Linkuri accesibilitate

Dacii şi banii furaţi


Dacă se doreşte cu adevărat eradicarea corupţiei şi primenirea structurilor de stat, consolidarea societăţii, dacii ar trebui lăsaţi la o parte.

Mitingul de protest de duminică organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr” e unul care merită atenţie. E pesemne prima dată cînd activiştii civici, adică oamenii apartinici, adună atîţia cetăţeni la un protest. E pesemne prima oară cînd atîta lume vine să critice nişte formaţiuni politice. Nu ştiu dacă au mai fost privite cu atîta suspiciune şi dezgust partidele cum sînt privite acum. Încă puţin şi cuvîntul „partid” va deveni unul de ocară.

Înaintea zilei de duminică, unul dintre liderii Platformei „DA” preciza că se doreşte consolidarea tuturor cetăţenilor în vederea luptei cu sistemul vicios, cu corupţia şi hoţia. Frumos şi nobil scop! Liderul mişcării civice spunea pe bună dreptate că anume legalitatea şi respingerea mişmaşului este liantul care trebuie să-i unească pe oameni. Aşadar, platforma „DA” doreşte purificarea arenei politice, înlăturarea politicienilor şi cinovnicilor compromişi şi i-a chemat pe oameni să protesteze, să demonstreze că sînt cu adevărat cetăţeni.

Repet, scopul acesta - primenirea clasei conducătoare - e nobil şi frumos. E frumos mai cu seamă pentru că nu e proclamat sub auspicii partinice şi pentru că se vrea o reformă a modului în care e administrată ţara.

Ei bine, am ascultat o vreme oamenii care au vorbit la acest miting de protest şi am rămas un pic descumpănit. Unul dintre vorbitori i-a invocat pe bravii daci, altul a strigat „Unire, moldoveni!”. E un slogan preluat de la Marile Adunări Naţionale care poate provoca un soi de confuzie. Pentru ce să se unească moldovenii? Am văzut în mulţime şi nişte oameni care vorbeau cu însufleţire despre Unirea cu România şi blamau Rusia nemiloasă. Or aceste deziderate vechi mi se par o digresiune inoportună, un soi de îndepărtare de scopul nobil sus-pomenit. Sau poate ele au fost rostite de nişte indivizi care au venit acolo pentru a discredita mişcarea civică?

Dacă se doreşte cu adevărat eradicarea corupţiei şi primenirea structurilor de stat, dacă se vrea consolidarea societăţii, ar trebui lăsaţi la o parte dacii, ar trebui lăsate la o parte Rusia şi România. Mi se pare că transformarea scopurilor platformei „DA” într-un tutti frutti e în detrimentul dorinţei sincere de a învinge hoţia.

XS
SM
MD
LG