Linkuri accesibilitate

Anna Maria Corazza Bildt: „Femeile, ruşii de rând, sunt prima victimă a putinismului”


Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt

Europarlamentarul suedez susține extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei şi în domeniul tranzacțiilor financiare.

Deși ambii soți Bildt sunt critici vocali ai Kremlinului (fostul ministru de externe suedez, Carl Bildt, fiind si unul dintre părinții fondatori ai Parteneriatului Estic) la Moscova s-a decis ca din familia Bildt doar doamna, europarlamentarul de centru-dreapta Anna Maria Corazza Bildt, să primească, alături de alți opt cetățeni suedezi, interdicție de călătorie în Federația Rusă. Să fie activismul său în domeniul drepturilor femeii, să fie acțiunile de susținere a eliberării pilotului ucrainean Nadia Savcenko, sau ce anume a determinat includerea numelui ei pe acea listă, am întrebat-o într-un interviu pe care Corazza Bildt l-a acordat în exclusivitate, la Strasbourg, Europei Libere. Europarlamentarul suedez este de părere că UE ar trebui să reînnoiască și chiar să extindă sancțiunile împotriva Rusiei, dacă nu se instalează pacea în Ucraina, iar acordurile de la Minsk nu sunt implementate integral.

Europa Liberă: Sunteți unul dintre cei nouă cetățeni suedezi cărora le este interzis să călătorească în Federația Rusă. Având în vedere activitățile Dvs. parlamentare - sunteți vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și membru al Comisiei pentru Drepturile Femeilor, dar şi un critic al Kremlinului, şi un susținător al cauzei Savcenko - ce credeți că a determinat Rusia să vă includă pe acea listă de europeni indezirabili. Aveți legături strânse cu opoziția rusă, cu societatea civilă din Rusia?

Anna Maria Corazza Bildt în Parlamentul European
Anna Maria Corazza Bildt în Parlamentul European

Anna Maria Corazza Bildt: „Sunt mai degrabă mândră decât intimidată de faptul că mă aflu pe lista neagră a Moscovei. Asta înseamnă că îmi fac bine treaba ca membru al Parlamentului European. Atacurile asupra membrilor PE sunt atacuri asupra cetățenilor europeni. Voi fi pe mai departe angajată în lupta pentru pace în Ucraina, Nu am primit o explicație cu privire la modul în care a fost întocmită această listă. Sunt mai hotărâtă ca oricând să denunț încarcerarea ilegală, în condiții improprii, în Rusia a Nadiei Savcenko și să cer o anchetă internațională independentă cu privire la asasinarea domnului Boris Nemțov, unul dintre liderii opoziției ruse, care a dorit să arate în mod transparent prezența trupelor armatei rusești în Ucraina. Știm că în acest moment soldați ruși luptă în Ucraina, în Donbas și Luhansk, folosind armament greu furnizat tot de Rusia. Nu mă voi opri din a spune că Rusia, un membru al Consiliului de Securitate ONU, violează angajamentele sale internaționale si legislația privind drepturile omului, prin anexarea Crimeei și prin folosirea forței pentru schimbarea granițelor în Europa, prin politica de crearea a unor state satelite, atacând sistemul de pace și securitate care a fost construit la nivel global după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Europa Liberă: În anii 90, in timpul războaielor din Balcani, vă aflați în fosta Iugoslavie ca reprezentant al Națiunilor Unite și, ulterior, al UE. La vremea aceea, ce se întâmpla cu populația civilă în Balcanii de Vest era considerat catastrofă umanitară. Putem spune același lucru despre Ucraina? Având în vedere experiența Dvs., puteți face o astfel de comparație?

Anna Maria Corazza Bildt: „Sunt șocată de faptul că în jur de două milioane de oameni în Europa au fost nevoiți să plece de-acasă din cauza războiului. Potrivit Oficiului de Ajutor Umanitar al UE, sunt peste un milion și jumătate de persoane refugiate în Ucraina și peste 800 000 de refugiați de război ucraineni care au părăsit Ucraina. Discutăm așadar de un exod de dimensiunea celui din Bosnia Hertzegovina in anii 90! Este o magnitudine care ar trebui să ne facă să reacționăm. Nu văd, din păcate, prea multă mobilizare. Desigur că este o catastrofă umanitară și pentru că populația nu are acces la mâncare, medicamente și alte produse necesare unei vieți normale în Donbas și Luhansk. Convoaiele umanitare sunt blocate în aceste regiuni. Când Sarajevo - unde eu am stat 3 ani - a fost asediat și convoaiele umanitare erau blocate, comunitatea internațională a protestat. S-a negociat acces pentru ajutorul umanitar. Sigur, numărul morților a fost mult mai mare în războaiele din Balcani, după 5 ani. Dar situația curentă a refugiaților din Ucraina necesită un răspuns adecvat din partea UE. Sprijinim Ucraina cu 139 de milioane de Euro. Sunt mândră ca ajutăm atât de mult. Dar trebuie să facem mai mult!”

Europa Liberă: UE face eforturi de ani de zile să determine schimbări în politicile Kremlinului. De la anexarea Crimeei o face prin intermediul sancțiunilor economice. Observăm într-adevăr că marile proiecte de infrastructură ale Federației Ruse întâmpină dificultăți. Dar foarte puțin s-a schimbat din politica Kremlinului...

În direct de la Strasbourg: Anna Maria Corazza Bildt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:23 0:00

Anna Maria Corazza Bildt: „Lista neagră arată că sancțiunile au funcționat. Trebuie să fim consecvenți, să susținem reînnoirea lor la Consiliul UE din 25 iunie, dar chiar să ne gândim la aplicare unor noi sancțiuni, dacă Acordurile de la Minsk nu sunt aplicate în totalitate. Trebuie să luam în considerare și aplicarea unor sancțiuni în domeniul tranzacțiilor financiare. Trebuie spus că este foarte mare diferența între sancțiunile dlui Putin, total netransparente și cele ale UE”.

Europa Liberă: De ce este transparența, în acest caz, atât de importantă?

Anna Maria Corazza Bildt: „Este importantă pentru că statul de drept trebuie să reglementeze relațiile internaționale. Nu putem avea relații reglementate prin forță sau încălcarea legii. Există actualmente companii din Rusia care s-au adresat Curții Europene pentru Justiție pentru a contesta sancțiunile. Este calea corectă de urmat. Pentru că nu este vorba aici de dl Putin, ci de persoane private identificate de UE ca având legături cu activități care au violat legislația internațională. Ca atare, fac un apel la statele membre să rămână unite. Puterea noastră stă în forța noastră economică. Sancțiunile nu sunt gândite că pedepsească Rusia, ci sunt un instrument prin care încercăm să determinăm Kremlinul să se așeze la masa negocierilor și să implementeze acordurile de pace în Ucraina. Putin înțelege doar puterea, din păcate, şi de aceea trebuie să aplicăm sancțiuni. Nu sancționăm poporul rus. Nu vrem să excludem Rusia, nu vrem să izolăm Rusia, avem nevoie de cooperare cu această țară, dar dacă Kremlinul preferă armele dialogului, atunci trebuie să menținem sancțiunile economice”.

Europa Liberă: Este adevărat, economia este arma UE. Însă, într-un raport care analizează situația strategică militară în bazinul Marii Negre după anexarea Crimeei, deși sugerează că UE ar trebui mai degrabă să coopereze decât să se confrunte cu Rusia, Comitetul de Afaceri Externe al PE mentionează că NATO ar trebui să îi „reasigure solid in domeniul strategic” pe partenerii estici. Nu va provoca o astfel de abordare Kremlinul și mai mult?

Campania pentru eliberarea pilotului Nadejda Savcenko
Campania pentru eliberarea pilotului Nadejda Savcenko

Anna Maria Corazza Bildt: „Kremlinul a invadat Georgia, în 2008, acum invadează Ucraina, a ocupat în mod ilegal Crimeea și este angajat într-un fel de confruntare hibridă cu Europa. Propagandă, dezinformare, finanțează partidele extremiste din UE. Să nu uităm de asemenea Transnistria în Moldova. Toți vecinii Rusiei se află sub amenințarea de satelizare. Kremlinul crede că dacă ai aparținut URSS nu dreptul să ai suveranitate, și Rusia trebuie să decidă deciziile tale interne. Noi credem că, in lumea în care trăim, toate țările, inclusiv fostele state sovietice au dreptul să decidă pentru ele însele, să aibă suveranitate teritorială și independenta lor trebuie să fie respectată. NATO nu este o organizație ofensivă, căci altfel ar fi reacționat la toate aceste evoluții şi la aceste amenințări constante pe care le simțim si in Suedia, cu submarine, zboruri neautorizate în regiunea Mării Baltice. NATO este o organizație defensivă. Apropo de Acordurile de Asociere ale Ucrainei, Moldovei sau Georgiei. Politica Europeană de Vecinătate este o politica ce permite cetățenilor din Ucraina, Moldova, Georgia, poate intr-o zi Belarus, să decidă in mod democratic daca doresc sau nu ca țările lor să se apropie de UE. Noi nu impunem nimic, ci le oferim relații libere, iar si asta este bine chiar și pentru Rusia, căci astfel Rusia va avea drept vecini democrații libere, cu economii puternice”.

Europa Liberă: Da, dar ei se tem că vor pierde această piață pentru produsele rusești…

Anna Maria Corazza Bildt: „Daca aceste țări se apropie de UE și economia lor va crește, iar asta va fi bine și pentru Rusia, caci va avea piețe de desfacere cu putere de cumpărare mai mare. Ești puternic când ai un comerț liber, nu dacă te gândești sa construiești satelizare. Prin comerț liber câștigă toată lumea”.

Europa Liberă: După summitul de la Riga, dl Junker, președintele Comisiei Europene a spus: „Nici ei, nici noi nu suntem pregătiți.” În timp ce dna Merkel a făcut clar faptul că Politica de Vecinătate nu este un instrument de extindere. De vreme ce Ucraina, Moldova și Georgia asta așteaptă, să devină într-o zi membre UE, nu va submina entuziasmul lor, de fapt, această abordare precaută a UE, obligându-le, cumva, în timp, să aleagă Rusia?

Anna Maria Corazza Bildt: „Am scris împreună cu câțiva colegi o scrisoare către Președinția letonă a UE în care am susținut că celor trei țări trebuie să le fie oferită o perspectivă europeană clară. Acest lucru însă nu înseamnă că aceste țări vor deveni membre UE mâine. Criteriile stricte de la Copehnhaga trebuie aplicate, reformele in materie de economie de piață si instituții, statul de drept, democrație, corupție, trebuie de asemenea întreprinse. Iar noi, UE, trebuie să le stăm alături si sa ajutam aceste țări: cu asistență tehnică, financiară. Nu vor deveni membre, dacă nu vor fi pregătite. Nu depinde de noi”.

Europa Liberă: În calitatea Dvs. de membru al Comisiei pentru drepturile femeilor, cum vedeți situația femeilor in Estul Europei? Pe de altă parte, ar putea femeile din Rusia, de pildă, juca un rol important in schimbarea societății ruse sau a scenei politice din Rusia?

Anna Maria Corazza Bildt: „Am cunoscut femei uimitoare în Ucraina, Moldova, Georgia sau Rusia, si dacă ar fi mai multe femei la putere în aceste țări ar fi mai puține conflicte. Trebuie să ne unim forțele pentru a depăși barierele politice pentru a avea peste tot mai multe femei vizibile și în pozitii de conducere. Suntem deschiși pentru relații mai apropiate cu femeile din Rusia, cu societatea civilă din Rusia. Femeile sunt o forță a schimbării, și o forță a păcii. Sancțiunile, atitudinea noastră față de Kremlin nu este îndreptată împotriva femeilor, a populației. Femeile, rușii de rând, sunt prima victimă a putinismului, căci nu se bucură de avantajele democrației si sunt ținuți departe de UE, căci nu pot să călătorească. De asemenea, sunt alături de femeile extraordinare din Ucraina, care suferă enorm din cauza conflictului din Ucraina”.

XS
SM
MD
LG