Linkuri accesibilitate

Promo Lex: în goana după voturi, candidații dau dovadă de ingeniozitate fără limite


Sătenii din Ţolica raionul Cantemir s-au ales în această campanie cu un drum proaspăt renovat spre cimitirul din sat

Asociaţia Promo-Lex este singura organizaţie neguvernamentală moldoveană care a monitorizat respectarea regulilor de joc în campania pentru alegerile locale locale. Într-un ultim raport înainte de scrutinul din 14 iunie, Promo-Lex a spus vineri că finanţarea nedeclarată a activităţilor din campanie este una dintre cele mai frecvente încălcări. Corespondenta noastră Diana Răileanu relatează că observatorii au mai remarcat metodele ingenioase la care recurg concurenţii electorali pentru a le transmite alegătorilor mesajul:

În goana după voturi, concurenţii dau dovadă de ingeniozitate fără limite. La această concluzie au ajuns observatorii Promo-Lex monitorizând activităţile electorale între 21 mai şi 10 iunie. Pe listă au ajuns mai multe exemple de suprapunere deliberată. Bunăoară, sătenii din Ţolica raionul Cantemir s-au ales în această campanie cu un drum proaspăt renovat spre cimitirul din sat. La Orhei, microbiştii care au mers la meciul de fotbal Milsami (Orhei) – Dacia (Chişinău) au fost îndemnaţi de agitatorii formaţiunii Ravnopravie să-şi dea votul pentru candidatul acesteia. Pentru a fi mai convingători au oferit microbiştilor ... îngheţate.

Observatorii Promo-Lex au mai constatat că locurile autorizate pentru afişele electorale nu li se par suficiente multor concurenţi, astfel încât aceştia mai ocupa si garduri, copaci sau piloni. Dincolo de latura amuzantă a acestor situaţii, majoritatea reprezintă o încălcare de lege, spune analista Misiunii de Observare Promo-Lex, Aliona Apostu: „Avem monitorizate 42 de cazuri de utilizare a cadourilor electorale şi sunt de la cele mai mici cadouri, nesemnificative, parcă, cum ar fi o îngheţată. Codul Electoral şi cel Penal spune clar, însă, că în campanie nu se oferă produse alimentare. Acea îngheţată, deci, poate fi considerată un cadou electoral. Alte cadouri ajung până la mobilier, tehnică, premii băneşti. Avem cazuri în care funcţionarii publici au oferit pentru careva concurenţi electorali premii băneşti”.

Având experienţa monitorizării mai multor campanii electorale, observatorii Promo-Lex au constatat că în lista încălcărilor admise de concurenţii – una ar fi comună pentru majoritatea – nedeclararea banilor pe care îi cheltuie în campanie. Localele din acest an nu sunt o excepţie, susţine Pavel Postica, şeful Misiunii de Observare a Promo-Lex, or, în rapoartele financiare pe care le-au prezentat Comisiei Electorale Centrale unii concurenţi au „uitat”, de exemplu, să indice din ce surse au fost plătiţi artiştii pe care i-au invitat să cânte la concerte: „Vorbim despre întruniri şi concerte electorale. În raportul PL-ului noi nu am văzut cel puţin zece concerte. Cel puţin cinci concerte nu le-am regăsit în rapoartele financiare ale PLDM-ului. PSRM-ul cel puţin patru concerte a evitat să le declare. Ravnopravie – un concert electorală. La fel, par să fie lipsă în rapoartele financiare cheltuielile reale pentru publicitatea stradală”.

Potrivit observatorilor Promo-Lex, până pe 10 iunie, peste o mie 500 de cetăţeni au contribuit cu bani la bugetele de campanie ale partidelor politice şi blocurilor electorale. Aceştia au donat aproximativ 37 de milioane lei. Şi la acest capitol concurenţii electorali s-au dovedit a fi inventivi. Recentele modificări în legislaţie au limitat suma donaţiilor care pot fi oferite formaţiunilor politice, până la 200 de salarii medii pentru o persoană fizică şi 400 de salarii medii în cazul persoanelor juridice. Acest plafon financiar nu vizează însă şi cotizaţiile membrilor de partid, fapt de care au profitat unii concurenţi explică secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir: „Din acest considerent, unele partide îşi camuflează donaţiile membrilor sub formă de cotizaţii pentru a scăpa de transparenţă, pentru a scăpa de obligaţia de a raporta toate datele de identificare a persoanelor. Ne-am alarmat când am văzut că partidele politice acumulează milioane de lei sub formă de cotizaţii de membru şi le varsă în fondurile electorale. Pentru a asigura egalitatea de tratament, am socotit necesar de a cere acelor partide date suplimentare despre persoanele fizice care cotizează cu sume mari de bani”.

În campania pentru localele de duminică partidele politice pot cheltui până la 59 de milioane de lei. Lider la acest capitol este Partidul Democrat care a raportat cheltuieli de 17 milioane de lei, urmat de Partidul Socialiştilor cu 9 milioane şi PCRM cu aproape 8 milioane de lei. La celalat capat sunt Partidul Verde Ecologist şi Blocul electoral Lista Poporului care au cheltuit cei mai puţini bani.

XS
SM
MD
LG