Linkuri accesibilitate

Jocurile Europene, în premieră, la Baku


În faţa orăşelului sportivilor la Baku, 10 iunie 2015
În faţa orăşelului sportivilor la Baku, 10 iunie 2015

Mulți văd în gestul regimului azer un truc pentru a albi imaginea țării criticată din cauza situației drepturilor omului.

La Baku, încep mâine Jocurile Europene, care sunt organizate pentru prima dată. Dar în timp ce 6 mii de atleți se pregătesc să concureze în 20 de discipline la complexe sportive nou-nouțe, activiștii încearcă să atragă atenția asupra încălcării drepturilor omului de către regimul autoritar al președintelui Ilham Aliyev. Alexandru Eftode prezintă în rezumat relatarea corespondentului Europei Libere Tony Wesolowsky:

Când Comitetul Olimpic European a anunțat că ar vrea să organizeze Jocurile Europene așa încât și Europa să aibă jocurile proprii ca toate celelalte continente, Azerbaidjanul a fost singurul care și-a exprimat dorința de a găzdui competiția inaugurală.

Arena Heydar Aliyev
Arena Heydar Aliyev

Costurile ridicate i-au speriat pe ceilalți. Dar țara caspică exportatoare de resurse energetice, care pierduse deja două competiții pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, a văzut în noile Jocuri Europene o șansă. Autoritățile cred că găzduirea lor va spori prestigiul Azerbaidjanului, va atrage turiști și afaceri străine.

Dar mulți văd în asta un truc al regimului azer pentru a albi imaginea țării criticată din cauza situației drepturilor omului.

„Nimeni n-ar trebui să fie prostit de spoiala și luxul show-ului internațional pus în scenă de Azerbaidjan pentru a-și albi reputația și a atrage companii străine”, spune John Dalhuisen, directorul pentru Europa și Asia al Amnesty International.

Apărătorii drepturilor omului au estimat că în închisorile azere s-ar afla aproximativ 100 de deținuți politici, inclusiv jurnaliști și oponenți ai regimului Aliyev.

Soldaţi azeri în apropiere de orăşelul sportivilor
Soldaţi azeri în apropiere de orăşelul sportivilor

În semn de protest, Parlamentul European a cerut într-o scrisoare oficialilor Comisiei Europene să nu participe la Jocurile Europene organizate de regimul de la Baku al președintelui Ilham Aliyev.

„Cu banii obținuți din exporturile de petrol și gaze, acest regim încearcă să arate bine în ochii publicului din Europa și lumea întreagă, dar aproape fiecare apărător al drepturilor omului din țară se află în închisoare”, a spus la o conferință de presă la Strasbourg, săptămâna aceasta, vicepreședinta Parlamentului European, Ulrike Lunacek.

A fost de față la conferință și Dinara Yunus, fiica activiștilor azeri pentru drepturile omului Leyla și Arif Yunus:

„Au trecut mai mult de 10 luni de când mama și tata se află în detenție preventivă. Au fost întemnițați după ce s-au adresat Comitetului Olimpic European, cerând boicotarea Jocurilor”, spune Dinara Yunus.

Președintele Aliyev a dezmințit mereu că regimul său ar încălca drepturile omului. Dar marți a coborât ștacheta, spunând, potrivit presei locale că cei care îl critică „se referă mereu la standardele europene, care sunt desigur cele mai înalte”. „Noi aplicăm totuși standardele azere”, a spus Aliyev.

Ieftinirea drastică a petrolului a stricat socotelile bugetare inițiale ale gazdelor Jocurilor Europene. Totuși, Azerbaidjanul nu și-a precupețit eforturile pentru a impresiona lumea, estimându-se că a cheltuit aproximativ 10 miliarde de dolari pentru pregătiri. Jumătate de miliard a costat numai Stadionul Olimpic de la Baku, o construcție futuristă cu 68 de mii 700 de locuri, una din cinci locații unde se vor petrece Jocurile Europene.

Președintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, a promis că Jocurile Europene vor fi „inovative și diferite” și a insistat astăzi că sportul nu trebuie amestecat cu politica:

Patrick Hickey la Baku, 11 iunie 2015
Patrick Hickey la Baku, 11 iunie 2015

„Am făcut tot ce am putut pentru a încerca să găsim răspunsuri la întrebările despre drepturile omului. Dar vreau să vă spun că există un lucru pe care nu-l putem schimba – nu putem dicta unui stat suveran cum să-și administreze afacerile”.

Jocurile Europene vor dura două săptămâni și se va concura la 20 de discipline, 16 olimpice și 4 suplimentare, anume fotbal pe plajă, baschet trei la trei pe jumătate de teren, karate și sambo. În premieră, la o competiție sportivă internațională vor participa sub propriul drapel sportivi din Kosovo. Jocurile sunt și o ocazie de comunicare între Azerbaidjan și Armenia rivală, care își trimite și ea atleții la Baku. O inovație este și aceea că Azerbaidjanul acoperă toate cheltuielile de deplasare și cazare ale tuturor echipelor de atleți și antrenori.

Dar viitorul Jocurilor Europene este incert. Săptămâna aceasta, s-a anunțat că Olanda, singura țară care și-a exprimat dorința să găzduiască ediția următoare, în 2019, se retrage din cauza costurilor mari.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG