Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Primarii care acum fac promisiuni rupte de realităţi vor plăti apoi polițele”


Igor Boţan
Igor Boţan

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Mai întâi aș fi vrut să discutăm despre știrea difuzată de Comisia Electorală Centrală care se bucură de faptul că s-a trecut de un procent de participare care face posibilă validarea alegerilor locale, e adevărat, cu precizarea că atunci când vor fi o pătrime din alegători în fiecare localitate, dar există șanse. Pe de altă parte în depeșa de la CEC există cifre care nu sunt foarte îmbucurătoare, de exemplu alegătorii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani au votat în proporție de numai 2 la sută față de vârstnicii de 50 de ani care constituie 60 la sută. Domnule Boțan, cum se explică faptul că tinerii nu vor să își ia în mâini viitorul?

Igor Boțan: „Cred că explicația ține de sindromul „7 aprilie 2009”. Tinerii nu participă nici la mișcările de protest după 2009. Cred că acesta este răspunsul tinerilor după ce efortul lor din 2009 a fost profanat de către guvernarea pe care au considerat-o una pro-europeană și promotoare a intereselor tinerilor.”

Europa Liberă: Și femeile sunt marginalizate, se pare că deliberat, femeile care fizic constituie 51 la sută parcă din populație, vedem cifra aceasta, din 4000 de pretendenți la diferite funcții, cred că femeile nu constituie nici a patra parte.

Igor Boțan: „Este o realitate în Republica Moldova. Nimeni nu își pune drept scop să marginalizeze doamnele în procesul electoral sau în procesul politic.”

Europa Liberă: Dar nici să le încurajeze.

Igor Boțan: „Nu, dimpotrivă. Există programe susținute de Organizația Națiunilor Unite, chiar aici, în Republica Moldova, pentru a încuraja participarea doamnelor în viața politică. Dar vreau să le reamintesc radioascultătorilor că sondajele de opinie arată că, atunci când doamnele sunt întrebare, ar vota în condiții egale, cu aceleași capacități, un bărbat sau o doamnă, 90 la sută dintre doamne dau preferință votului pentru un bărbat.”

Europa Liberă: Voiam să mai comentați o depeșă de pe benzile de știri. În Găgăuzia oficial a fost semnalat cazul când un cetățean a încercat să fotografieze buletinul cu ștampila aplicată în dreptul unui candidat și cineva a semnalat lucrul acesta, din observatori, din comisia electorală. Recunosc, și pe mine m-a somat un membru al comisiei, când a văzut că am intrat cu aparatul de fotografiat. Eu am fotografiat buletinul neștampilat în cabina de vot ca dovadă că sunt în cabină, așa, de reportaj. Până la urmă m-a lăsat în pace comisia pentru că le-am dovedit că nu am ștampilat înainte de aceasta. Dar am văzut pe rețelele de socializare o sumedenie de poze de genul acesta. Cine poate sancționa și cum poate sancționa aceste acțiuni?

Igor Boțan: „Legislația nu prevede în mod expres sancțiuni pentru astfel de fapte, însă se consideră că fotografierea buletinului de vot, după ce este aplicată ștampila „Votat”, face parte din metoda de mistificare carusel. Adică omul vine, pune ștampila, fotografiază, aruncă buletinul de vot, iar apoi merge către comanditar și își primește „onorariulʾ.”

Europa Liberă: Dar juridic nu poate fi dovedit, pentru că eu cu același succes poate îmi fac un suvenir să arăt nepoților că am votat în 2015.

Igor Boțan: „Tocmai de aceea legislația nu prevede în mod expres, dar se consideră că o astfel de metodă de mistificare se aplică.”

Europa Liberă: Dar un candidat și-a însemnat susținătorii tocmai să nu facă acest lucru, ca după aceasta cineva să nu conteste în instanță rezultatele votării pe baza acestor probe. Chiar poate fi contestat totalul pe baza unor probe de genul acesta?

Igor Boțan: „Eu cred că în Republica Moldova, după ce justiția moldovenească și-a obținut faima pe care o are, totul este posibil. De aceea este mai bine, când astfel de lucruri sunt observate, ele să fie cumva curmate.”

Europa Liberă: Deci, suflăm și în apă rece?

Igor Boțan: „Da, este corect așa cum spuneți.”

Europa Liberă: Ce am înţeles şi eu, şi dumneavoastră probabil e că acest spaţiu virtual pe cât este de nereglementat, pe atât este şi de sensibil la tot felul de abateri. Adică bunul simţ acolo se vede mai bine ca oriunde, fără nicio legătură sau cu o legătură. Vă îndemn să vă uitaţi la pagina internet a Europei Libere, unde noi urmărim scrutinul step by step, cum zic englezii, acolo Iulian Ciocan în special prezintă un blog electoral şi filtrează tot ce i se pare lui mai important şi prezintă acolo. A propos, domnule Boţan, vorbind despre năzbâtiile de pe internet, de ce totuşi, ca în bancul acela, lumea mănâncă cactusul, plânge, dar continuă să încalce regulile şi în virtual, şi în real?

Igor Boţan: „În primul rând în virtual nu se încalcă regulile.”

Europa Liberă: Regulile de bun simţ se încalcă. Toată lumea ştie că nu e frumos să faci îndemnuri în ziua alegerilor, dar spune: „Votaţi-mă pe mine că eu sunt cel mai frumos”.

Igor Boţan: „Exact. Eu am participat la dezbateri în cadrul Comisiei Electorale Centrale în anul 2001, înainte de alegerile parlamentare, atunci când s-a dezbătut problema respectivă, dacă trebuie reglementată propaganda şi agitaţia prin internet. Atunci s-a ajuns la concluzia că nu trebuie, pentru că la acel moment reţeaua internet în Republica Moldova nu era foarte dezvoltată, iar argumentele erau următoarele: la televiziune, la radio fluxul de informaţie vine peste alegători, iar în internet acesta trebuie să depună un efort ca să găsească site-urile care promovează un candidat sau altul. De aceea, internetul este considerat pasiv, iar televiziunea şi radioul...”

Europa Liberă: Am înţeles. Aceasta e teorie pură, pentru că Facebook îţi vine exact ca televizorul în locul unde stai tu. Dar de ce încalcă politicienii regulile scrise, dacă scrie foarte clar că nu trebuie să ai, de exemplu, cheltuieli nedeclarate şi ei totuşi fac un concert şi trag o cheltuială de mama focului. Şi este clar pentru toată lumea că „нельзя”, dar „можно”.

Igor Boţan: „Este adevărat. Politicienii care fac acest lucru ştiu că justiţia din Republica Moldova este la cheremul lor. De aceea, doar ei îşi permit astfel de lucruri, iar concurenţii electorali, care nu controlează justiţia sau care nu fac parte din putere, astfel de lucruri nu-şi pot permite. Aceasta este explicaţia de aici, din Republica Moldova, la fel, ca şi cum am citi biblia şi am vedea că unul din păcatele capitale este avariţia, furtul ş.a.m.d. şi vedem că în Republica Moldova avem politicieni care fură chiar cu sume...”

Europa Liberă: Cel puţin, la biserică te duci şi te spovedeşti şi acolo măcar te spală de păcate până la proba contrarie. Noi am văzut seria de prezentări motivaţionale făcute de Promo-LEX, am văzut un Petru Hadârcă în ipostază de primar, care e un demagog cras, dar am văzut şi candidaţi reali, ei apar în faţa alegătorilor cu nişte îndemnuri. Vreau să vă întreb, dacă ar fi să facem un portret robot, ce fel de primar e la modă şi are priză? Un primar care spune: „Eu ştiu să aduc bani. Eventual de la partid, pentru că ştiu să mă pun bine cu liderul partidului” sau „Eu ştiu pe voi să vă mobilizez”? Pentru că eu când trec la mine pe Albişoara şi văd că nu e cosită iarba şi lumea aşteaptă să vină un nou primar să le facă ordine, chiar mă gândesc că un nou primar nu ştiu dacă va putea face treabă, dacă lumea nu ştie să măture sub ei. Sau vine un primar care spune: „Eu din banii mei vă voi face”. Ce fel de primar aşteaptă lumea şi va avea succes astăzi la scrutin?

Igor Boţan: „Părerea mea este că nu există un model de primar pentru toate segmentele din Republica Moldova, dar există şi este acum oarecum în vogă modelul de primar antisistem. Ceea ce avem la Bălţi este exact acest model de primar antisistem, care spune că: „Dacă ajung primar vă fericesc pe toţi’.”

Europa Liberă: Un fel de Robin Hood.

Igor Boţan: „Da, un fel de Robin Hood. Dar trebuie să luăm în consideraţie...”

Europa Liberă: Sau Andrei Popa la noi.

Igor Boţan: „Da, Andrei Popa. Trebuie radioascultătorii să-şi amintească că în 2011, la 5 aprilie a fost adoptată Strategia privind descentralizarea Republicii Moldova, care a fost cu succes ruinată de către guvernanţi. Totuşi, în această perioadă s-a reuşit să fie adoptată Legea privind finanţele locale, care a intrat în vigoare abia în acest an şi, deocamdată, putem spune că măcar pe această dimensiune primarii, primăriile vor fi finanţate fără implicarea factorului politic. Totuşi, factorul politic se va menţine prin fondul rutier, prin fondul ecologic, bani foarte importanţi pentru investiţii în localităţi.”

Europa Liberă: Adică un primar Robin Hood sau Andrei Popa nu va putea rupe cordonul ombilical, dependenţa de partid, de Parlament?

Igor Boţan: „Sigur că nu. Într-o anumită măsură da, dar cea mai mare problemă este, şi aceasta promit aceşti primar cu imagine de Robin Hood, că vor aduce investiţii. Problema e că în Republica Moldova, după scandalurile prin care a trecut în ultima jumătate de an, mediul de afaceri este pe burtă, nu am văzut investitori să se grăbească, să se îmbulzească să vină în Republica Moldova. Eu cred că aceşti primari care se erijează actualmente în postura de Andrei Popa vor fi cei care ulterior vor avea de plătit poliţele.”

Europa Liberă: Admitem în Bălţi, în Cahul sau undeva în Cimişlia, unde mai există ceva industrie. Dar un primar care nici măcar nu poate să adune pentru a plăti salariile în primărie, nişte impozite, ce face?

Igor Boţan: „Aceştia vor trăi în baza Legii privind finanţele locale, care după o formulă matematică, ţinând cont de anumiţi parametri, inclusiv numărul de locuitori, vor fi finanţaţi aşa cum prevede această lege. E mai uşor deja. Dar în privinţa investiţiilor, problema este foarte-foarte gravă. Mai cu seamă că am menţionat, criza prin care trece Republica Moldova este atât de profundă, că primarii care acum fac promisiuni rupte de realităţi vor plăti poliţele.”

Europa Liberă: O întrebare de un milion: de ce dumneavoastră nu acceptaţi să fiţi primar?

Igor Boţan: „Pentru că niciodată nu m-am gândit la această întrebare. Părerea mea este că eu nu mă potrivesc nici pentru funcţia de primar, nici pentru o funcţie publică, de deputat sau altă funcţie.”

Europa Liberă: Da, dar lumea v-a crezut bun de preşedinte.

Igor Boţan: „Lumea poate crede multe lucruri. Eu am foarte multe hobby-uri şi cred că mă pot realiza.”

Europa Liberă: Eu vă propun să vă gândiţi cel puţin până la ora şase, când vom intra într-o nouă ediţie specială electorală.

Igor Boţan: „Am să meditez asupra la aceasta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG