Linkuri accesibilitate

Iohannis: politețea și intransigența față de Ponta


Premierul Victor Ponta la conferinţa de presă de la guvern, 9 iunie 2015
Premierul Victor Ponta la conferinţa de presă de la guvern, 9 iunie 2015

Parlamentul de la Bucureşti a respins, prin votul a 231 de deputați dintr-un total de 387, urmărirea penală a premierului român.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că regretă că parlamentul s-a transformat într-un scut pentru premierul Victor Ponta, acuzat de corupție. Vorbind după ce deputații guvernării au votat împotriva începerii urmăririi penale a premierului Ponta, președintele Iohannis a mai spus că, de dragul carierei unei singure persoane, s-a aplicat o lovitură întregului sistem al justiției care a început de o vreme să-i pedepsească pe corupți.

„Există două Românii, una a oamenilor simpli și una a domnului Ponta?” s-a întrebat Klaus Iohannis, după ce a explicat că spre deosebire de românii obișnuiți care pot fi cercetați și judecați pentru fapte penale, premierul român nu poate fi cercetat și judecat pentru că dispune de o majoritate parlamentară. Președintele este de părere, că acum, după ce Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea, premierul nu mai poate demonstra nimănui că este nevinovat. „Victor Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu”, subliniază Iohannis, adăugând că din acest motiv este „o zi tristă pentru democrația din România”. Acuzațiile de corupție care planează asupra premierului român și problemele morale ale acestuia nu l-au împiedicat însă pe șeful statului să dea astăzi mâna cu Victor Ponta (la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării). Ar putea fi socotit un gest de politețe excesivă din partea președintelui, care în acest fel onorează un politician lipsit de scrupule, care se pregătește să se apere modificând legi și poate chiar instituții.

Din partea lui Klaus Iohannis pare ceva normal să-și trateze toți partenerii de dialog la fel, deși nu este încă prea clar dacă tactica președintelui de a-l invita pe Victor Ponta la întâlnirile uzuale de la Cotroceni e cea mai bună. Poate fi în orice caz o soluție de menținere a echilibrului politic, într-o perioadă în care se profilează nu doar o criză politică pentru România, ci și una de credibilitate.

Premierul român este acuzat de procurorii anticorupție de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în total 17 infracțiuni de acest gen plus complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și conflict de interese.

Victor Ponta se aștepta să fie protejat de majoritatea parlamentară pe care o controlează, pentru ca procurorii să nu poată începe urmărirea penală în cazul conflictului de interese, pe care DNA, Direcția Națională Anticorupție îl invocă, potrivit Codului Penal, în cazul numirii senatorului Dan Șova, ca ministru al Transporturilor. Totuși procurorii anti-corupție își pot continua nestingheriți ancheta pentru celelalte infracțiuni pe care Ponta le-ar fi comis înainte să fie premier.

231 de deputați dintr-un total de 387 au votat pentru respingerea urmăririi penale a premierului român. După votul în plen, Comisia Juridică și-a completat ordinea de zi cu 22 de proiecte legislative pentr modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, între ele și dezincriminarea conflictului de interese de care ar putea beneficia și premierului Ponta, pentru care procurorii anticorupție au deschis un dosar în acest sens. Direcția Națională Anticorupție ar putea să-i închidă rapid acest dosar, dacă Parlamentul scoate din Codul Penal, conflictul de interese.

Ambasada Statelor Unite de la București a precizat după votul parlamentarilor de protejare a imunității lui Ponta că „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitarii guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”. Diplomații americani, care au avut o perioadă de tăcere în ultima vreme, atrag astăzi atenția că „instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să respecte întru totul atât legislația, cât și principiul unui proces echitabil”. Pe scurt, americanii cer ridicarea imunității lui Ponta și garanția unui proces corect.

Reacții similare au avut și ambasadele Olandei și Marii Britanii, dar în luările de poziție ale diplomaților străini nu se face nicio referire la persoana premierului român. Victor Ponta s-a declarat „total” de acord cu declarațiile Ambasadei Statelor Unite. Este vorba despre o formulă ironică pe care o folosește premierul român, care își bazează argumentația nu pe dovedirea nevinovăției sale, ci pe ideea că justiția nu poate schimba un guvern. Procurorii ar fi vrut, însă, doar să înceapă urmărirea penală pentru conflictul de interese, iar demisia lui Victor Ponta din funcția de premier n-ar însemna neapărat că social-democrații pierd guvernarea.

XS
SM
MD
LG