Linkuri accesibilitate

Viorel Gîrbu: „Lipsa de competență a autorităților ne poate costa foarte mult”


Interviul dimineții cu expertul economic de la Institutul Economiei de Piață.

Mesajele ce vin de la cele mai înalte tribune din capitală parcă ar fi menite să semene îngrijorare în rândurile populaţiei; potrivit acestora, „furtul miliardului” ar fi doar un palid preludiu pentru foarte gravele probleme cu care ar urma să se confrunte R. Moldova. Este oare în suferinţă şi în ce măsură întregul sistem financiar-bancar al statului? Şi ce ar fi de făcut pentru o ieşire cu demnitate din această situaţie?

Viorel Gîrbu
Viorel Gîrbu

Una dintre temele de discuţie cu Viorel Gîrbu, expert economic la Institutul Economiei de Piaţă.

Europa Liberă: Întâi de toate, domnule Gîrbu, cum trebuie citite sau, mă rog, înţelese mesajele de ultimă oră ale premierului Chiril Gaburici, potrivit cărora nu doar cele mai vizate bănci ar avea probleme grave, ci şi întregul sistem financiar-bancar ar fi într-o situaţie foarte alarmantă?

Viorel Gîrbu: „Este un mesaj foarte serios care vine din partea prim ministrului. Acest mesaj vorbeşte despre o anumită realitate necunoscută în Republica Moldova, despre anumite evoluţii care nu sunt monitorizate și nu sunt recunoscute de societate. E despre acea structură internă a băncilor comerciale care, din păcate, este viciată prin anumite comportamente nu tocmai oneste din partea unor actori. Această realitate este cunoscută de persoanele de rang înalt.

Totuşi, dacă e să examinăm, de exemplu, statistica pe care o vedem în rapoartele BNM, atestăm faptul că sectorul bancar din Republica Moldova se află într-o situaţie nu tocmai bună, văzută ca medie. Această situaţie este influenţată foarte mult de evoluţiile extrem de nefericite a celor trei bănci comerciale care au fost implicate în operaţiuni eronate, anul trecut, şi care au intrat sub administraţia specială a BNM.

Per total dacă e să privim indicatorii de activitate a băncilor comerciale, atestăm faptul că aceşti indicatori înregistrează valori pozitive. Nu este cazul să ne alarmăm în privinţa evoluţiilor din toate băncile comerciale din Republica Moldova.

Totuşi, în Republica Moldova foarte multe lucruri se întâmplă ascuns. Acest lucru îl atestăm din evoluţia acestor trei bănci comerciale care aparent aveau o activitate firească, obişnuită, similară cu cea a altor bănci comerciale. Ne-am pomenit însă în situaţia în care acest lucru nu este adevărat. Domnul premier face referinţă la anumite informaţii care nu sunt făcute publice, la informaţii interne.”

Europa Liberă: Altfel spus marea majoritate a cetăţenilor nici măcar nu bănuiesc faptul că dorm pe o pernă care, de fapt, ar putea fi o mină cu efect întârziat?

Viorel Gîrbu: „Exact, dar trebuie să acordăm mai mult timp pentru a înţelege. ar fi cazul ca şi autorităţile să fie mai deschise, mai transparente, să facă referinţă la anumite date mai precise. Să explice care este situaţia în acest sector.

Ştim foarte bine că sectorul bancar din Republica Moldova se confruntă cu o situaţie nu tocmai bună. De exemplu, chiar şi în cazul când restul băncilor comerciale sunt în situaţie bună, au o activitate corectă, dacă nu se rezolvă problema celor trei bănci comerciale cu siguranţă va fi afectat sectorul bancar din Republica Moldova în totalitate.

Sunt foarte multe întrebări. Poate ar fi cazul să ne reamintim despre evenimentele, despre care am aflat anul trecut, când băncile comerciale moldovene au fost implicate în acţiuni masive de spălare de bani venite din Federaţia Rusă. Este firesc să spunem că sectorul bancar din Moldova nu o duce tocmai bine, dar acest lucru nu poate fi atestat în mod direct consultând doar rapoartele prezentate de BNM.”

Europa Liberă: Cum se poate afla cu certitudine sau doar cu justificată bănuială că există şi alte bănci care – potrivit premierului – ar avea şi ele grave probleme?

Viorel Gîrbu: „Poate fi argumentat în rapoarte de audit acest lucru, adică doar în baza unor informaţii analitice colectate de persoane avizate urmare a unor acţiuni întreprinse direct la aceste bănci comerciale.

Din păcate, atestăm faptul că informaţia care ne este pusă la dispoziţie de autorităţile publice nu este tocmai una veridică şi care nu reflectă în totalitate ceea ce se întâmplă în sectorul bancar. Din păcate, am atestat foarte multe evoluţii nefericite în sectorul bancar din Republica Moldova, cum ar fi atacuri raider sau preluări incorecte de acţiuni.

Transparenţa capitală nu este nici pe departe la nivelul la care ar trebui să fie. Din acest motiv cu siguranţă putem pune foarte multe întrebări privind modul în care evoluează sectorul bancar din Republica Moldova. Este bine ca aceste informaţii să fie făcute publice de persoane avizate, persoane care cunosc foarte bine şi care pot, în baza unor date analitice, să facă declaraţii.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, există aşa numita minciună spre bine. Există preocuparea autorităţilor sau a celor care înţeleg şi sunt responsabili de orice cuvânt al lor spus cu privire la crizele în derulare sau care urmează să se producă ca să nu dăuneze. O populaţie în panică sau cu încredere tot mai mică în sistemul bancar şi în cuvântul autorităţilor poate genera o situaţie destul de periculoasă. Banii şi băncile necesită linişte, calm. În ce măsură credeţi că autorităţile evită diagnosticul exact a ceea ce se întâmplă în sistemul bancar, în finanţele şi economia ţării, pentru a păstra echilibru şi calmul în societate?

Viorel Gîrbu: „Din punctul meu de vedere, autorităţile prin tot ceea ce fac şi prin această situaţie un pic haotică pe care o atestăm la nivelul executivului mai mult dăunează sectorului bancar decât îl ajută. Efectiv, nu cred că autorităţile încearcă să ascundă o anumită evoluţie nefericită din sectorul bancar ci din contra poate chiar încearcă să dezechilibreze situaţia din sectorul bancar. Atunci când avem instabilitate politică, ea se răsfrânge asupra tuturor domeniilor, iar, în primul rând, este domeniul financiar bancar care rapid resimte orice şoc sau se adaptează la toate evoluţiile care sunt atestate în plan social economic.

Sigur că este corectă această atitudine. Ea este formată mai mult de reprezentanţii BNM. În acelaşi timp, trebuie să fim corecţi cu societate. Datele care sunt monitorizate şi care sunt făcute publice de către instituţiile relevante nu pot sau nu trebuie să fie trucate. Dacă facem referinţă la aceste date, atestăm faptul că situaţia din sectorul aparent nu este tocmai foarte rea.”

Europa Liberă: Niciodată, domnule Gîrbu, nu s-a vorbit cu atâta preocupare despre necesitatea unui nou acord cu FMI. În vremuri care s-au dovedit a fi de restrişte. De ce ar fi atât de necesar un nou acord cu FMI?

Viorel Gîrbu: „Situaţia din Republica Moldova din anul curent este destul de precară. Această situaţie este incomparabilă faţă de cea din 2009. Atunci au fost nişte influenţe din exterior, care s-au răspândit în Republica Moldova urmare a crizei financiar-economice mondiale. În anul curent criza a fost iniţiată din interiorul Republicii Moldova. Acest lucru este foarte dramatic.

Autorităţile nu funcţionează de o manieră în care ar trebui să funcţioneze. Se observă o lipsă totală de control faţă de modul cum evoluează lucrurile în Moldova. O lipsă totală de competenţă din partea autorităţilor. Acest lucru ne poate costa, pe final, foarte mult.

Dacă e să facem referinţă la cifrele macroeconomice atestăm faptul că în anul curent o să avem o scădere economică. Acest lucru influenţează negativ modul în care evoluează sectorul bugetar din Republica Moldova. avem o scădere dramatică a exporturilor. Avem scădere substanţială în tot ce ţine de fluxurile de valută străină venite prin transferul migranţilor temporari. Sursele de valută străină se diminuează foarte mult. Or, noi am vorbit foarte des că avem o economie bazată pe consum. Acest consum era finanţat din surse din exterior. Aceste surse scad rapid.

Acest lucru necesită o anumită stabilitate. Economia Moldovei în aceste condiţii de o anumită ancoră. Această ancoră este FMI care să ne garanteze mijloace financiare care să ne ţină la suprafaţă.”

Europa Liberă: Şi o va face?

Viorel Gîrbu: „Cu siguranţă o va face, cred. Întrebarea este dacă autorităţile Republicii Moldova vor accepta acele condiţii care vor fi impuse de reprezentanţii FMI. Această instituţie mereu ajută statele în nevoie. nu este o problemă venită din partea FMI. FMI niciodată nu acordă mijloace financiare gratuit, asigurându-se că mijloacele respective vor fi restituite. Acest lucru înseamnă politici, înseamnă intervenţii uneori foarte dureroase pentru societate în ansamblu. Problema e la nivelul acelor condiţionalităţi care vor fi cerute de la autorităţile moldoveneşti.”

Europa Liberă: Observatori atenţi din mass media au remarcat un reflux considerabil – potrivit datelor oficiale – al investiţiilor provenite din Federaţia Rusă în Republica Moldova. Rusia, cu 24% din totalul investiţiilor străine directe (ISD), pare că şi-ar retrage din business-ul operat în Republica Moldova. Anul trecut, se pare, din Republica Moldova au fost retrase investiţii ruseşti de circa 218 milioane de dolari. Este un motiv de îngrijorare?

Viorel Gîrbu: „Dacă analizăm informaţiile oficiale de la BNM şi anume partea ce ţine de poziţia investiţională a Republicii Moldova, observăm că situaţia nu s-a schimbat foarte mult. Poziţia investiţională vorbeşte despre diferenţa dintre investiţiile făcute de agenţii economici peste hotare faţă de investiţiile făcute de agenţii economici de peste hotare în Republica Moldova.

Această poziţie investiţională era mereu în scădere. Dacă la începutul anului 2013 acest indicator a fost la minus 5,3 miliarde dolari SUA, în anul 2014 am ajuns la minus 5,6 miliarde. Asta vorbeşte despre faptul că ponderea investiţiilor făcute în Republica Moldova a crescut faţă de perioada precedentă. Acele informaţii, îngrijorări pe care ni le facem din perspectiva prezentată de dvs. la nivel macro nu se adeveresc.

Ponderea investiţiilor făcute de agenţii economici străini continuă să crească comparativ cu investiţiile directe străine care sunt făcute de agenţii economici peste hotare. În acelaşi timp, Rusia continuă, chiar şi la sfârşitul anului 2014, să fie principalul investitor în Republica Moldova în sectorul nebancar. Lucrul pe care l-aţi menţionat este firesc. Agenţii economici au o logică foarte simplă.

În condiţiile în care agenţii economici au investiţii din Federaţia Rusă în Moldova în perspectiva exporturilor pe piaţa Federaţiei Ruse. atâta timp cât este menţinut embargoul, sunt probleme în plan politic aceste mişcări de capitaluri sunt fireşti şi argumentate economic.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG