Linkuri accesibilitate

Europa în fragmentare (I)


Chiar și fără depresia Estului, Europa e o sumă de întrebări care culeg răspunsuri contrare. Chestiunea britanică a reînvinat. E foarte posibil ca referendumul care va decide dacă Marea Britanie rămîne sau nu în UE va avea loc anul viitor. Între timp, alegerile generale au adus la putere un guvern Conservator cu o puternică facțiune anti-UE. Primul Ministru Cameron e un pro-european, dar cere Uniunii Europene schimbări fundamentale în schimbul unui campanii favorabile la referendum.

Sondajele spun că britaniii vor vota pentru menținerea Regatului în UE, dar rezultatul rămîne imprevizibil. Tensiuni politice interne și posibile manevre europene asigură o inertitudine are pune sondajele în paranteză.

Spania a trecut la un pas de eviscerarea politică suferită de Grecia. Alegerile locale au dat Barelona și Madrid pe mîna unor grupuri de semi-debutanți radicali care rămîn pro-europeni doar pentru a se revanșa în fața Germaniei, cerînd pe toate voicle încetarea austerității dictate de la Berlin. Grecia e în continuare o dispariție politică dominată de ieșirile nervoase și dezordonate ale unui guvern care face eforturi disperate să supraviețuiască plăților scadente lunar, în timp e răvășește fiecare rundă de negocieri cu FMI și Europa. Și Grecia și Spania - în compania foarte posibilă a Italiei și a Portugaliei - suportă tot mai greu conviețuirea în sînul unui vis european transformat în coșmar de zona euro și de dogmatismul fiscal german. Polonia a întețit semnalul aducînd la putere un Președinte critic al ordinii birocratice europene.

Așadar, blocurile și miniblocurile încep să se contureze separat, într-o Europă care își pierde coerența internă. Problema e, desigur, totuna cu chestiunea germană.

Marea putere fără rival a Europei e un colos formatat de exporturi. Introducerea monedei euro a alimentat expansiunea formidabilă a producției și așa greu parabile a economiei germane. În același timp, lipsa de productivitae și disciplină a Sudului a ajutat un turbion teribil care a măturat piețele periferice. Toată lumea cumpără exporturi germane, toată lumea e incapabilă să arunce ceva pe piața europeană, toată lumea a căzut la examenul de ajustare impus de euro și toată lumea e silită acum să înghită lecții de disciplină bugetară germană. Iar Germania refuză să facă fie și jumătate de pas înapoi.

Tratamentul impus de Berlin e, neîndoielnic, corect și își omoară metodic pacientul, la fel de neîndoios. Sudul reușește să facă față și atîrnă, deja, inert de centrul german. Sîntem în situația extraordinară în care Germania luptă fără cruțare pentru a salva euro, fără ca asta să însemne salvarea statelor Sudului. Grecia, Italia, Spania, Portugalia și chiar Franța riscă să devină, după periferia estică, o a doua centură de state tampon a Europei. Supernucleul înconjurat de state slabe va grupa Germania, Olanda, Austria, Belgia, Luxemburg, Suedia și Finlanda. Platoul fruntașilor dă a treia insulă europeană. Tendința de fragmentare nedeclarată e din ce în ce mai agresivă.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG