Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Contextul electoral pare să favorizeze votul anti-putere, anti-oligarhic și anti-european”


Puncte de vedere în dialog.

În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre apropiatele alegeri locale de duminică.

Gheorghe Cojocaru: „Contextul electoral, bulversat de scandalul „furtului secolului”, pare să favorizeze votul anti-putere, anti-oligarhic și anti-european. Balanța pare să încline spre o stânga socialistă, pro-eurasiatică, sau spre niște lideri populiști, apăruți peste noapte, care fac risipă de mijloace, pentru a se da drept niște figuri justițiare, „salvatoare ale națiunii”.

Europa Liberă: Acum, când putem spune că sunt ore numărate până la încheierea campaniei electorale, aveți niște concluzii pe care să le scoateți?

Gheorghe Cojocaru: „Temele oricărui scrutin local vizează în mod firesc problemele cu care se confruntă comunitățile rurale și urbane, însă agenda publică a acestei campanii electorale care, iată, ajunge la

De departe, cea mai acută și cu rezonanță maximă este problema combaterii corupției...

finiș, s-a axat, ca niciodată în trecut, pe marile probleme care preocupă oamenii: problema corupției, problema oligarhizării puterii și chestiunea orientării politice externe. De departe, cea mai acută și cu rezonanță maximă este problema combaterii corupției, readucerii miliardului de euro jefuit din cele trei bănci din capitală și pedepsirea celor vinovați.

Și, ceea ce este evident, actuala formulă guvernamentală a arătat cu totul palidă în dezbaterile pe marginea chestiunii privind „jaful secolului”, rămânând datoare cu un răspuns clar la această întrebare. O altă constatare ar fi că bătălia pentru primăria capitalei, așa cum a fost și în trecut, este miza principală a acestei campanii electorale.”

Europa Liberă: Din tabăra opoziției socialiste, încrezătoare în câștigarea alegerilor locale, se aude deja cererea organizării alegerilor parlamentare anticipate. Este reală o asemenea evoluție?

Gheorghe Cojocaru: „Vor trebui, totuși, așteptate rezultatele alegerilor locale, precum și reacția punctuală a actualei guvernări, care va trebui să asigure formarea unor coaliții locale, acolo unde va fi posibil, pentru a asigura funcționalitatea administrațiilor în teritoriu.

Totodată, anticipând anumite evoluții defavorabile post-electorale, guvernarea, prin liderii celor două partide, liberal-democrat și democrat, a și anunțat despre disponibilitatea reconfigurării actualei coaliții, cu condiția păstrării cursului de integrare europeană. În acest moment, anticipatele ar conveni, cel mult, unui singur partid cu reprezentare parlamentară, prin urmare, alegerile parlamentare anticipate nu sunt reale.”

Europa Liberă: Ca de obicei, Rubiconul trece prin capitală. Ce pronosticuri aveți pentru Chișinău?

Gheorghe Cojocaru: „Funcția de primar general al capitalei are o semnificație aparte, de simbol, în peisajul politic din Republica Moldova, aceasta fiind ocupată, din anii ʾ90 ai secolului trecut încoace, practic, fără întrerupere, de reprezentanții spectrului democratic pro-european. Probabil, bătălia pentru primăria Chișinăului se va tranșa într-un al doilea tur hotărâtor, când forțele pro-europene vor trebui să evalueze cu maximă responsabilitate și atenție șansele păstrării puterii în capitală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG