Linkuri accesibilitate

Bulgaria și falimentul Băncii KTB


În fața sediului Băncii Corporative Comerciale (KTB) de la Sofia la anunțul falimentului acesteia în noiembrie 2014
În fața sediului Băncii Corporative Comerciale (KTB) de la Sofia la anunțul falimentului acesteia în noiembrie 2014

O anchetă internațională pentru fraude ce au cauzat pierderi în valoare de câteva miliarde euro bugetului și clienților băncii

Într-o încercare de a restitui banii care au dispărut în urmă prăbușirii băncii KTB, Ministerul bulgar de finanțe va angaja o companie internațională care va ancheta cazul și va restitui, pe cât posibil, capitalul băncii. Este vorbă de fraude ce au cauzat pierderi în valoare de câteva miliarde euro bugetului și clienților băncii, din care multe companii de stat și primării.

Două companii – „Alvarez&Marshal” și „Alix Partners”, au fost alese din 11 candidate, informează cotidianul „Dnevnik”.

„Alvarez&Marshal” a fost fondată în 1983, are 45 de reprezentanțe în 18 țări și 2500 de angajați. A fost consultant al guvernului american în urmă falimentului băncii „Lehman Brothers”. A devenit compania de consultanță nr.1 a anului 2013 pentru activitatea sa de restructurare și recapitalizare a sistemului cipriot băncar.

„Alix Partners” are o experiență de 34 de ani și reprezentanțe în zeci de țări.

Compania aleasă va colabora îndeaproape cu Procuratura bulgară care anchetează falimentul KTB.

Președinta comisiei parlamentare de anchetă, Desislava Atanasova, a anunțat că formațiunile parlamentare au ajuns la un consens în privința ridicării secretului bancar în cazul KTB. În acest scop va fi introdus un amendament la Legea instituțiilor bancare. O atenție specială va fi acordată depozitelor cu dobânzi preferențiale de peste 10% pe an care au apărținut unor partide, politicieni și membrilor familiilor acestora.

În cursul săptămânii va fi publicat raportul comisiei parlamentare. Va fi anunțată lista clienților cu depozite preferențiale și cea a companiilor ce au contractat credite fără garanțiile cuvenite. Cea de a doua lista este dominată de companii apropiate de proprietarul băncii Țvetan Vasilev, acum – fugitiv în Serbia. Vor fi făcute publice și contractele pentru servicii fictive de consultanță prin care Vasilev a cumpărat bunavoința unor politicienii, ziariști și experți financiari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG