Linkuri accesibilitate

„Elevii s-au apucat de carte, mai în serios”


Campania "Nu copia!", iunie 2013
Campania "Nu copia!", iunie 2013

Practica filmării examenelor de bacalaureat, spun elevii, i-a descurajat chiar şi pe cei mai inventivi trişori…

Pentru al treilea an la rând, absolvenții de liceu susțin examenele de bacalaureat sub monitorizarea camerelor video instalate de Ministerul Educației pentru a descuraja copiatul. În primii doi ani de monitorizare, rata celor care au picat examenele a crescut simțitor. Bilanțul acestui ani se va cunoaște mai târziu. Dar astăzi, cu ocazia examenului la limba străină, Tamara Grejdeanu i-a întrebat pe câțiva absolvenți dacă aceste camere le-a schimbat atitudinea față de învățătură și față de examen:

La două ore de la începutul examenului, cei mai mulţi dintre absolvenţi au părăsit deja sălile de examinare. De astă dată, în curtea centrului de bacalaureat nu erau părinţi şi profesori îngrijoraţi, care să-i întâmpine cu ochi întrebători, ci doar colegi de clasă. Unii aveau certitudinea lucrului bine făcut, alţii verificau răspunsurile indicate în test şi încercau să înţeleagă pe cât de bine au rezolvat itemii. Ceea ce ştiu cu siguranţă tinerii este că va fi o apreciere după meritele fiecăruia. Practica filmării examenelor de bacalaureat, spun ei, i-a descurajat chiar şi pe cei mai inventivi trişori, şi, pe de altă parte, a responsabilizat elevii:

„Elevii s-au apucat de carte, mai în serios.”

Europa Liberă: Mai este o sperietoare această practică nouă introdusă acum trei ani?

„Nu, dacă ştii, nu te deranjează nimic. M-am simţit relaxat. La început, în prima jumătate de oră te uiţi în foaie şi nu înţelegi nimic, pe urmă vezi că alţii scriu şi te întrebi: oare eu sunt cel mai prost? Pe urmă începi a scrie.”

„Primul examen a fost mai stresant deoarece nu ştiam cum se petrece cu aceste camere. După ce am trecut prima dată, acum nu are nici o importanţă dacă sunt camere sau nu, oricum, trebuie să scrii ceea ce ştii. Şi ne-am pregătit, fiecare după cum avut posibilitate.”

Europa Liberă: Profesorii au fost mai îngăduitori sau din contra, la sfârşit de an şcolar?

„Ne-au îndrumat să învăţăm şi să fim responsabili, pentru că de acest examen depinde viitorul nostru mai departe.”

„Nu e ceva straşnic, am spus că vin fără nimic. Vin curată, mai bine scriu pe o notă mai mică, decât să mi se anuleze lucrările.”

Din cei care mi-au fost interlocutori, majoritatea au spus că nu au de gând să testeze vigilenţa observatorilor, care trebuie să fixeze imediat orice încercare de folosi telefonul mobil sau copiuţe. Testul de astăzi, zic ei, a avut un nivel mediu de dificultate, însărcinările reieşind din temele pe care le-au studiat la ore:

„A fost despre universitate, a fost ceva cu ce ne întâlnim zi de zi. Nu a fost deloc complicat, ne aşteptam la mai greu.”

„Este o barieră pentru cei care nu cunosc, adică e un pas spre viitor, acelui care ştie. Fiecare trebuie să lucreze şi să-şi aprecieze cunoştinţele, să ajungi să dai analize la un medic care nu cunoaşte nimic, tot este o frică.”

„Mi-am luat şi ore adăugătoare, am învăţat chiar aseară, am repetat. Nu m-am gândit să îmi fac copiuţe, m-am bazat pe tot ceea ce am învăţat în aceşti ani.”

Cei care sunt prinşi copiind, nu sunt doar eliminaţi din sala de examen, li se mai anulează probele susţinute până acum şi îşi păstrează şansa de a susţine bacalaureatul repetat, în următorul an.

De la începutul acestei sesiuni, 18 absolvenţi au fost penalizaţi cu anularea testelor. 13 din aceştia au fost eliminaţi astăzi de la examen. Anul trecut însă, remarcă Anatolie Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, numărul celor care au încercat să copieze la acest examen a fost dublu:

„Reducerea numărului de candidaţi care aleg să facă uz de fraudă demonstrează că măsurile antifraudă promovate de Ministerul educaţiei au dat rezultate, fiind susţinute atât de elevi, profesori şi părinţi, cât şi de publicul larg. Cea mai mare parte din elevi au conştientizat importanţa corectitudinii şi integrităţii, şi avem toată încrederea că numărul acestora va creşte. ”

Până acum, nici un test de bacalaureat nu a fost publicat pe internet. Pe reţele de socializare însă, utilizatori anonimi încercau să vândă de aseară un presupus test. În acest context, ministerul educaţiei a îndemnat elevi să nu cheltuie banii în zadar şi să mizeze doar pe cunoştinţele acumulate în cei 12 ani de studii. Publicarea subiectelor de bacalaureat, înainte ori în timpul examenului se pedepseşte cu amendă, de până la 8 mii de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG