăm că el, la fel ca şi primarul precedent al PCRM, Vasile Panciuc, nu va merge pe linie confruntaţională, ci va încerca să conlucreze, să găsească limbaj comun cu Chişinăul.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se întâmple astăzi? Exista analiști care au si spus ca cele două partide sunt la nivelul unor scoruri ce nu recomandă decât schimbarea urgentă de lideri, curățirea de personaje cu probleme de corupție, reformatarea alianţei.

Nicolae Negru: „O reformatare a partidelor de la guvernare nu strică. Ar fi necesară. Repet, scorurile electorale nu sunt dramatice. Ceea ce ar trebui să facă acum e să formeze guvernul, să se înţeleagă cu PL

O reformatare a partidelor de la guvernare nu strică. Ar fi necesară...

asupra formării unei noi coaliţii majoritare. Dacă se vor înţelege, dacă PL va fi dispus să negocieze. Poate că până se clarifică situaţia în turul PL nu va dori să poarte negocieri deschise cu partidele de la guvernare. vom vedea care va fi situaţia.

O constatare ar mai fi declinul PCRM. Comuniştii sunt principalii perdanţii ai acestor alegeri. Doar în raionul Dubăsari PCRM se află pe primul loc. În celelalte raioane, municipii şi-au pierdut întâietatea. Poate PCRM să tragă anumite concluzii, să schimbe conducerea. Nu cred că e posibilă schimbarea conducerii. Schimbarea lui Voronin din fruntea partidului poate să ducă la dispariţia acestui partid. Partidul se identifică cu liderul său. din păcate, în alte partide situaţia cam e aceeaşi, se identifică cu liderii săi. Poate că ar fi cazul să se gândească ei la o reorganizare, restructurare sau o refacere a partidelor în aşa fel încât aceste partide să fie transformate din SRL-uri cum sunt acum în veritabile partide europene, ca atunci când se schimbă liderul partidul să nu dispară.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:24 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG