Linkuri accesibilitate

Demisia premierului Chiril Gaburici


Chiril Gaburici, anunţându-şi demisia
Chiril Gaburici, anunţându-şi demisia

Şeful cabinetului de miniştri a spus că nu dorește să existe vreo suspiciune că ancheta în privința diplomei sale „nu s-a desfășurat corect și transparent”.

Premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia, spunând că nu dorește să existe vreo suspiciune că ancheta în privința diplomei sale „nu s-a desfășurat corect și transparent”.

Într-o declarație în fața jurnaliștilor, Gaburici a mai spus că „nu putem mima reforme” și și-a exprimat speranța că demisia sa va ajuta la formarea unei coaliții majoritare de guvernământ.

Anunțul demisiei survine la o săptămână de când Procuratura Generală a preluat de la Ministerul de Interne dosarul presupusei diplome de absolvire a școlii false a premierului Gaburici, care s-a aflat în fruntea guvernului mai puțin de patru luni. Săptămâna trecută, el avertiza cu demisia dacă nu sunt demiși procurorul general, guvernatorul Băncii Naționale și conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare acuzate că n-ar lua măsuri pentru a apăra sistemul financiar moldovean în fața unor atacuri.

Gaburici s-a pronunțat pentru lichidarea Băncii de Economii, aflată în centrul schemei creditelor neperformante, prin care autoritățile spun că din trei bănci moldovene au dispărut 450 de milioane de euro. Dar coaliția minoritară PLDM-PD care l-a instalat în funcție în februarie cu ajutorul PCRM a anunțat săptămâna aceasta că dorește naționalizarea Băncii de Economii sută la sută.

Demisia primului ministru poate complica negocierile cu Fondul Monetar Internațional care își trimite o misiune la Chișinău săptămâna viitoare și care, de asemenea, a recomandat lichidarea Băncii de Economii.

Într-o primă reacţie, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care l-a propus pe Gaburici ca premier, a declarat într-o conferinţă de presă că îl va contacta pe liderul liberal Mihai Ghimpu în vederea înființării unei noi majorități parlamentare pro-europene, după demisia premierului Chiril Gaburici. Vorbind în fața jurnaliștilor, liberal democratul a anunțat că a discutat deja despre această necesitate cu președintele Nicolae Timofti și cu Marian Lupu, liderul celui de-al doilea partid din coaliția minoritară PLDM-PD. Filat a spus că regretă demisia premierului Gaburici, dar a descris-o drept demisie „responsabilă”, în condițiile în care acesta este cercetat de Procuratura Generală în chestiunea presupusei diplome false.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG