Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David.

„Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, care se numără printre învinuiți în dosarul licitațiilor trucate, a fost repus în funcție. Astăzi instanța a decis că ordinul Ministerului Sănătății cu privire la suspendarea din funcție a lui Cernat nu a fost suficient argumentat și că documentul a fost emis doar în baza demersului procurorului. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție. Potrivit procurorilor, până acum doar Victor Cernat a contestat ordinul Ministerului Sănătății de suspendare din funcție, pe perioada anchetei

Milioane de lei sunt investite anual în procurarea utilajului sofisticat pentru spitalele raionale, dar și pentru lucrările de reparație a acestor instituții. Deși investițiile cresc, numărul pacienților care se tratează aici scade continuu. Astfel, de cele mai multe ori, utilajul cumpărat cu sume fabuloase este utilizat doar de câteva ori pe an. Un exemplu în acest sens este și spitalul din Călărași, care anul trecut a cumpărat un aparat în valoare de 350 de mii de lei. Cu acest utilaj medicii însă au efectuat doar 20 de intervenții. Aceeași situație și la spitalul din Vulcănești, unde acum câteva săptămâni a fost adus un utilaj în valoare de peste 718 mii de lei. Intervenții însă se fac puține, pentru că oamenii preferă să se trateze în instituții republicane atunci când dezvoltă probleme de sănătate mai serioase.

Sistemul de sănătate mai primește o lovitură, după legendarul furt de 1 miliard prin intermediul Băncii de Economii. După ce premierul a declarat că în lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional, Moldova riscă să ajungă în colaps, experții economici au atras atenția la faptul că sistemul de sănătate nu va fi scutit de măsuri austere. Mai ales în condițiile în care reformele pornite de către responsabilii din sănătate sunt dependente în totalitate de banii din afară.

Pe Sănătate INFO citiți despre experiența traumatizantă a unei tinere de 21 de ani, care a fost operată de fibroadenom la Institutul Oncologic. Aceasta mărturisește că medicii iau cerut 3.000 de lei pentru intervenția chirurgicală, asta în afară de cheltuielile pentru analizele medicale, dar și pentru consumabilele necesare. Tânăra mărturisește că nici acum, la jumătate de an de la operație, nu a scăpat de cheltuieli, medicii obligând-o să plătească 200 de lei pentru o consultație simplă.”

XS
SM
MD
LG