Linkuri accesibilitate

Sondaj Pew: americanii şi europenii, pro sau contra folosirii forţei militare împotriva Rusiei


Soldaţi polonezi şi americani, în timpul exerciţiilor militare comune din apropiere de Varşovia, 21 martie 2015
Soldaţi polonezi şi americani, în timpul exerciţiilor militare comune din apropiere de Varşovia, 21 martie 2015

Corespondenţa zilei de la Washington.

Institutul Pew a dat publicităţii o cercetare cu privire la atitudinile cetățenilor din Occident faţă de NATO, Ucraina şi Rusia. Care sunt concluziile studiului? e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ingrijorare fata de actiunile Moscovei, in contextul situatiei din Ucraina este ceea ce occidentalii aud in fiecare zi, prin mediile de informare, dar asta nu pare sa fi avut un impact asupra mentalului colectiv. Un numar semnificativ de americani si majoritatea populatiei in citeva tari europene se pronunta hotarit impotriva unei interventii in sprijinul unui membru NATO, daca acesta este atacat.

56% dintre americani sint de acord ca Statele Unite trebuie sa foloseasca forta militara pentru a apara un aliat in fata unei agresiuni rusesti, daca va fi cazul. Dar la aceeasi intrebare opiniile sint impartite in functie de preferintele politice: 69% dintre republicani sprijina o interventie, dar numai 47% dintre democrati o fac.

De cealalta parte a fostei cortini de fier, polonezii sint cei mai sceptici ca vor primi ajutor, in cazul in care sint atacati, doar 49% considera ca ajutorul va veni.

Si poate ca scepticismul este justificat daca privim catre ce spune sondajul in tari europene: in Italia, Germania si Franta, majoritatea cetatenilor crede ca tara lor nu trebuie sa intervina in sprijinul unui aliat atacat. In Spania, opinia publica e impartita, in timp ce in Marea Britanie idea de sprijin este imbratisata de mai multi. Unul dintre trei germani este de parere ca sanctiunile indreptate impotriva Rusiei trebuesc diminuate si mai putin de o cincime vor ca NATO sa-i inarmeze pe ucraineni.

XS
SM
MD
LG