Linkuri accesibilitate

Ilegalităţi în casarea unor piese de la aeronave ce conţineau cantităţi mari de metale prețioase


O afacere cu avioane MIG...

Procuratura Generală a anunțat ieri că a deschis dosare penale unor oficiali din armată pentru că „au uitat” să înapoieze statului metale prețioase aflate în componența unor avioane MIG casate în anii trecuți. Ca de obicei în comunicatele justiției moldovene, suspecții nu au fost numiți, dar Europa Liberă a căutat să afle cine sunt și detalii despre faptele ce le sunt incriminate.

Potrivit procurorilor, din 2011 şi până în 2014, funcţionari din cadrul Comandamentului Forţelor Aeriene au admis ilegalităţi în casarea unor piese de la aeronave, ce conţineau cantităţi mari de aur, argint, platină şi paladiu.

Aceste acţiuni ar fi prejudiciat statul cu aproximativ jumătate de milion de lei. Ion Dediu, procurorul care are în gestiune cazul a evitat să dea numele celor suspectaţi în delapidări. Totuşi, spune el, urmărirea penală a fost pornită în baza unor probe concludente care arată şi implicarea unor comandanţi:

„Documentele pe care figurează procesul casării sunt aprobate de către comandanţi de rang înalt. Fiind o persoană cu funcţie de răspundere, fiind specialist în domeniul aviatic, nu poţi pur şi simplu să semnezi un act de casare ştiind că aparatajul acela conţine metale preţioase.”

Pe lângă factorii de decizie care nemijlocit au semnat documentele de casare, spune Ion Dediu, ancheta vizează şi alţi angajaţi, între care şeful depozitului Bazei de Aviaţie a Armatei Naţionale, şeful serviciul şi comandantul de unitate, dar şi alţi funcţionari din minister. Astfel, două cauze penale au fost pornite pe motivul de delapidare a averii, şi alte două pentru fals în acte publice.

Procurorul spune că ancheta este în faza incipientă, în care se caută martori şi alte probe documentare, după care urmează punerea sub învinuire. Concomitent cu ancheta demarată de procuratură, şi Ministerul Apărării va încerca să investigheze cazul, spune locotenentul-colonel Anatol Mămăligă, purtător de cuvânt al ministrului apărării:

„Pe măsură ce ancheta va fi finalizată iar instanţele de judecată se vor pronunţa asupra rezultatelor acestui dosar, Ministerul apărării va lua atitudinea adecvată acestei situaţii. Deocamdată, ministerul apărării a iniţiat o anchetă internă de elucidare a acestui caz.”

Vitalie Marinuţă, ministru al apărării în perioada 2009-2014, spune că în militărie bunurile materiale pot fi casate de mai mulţi funcţionari din conducerea ministerului:

„Unele bunuri se casează la nivelul unităţilor militare, altele bunuri se casează la nivelul comandamentelor, iar altele se casează la nivelul şefului Marelui Stat Major sau a Ministrului apărării. Şi aici nu exclud faptul că unii din factorii de decizie şi-au luat mai multe împuterniciri decât aveau ei conform ordinului Ministrului Apărării. Eu nu pot să spun acu, au fost, nu au fost, dar după câte ţin minte delapidări au fost în toate perioadele şi nu numai în ministerul apărării.”

Legislaţia prevede până la 15 ani de închisoare pentru comiterea unor asemenea infracţiuni. Procurorii spun că vor fi puşi sub învinuire nu doar persoanele care au falsificat documente oficiale dar cei care au tăinuit acţiunile de delapidare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG