Linkuri accesibilitate

Liudmila Denisova: „Transnistria este o ameninţate doar pentru că reprezintă o punte de acces a Rusiei în Ucraina”


Nemulțumirile delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră

La Chișinău s-a încheiat Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră. Delegația ucraineană s-a declarat dezamăgită că această structură nu e suficient de politizată și nu-și extinde aria de analiză pentru ca să poată discuta și criza din estul Ucrainei.

Nemulţumirile delegaţiei parlamentare ucrainene au fost exprimate la o conferinţă de presă separată cu puţin timp înainte de încheierea lucrărilor sesiunii Adunării Parlamentare a Cooperării la Marea Neagră.

Şefa delegaţiei ucrainene, deputata Liudmila Denisova şi colegul ei Refat Ciubarov au spus că cooperarea ţărilor din bazinul Mării Negre nu ar trebui să se reducă doar la aspecte economice şi sociale, dar să le includă şi pe cele politice.

Ucraina nu are un reprezentant în actualul birou al Adunării, organ care stabileşte agenda şi subiectele de pe ordinea de zi a sesiunii.

Propunerea de a extinde formatul de discuţii pe chestiuni politice a fost însă comunicată delegaţiilor din celelalte 11 ţări participate.

Iată ce spune deputatul Radei Supreme Refat Ciubarov:

„Evenimentele de acum un an, anexarea Crimeii, războiul din estul Ucrainei, toate acestea demonstrează că nu poţi miza pe o cooperare eficientă în toate sferele între statele care fac parte din Adunare din moment ce una din ţări nu respectată integritatea teritorială şi securitatea oamenilor alteia. Acest mesaj l-am transmis colegilor noştri din delegaţiile parlamentare.”

Şefa delegaţiei ucrainene Liudmila Denisova a adăugat că:

„Dacă noi, reuniţi în acest format, nu vom discuta despre agresiunea Rusiei din Ucraina, nu ne vom opune, atunci nu este exclus că mâine va ajunge şi Moldova într-o situaţie similară. Nu mi-aş dori acest lucru pentru că văd ce se întâmplă în Ucraina. Mai mult de 6 mii de morţi, peste 1,5 milioane de refugiaţi. Tocmai din acest motiv insistăm că în acest format de cooperare să se atragă atenţia şi la acest aspect.”

Parlamentarii ucraineni s-au arătat nemulţumiţi şi de un nou membru propus de delegaţia parlamentară a Federaţiei Ruse. Este vorba de deputatul din Duma de Stat, Roman Hudiakov, originar din regiunea transnistreană. Din nou Refat Ciubarov:

„Noi ne-am expus îndoiala ca acest membru poate fi de folos şi eficient pentru Adunare. Or el este cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase nu doar la adresa Ucrainei şi a Crimeii, ci şi la adresa ţărilor Baltice, a Moldovei şi Transnistriei. În replică, delegaţia rusească a spus că o va bloca aprobarea delegaţia noastre, care este una nouă după alegerile parlamentare din Ucraina.”

Până la urmă, delegaţiile statelor care fac parte din Adunarea Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră au aprobat noua delegaţie ucraineană, dar şi pe noul membru al celei ruseşti, ultimul nefiind votat de reprezentanţii Ucrainei şi Georgiei.

Am întrebat-o, între altele, pe şefa delegaţiei ucrainene Liudmila Denisova dacă regiunea transnistreană reprezintă o ameninţare pentru Ucraina şi dacă ar exista un blocaj din partea autorităţilor de la Kiev, aşa cum susţin liderii de la Tiraspol:

„Transnistria este o ameninţate doar pentru că reprezintă o punte de acces a Rusiei în Ucraina. Visul lui Putin este să facă o cale terestră spre Crimeea, care e posibilă prin acest punct. De aceea noi o să facem tot posibilul pentru a lichida o astfel de republică nistreană, deocamdată prin blocaje. Nu avem nici o relaţie cu Transnistria, nu avem circulaţie de mărfuri, nici de servicii, prin urmare blocaj există.”

Este pentru prima dată când un demnitar de la Kiev foloseşte cuvântul „blocaj” referindu-se la anumite restricţii în raport cu regiunea transnistreană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG