Linkuri accesibilitate

Artur Reșetnicov: „Nu trebuie să ne grăbim, poate actualul guvern mai are încă potenţial, poate încă nu a epuizat toate resursele”


Artur Resetnicov
Artur Resetnicov

Fruntaşul şi deputatul comunist despre ameninţarea cu demisia a premierului Chiril Gaburici…

Chiril Gaburici a fost votat ca premier de Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat şi de Partidul Comuniştilor. După ultimele evoluţii – convocarea la Procuratură, scrisoarea trimisă preşedintelui, solicitările sale de demisii pentru importante instituţii ale statului şi ameninţarea că ar putea demisiona, daca aceste demisii nu se vor produce, Valentina Ursu a căutat să afle ce cred acum partidele care l-au susţinut pentru aceasta funcţie şi daca l-ar mai susţine în continuare.

Europa Liberă: Domnule Reşetnicov, ce părere aveţi dumneavoastră despre această solicitare ultimativă pe care a prezentat-o instituţiilor statului premierul Republicii Moldova?

Artur Reșetnicov: „Toate declaraţiile, acţiunile din ultimul timp şi în această săptămână urmează să fie examinate, în primul rând, strict în interes electoral. Or, cunoaştem că guvernarea, deşi este minoritară, dar este compusă din două partide – Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Cu sprijinul PCRM.

Artur Reșetnicov: „Noi am sprijinit o guvernare pentru ca Moldova să nu se ducă în haos şi degradare. Dar noi toţi cunoaştem: candidatura prim-ministrului aparţine Partidului Liberal Democrat. De aceea şi modul în care s-a acţionat într-o formă sau altă formă ţine de relaţiile între liberal-democraţi şi democraţi, în primul rând. Probabil se încearcă o poziţionare pre sau postelectorală locală.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că s-ar căuta sprijin pentru a crea o coaliţie majoritară în Legislativ?

Artur Reșetnicov: „Aceasta ar însemna, în primul rând, că acţiunile şi demersurile prim ministrului au fost coordonate şi chiar scrise la sediul Partidului Liberal Democrat. Ce urmăreşte acest partid în coraport cu colegii lor din alianţă, cu democraţii, aceasta deja ţine de relaţiile între aceste două partide.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeţi că e mai plauzibil? Va pica guvernul sau vor pleca din funcţie şefii de la Procuratura Generală, Banca Naţională şi CNPF?

Artur Reșetnicov: „Pentru noi este important în primul rând de urgenţă să descopere şi să identifice persoanele vinovate în frauda bancară. Şi vedem, cu regret, autorităţile, mă refer şi la Banca Naţională, şi la Procuratură, nu acţionează cu viteza necesară. Şi doi, noi, comuniştii, vrem ca prin această demascare, identificare şi atragere la răspundere a vinovaţilor să se creeze condiţii ca pentru viitor să nu admitem astfel de fraude şi atentate la securitatea financiar-bancară şi la bunăstarea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Găsiţi justificată această solicitare a premierului pentru ca să demisioneze aceşti trei actori?

Artur Reșetnicov: „Am spus că circumstanţele sunt electorale şi trebuie privite în contextul respectiv, pentru că dacă vom intra în esenţă, să încercăm să vedem de ce s-a făcut acum, dar nu două-trei săptămâni în urmă, o lună în urmă, dacă aici luăm în coraport ancheta cu diploma falsă, care este evident că este falsă, atunci apar alte circumstanţe sau competiţie între premier şi organele care au descoperit falsificarea diplomei. Sunt mai multe elemente, dar este important să nu sustragem atenţia opiniei publice şi locale, şi internaţionale de la problemele actuale ale Republicii Moldova. Dar ele sunt două şi sunt reciproc legate – sărăcia şi corupţia.”

Europa Liberă: Lupta împotriva corupţiei şi găsirea miliardului.

Artur Reșetnicov: „Da. Dar mesajul sau îndemnul de luptă împotriva corupţiei, care vine de la o persoană care însăşi a falsificat diploma deja nu este credibil.”

Europa Liberă: L-am auzit pe domnul Voronin, care zicea că nu contează neapărat diploma, contează ca omul să-şi facă treaba aşa cum o cer realităţile.

Artur Reșetnicov: „Este adevărat. Noi avem mai multe exemple când persoane cu studii medii, cu studii medii de specialitate cu succes au condus anumite domenii, dar nu au ascuns, nu au falsificat studiile respective. Era mai simplu dacă premierul încă la momentul potrivit declara: „Da, într-adevăr am avut probleme cu susţinerea examenelor de absolvire, dar sunt aşa cum sunt”. Încercarea de a ascunde duce la unele concluzii nu în favoarea mesajului prim ministrului.”

Europa Liberă: Va fi o problemă să fie învestit un nou guvern?

Artur Reșetnicov: „E prea departe.”

Europa Liberă: De ce prea departe?

Artur Reșetnicov: „Ne aşteaptă în câteva zile alegeri locale, un test politic electoral. Nu trebuie să ne grăbim, poate actualul guvern mai are încă potenţial, poate încă nu a epuizat toate resursele.”

Europa Liberă: Dar vor începe speculaţii cine ar putea să ajungă în fruntea guvernului şi aceasta să ducă la perpetuarea unei crize politice de proporţii.

Artur Reșetnicov: „Toate declaraţiile sunt speculaţiile care vor avea loc până pe 14 iunie, data alegerilor locale generale, au un caracter pur politic şi competiţii între partidele politice. Cele care se află la guvernare, cele care se află în opoziţie încearcă prin mesajul respectiv, pe ultima sută de metri, să atragă cât mai mulţi alegători pentru alegerile locale.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge să fie destituiţi din funcţie procurorul general, guvernatorul de la Banca Naţională, şeful de la CNPF, comuniştii ce fac? Votează deputaţii PCRM?

Artur Reșetnicov: „Da, sigur. Pentru că am spus că modul în care acţionează Banca Naţională şi organele de drept lasă de bănuit ori că sunt în imposibilitate de a descoperi crimele, ori sunt coparticipanţi. Sigur că noi, comuniştii, vom vota demiterea.”

XS
SM
MD
LG