Linkuri accesibilitate

Ultima zi a lui Pszczel în Rusia


Robert Pszczel în oficiul NATO din Moscova
Robert Pszczel în oficiul NATO din Moscova

Directorul Biroului de Informare NATO la Moscova părăseşte Rusia – un interviu în exclusivitate pentru CurrentTime TV.

Robert Pszczel a fost timp de patru ani șef al Biroului de Informare NATO la Moscova. Câteva zile în urmă, când şi-a încheiat mandatul, el a oferit un interviu Europei Libere, în care a vorbit despre răcirea puternică a relației Alianței cu Rusia în timpul mandatului său.

Fostul reprezentant al NATO în Rusia descrie această relaţie ca fiind „blocată” de neîncredere, dar optează totodată pentru păstrarea anumitor canale de comunicare între NATO şi Federaţia Rusă.

„Aş vorbi despre un parteneriat îngheţat, nu despre o confruntare. Sper să nu existe o confruntare. Dar tensiunea există. Iar problema principală în relaţia noastră este lipsa de încredere”, spune Robert Pszczel în interviul oferit în ultima sa zi de muncă la Moscova în calitate de șef al biroului NATO.

Pszczel, originar din Polonia în vârstă de 52 de ani, a sosit la Moscova în decembrie 2010, pentru a fonda Biroul de Informare NATO în urma unei decizii a summit-ului de la Lisabona încheiat cu declarația despre o nouă eră a „parteneriatului strategic” dintre NATO și Rusia.

Последний день Пшеля в России
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:41 0:00

Această cooperare a fost disipată însă în urma anexării Crimeii de către Kremlin şi a sprijinului oferit de către acesta separatiștilor ruși în războiul din estul Ucrainei care a făcut deja peste 6.400 de victime începând cu aprilie 2014.

„Am avut o serie de activități în diferite domenii de cooperare cum ar fi lupta împotriva terorismului, sprijinul Afganistanului, lupta împotriva pirateriei, și așa mai departe”, a spus Pszczel. „Şi asta se întâmpla cu doar patru sau chiar doi ani în urmă. Din păcate, acum suntem într-o etapă total diferită,” a apreciat fostul reprezentant NATO de la Moscova.

NATO, la fel ca Kievul și guvernele statelor vestice acuză Rusia că furnizează arme separatiștilor din estul Ucrainei. Kremlinul respinge aceste acuzaţii, în ciuda dovezilor implicării militare ruse în conflictul ucrainean.

Oficialii ruși, acuză, pe de altă parte, NATO, Statele Unite ale Americii și UE de incitare a conflictului, prin sprijinirea unui guvern pro-occidental la Kiev pe care Moscova îl consideră ilegal.

Ostilitățile între forțele ucrainene și separatiste au erupt săptămâna trecută, violând armistițiul încheiat în februarie la Minsk şi care a dus, în ciuda unor încălcări frecvente, la o reducere drastică a luptelor în estul Ucrainei.

La fel ca alţi oficiali occidentali, Pszczel crede că este în puterile Moscovei să determine o rezolvare conflictului.

„Nu ar fi un lucru dificil”, a spus el. „Trebuie doar să înceteze să sprijine separatiștii din estul Ucrainei. Acesta este un lucru foarte ușor pentru Rusia care are o mare responsabilitate pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Deci, este foarte ușor. Doar e nevoie de voinţă politică.”

Vorbind despre viitorul biroului pe care l-a condus, Pszczel a spus că NATO este interesată să-l păstreze funcţional, la fel cum funcţionează până acum şi o delegație a Rusiei pe lângă Cartierul General al NATO de la Bruxelles.

„Trebuie să menținem deschise aceste canale de comunicare”, a spus el.

Privind retrospectiv la cei patru ani de aflare la Moscova, Pszczel s-a arătat nostalgic:

„Desigur, aș fi preferat să părăsesc Rusia într-un moment în care relaţiile între ea şi NATO să fi fost măcar aşa cum erau când am sosit”, a spus el.

XS
SM
MD
LG