Linkuri accesibilitate

Procuratura Generală şi diplomele premierului Chiril Gaburici


Premierul Chiril Gaburici în vizită la CNA
Premierul Chiril Gaburici în vizită la CNA

Primul ministru declară însă că tot ce este scris în CV-ul său corespunde realităţii şi că e gata să răspundă în faţa procurorilor…

Procuratura Generală a anunţat astăzi că urmează să-l audieze pe „cetăţeanul Chiril Gaburici”, după ce la finele săptămânii trecute Ministerul de Interne a expediat procurorilor probele din dosarul ce vizează diploma de studii a premierului. Anunţul survine la câteva zile după ce Chiril Gaburici a cerut, printr-o scrisoare adresată şefului statului, speakerului şi deputaţilor, demisia conducerii Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, pe care le acuză de inactivitate. În cazul în care cererea sa va fi ignorată, premierul Gaburici susţine că îşi va da însuşi demisia în decurs de o lună. Astăzi, la finalul unei şedinţe operative de Guvern desfăşurate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie, premierul Chiril Gaburici a explicat motivele care au stat la baza acestei scrisori-ultimatum.

În timp ce Procuratura Generală anunţa că urmează să-l audieze în dosarul falsificării actelor de studii, premierul Chiril Gaburici conducea şedinţa operativă a Guvernului la sediul unei alte instituţii de investigaţie: Centrul Naţional Anticorupţie. Motivul întrunirii la CNA a fost lansarea unei subdiviziuni a instituţiei care ar urma să se ocupe de marea corupţie, adică dosare în care prejudiciul depăşeşte un milion de lei.

Înfiinţarea acestei subdiviziuni, a precizat premierul, face parte din iniţiativele sale anticorupţie. La fel şi scrisoarea pe care a adresat-o sâmbătă preşedintelui, speakerului şi deputaţilor, cerând demisia conducerii mai multor instituţii care, în opinia sa, ar da dovadă de pasivitate în faţa unor atacuri asupra sistemului financiar moldovean.

În privinţa studiilor sale, premierul Chiril Gaburici a reconfirmat că tot ce este scris în CV-ul său corespunde realităţii şi că e gata să răspundă în faţa procurorilor pentru diplomele pe care le deţine. De altfel, Chiril Gaburici a lăsat să se înţeleagă că viteza cu care a anunţat Procuratura Generală că-l va audia, ar avea o legătură directă cu scrisoarea făcută publică la finele săptămânii trecute pe pagina sa de Facebook:

„Probabil cu toţii vă daţi seama că aceste lucruri s-au pornit imediat după ce eu am făcut publică scrisoarea de sâmbăta trecută. Asta înseamnă că lucrurile merg. Sper că şi în cazul băncilor tot aşa se va merge. De ce am cerut eu demisia conducerii celor trei instituţii? De fapt, la bază a stat una din şedinţele care au avut loc vinerea trecută, unde am înţeles că lucrurile stau prost, nu mă refer la băncile despre care se discută de mult timp, mă refer la sistemul bancar şi la tot ce ţine de asigurările auto şi consider că statul să ia careva paşi foarte fermi rapizi etc. Din păcate, instrumentele pe care le are Guvernul, care le am eu, sunt foarte limitate. Paşi rapizi trebuie să ia Banca Naţională, Procuratura, Biroul de Asigurări Auto, ceea ce nu se întâmplă. ”

Scrisoarea premierului a ajuns şi în atenţia comentatorilor politici de la Chişinău care au calificat gestul lui Chiril Gaburici ca fiind parte a unei acţiuni de PR pentru a-şi salva imaginea după ce părăseşte fotoliul de şef al Guvernului. Iată reacţia acestuia la aluzia că ar urmări plecarea onorabilă din fruntea Executivului:

„Eu am zis de la bun început că nu mă ţin de poziţia aceasta. Eu am acceptat-o nu din cauza diplomelor. Am acceptat-o pentru că cred că pot să schimb lucrurile, atâta timp cât am acces la instrumente şi cât am suport. Dacă nu există aceste lucruri, eu voi pleca oricând, indiferent: frumos sau urât. Eu nu ştiu ce înseamnă a pleca altfel”.

Până în prezent, Preşedinţia s-a limitat în a declara că a luat act despre scrisoarea din spaţiul public, semnată de premierul Chiril Gaburici, dar că nu o va comenta deocamdată. În schimb, speakerul Adrian Candu, a criticat într-o declaraţie pentru portalul Deschide.md că metoda de comunicare la care a recurs premierul Chiril Gaburici pentru a cere demisia mai multor şefi de instituţie. „Aştept ca el să reintre în cadrul instituţional şi dacă dânsul consideră că trebuie să discutăm despre anumite probleme, fie ele şi despre sistemul bancar, atunci eu sunt pregătit, ca întotdeauna, să mă aşez la masa de discuţii. În Republica Moldova există un cadrul constituţional care trebuie să fie respectat. Astfel de scrisori nu se transmit pe reţelele de socializare”, a declarat Andrian Candu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG