Linkuri accesibilitate

„Desculț prin Ucraina”


4
4

O expoziție despre diversitatea culturală a Ucrainei, în orașul german Freiburg im Breisgau

„Viața este valoroasă, dar mai prețioasă este libertatea”. Acest proverb ucrainean este motto-ul expoziției „Desculț prin Ucraina”, eveniment deschis publicului german în orașul de pe malul Dreisamului, Freiburg.

În centrul tuturor manifestărilor stă o expoziție a cărei curatoare este artista ucraineană rezidentă în Freiburg, Olena Lytvynenko.

Olena Lytvynenko
Olena Lytvynenko

Deși această expoziție este prima pe care o vernisează în calitate de curator, Lyvtynenko a contribuit și la alte evenimente expoziționale având tematică ucraineană. Între acestea, cea mai de succes la public s-a dovedit a fi expoziția despre Cernobîl pusă la punct în colaborare cu Augustinermuseum Freiburg.

„Ideea principală a expoziției „Desculț prin Ucraina” este diversitatea culturală a Ucrainei. Nu am dorit să arătăm, în procente, care este contribuția culturală a unei minorități sau alta (tătari sau evrei sau ruși, de exemplu). Vrem să arătăm doar că aceste culturi există în Ucraina și că nici una nu este mai importantă decât cealaltă. Am vrut să evit să evidențiez acest conflict dintre Ucraina și Rusia. Când o organizație din Rusia prezintă un astfel de eveniment, se încearcă să se evidențieze că acolo trăiesc numai ruși. De aceea, poate, aici, in Occident, mai nimeni nu știe nimic despre cele peste 180 de minorități naționale care trăiesc în Rusia. Exact acest lucru am vrut eu să evit. Pentru mine a fost important ca publicul să cunoască impresia unui francez despre Ucraina. Noi, ucrainenii, poate am fi vrut să înfrumusețăm imaginea țarii noastre, să ascundem sărăcia, de exemplu, pentru că ne este rușine.”

Lytvynenko a venit în Freiburg acum 15 ani ca Au-pair-Mädchen, cum denumesc germanii tinerii (studenții străini, de regulă), care pentru o sumă mică de bani sunt găzduiți de familii care au nevoie de sprijin pentru creșterea copiilor sau îngrijirea bătrânilor. Olena era deja posesoarea a două diplome din Ucraina - soră medicală și biolog - și, în ciuda admiterii sale la Facultatea de Medicină Moleculară a Universității din Freiburg, a decis să studieze istoria artei, etnologie europeană și istoria Europei de Est (cu examenul final în istoria Ucrainei). A obținut un master în anul 2011 și de atunci lucrează în domeniile social și cultural.

Din cele 12 filme care fac parte din instalația media, 10 sunt cântece folclorice din diverse regiuni și culturi ale Ucrainei (evreiască, tătară, din estul Ucrainei, Crimeea etc.), iar două sunt de pe Maindan, cu imagini de atunci.

Expoziția este organizată ca un labirint virtual, cu 12 secțiuni, corespunzând unor regiuni ucrainene: munții Carpați, Crimeea, Ucraina de Est și Ucraina Centrală. Imaginile video nu prezintă doar cântece folclorice tipice ucrainene, ci și ale minorităților rusești, balcanice, evreiești, ungurești sau tătare. Căile labirintului sunt confecționate din iarbă, fân, piatră sau nisip, simbolizând diversitatea geografică şi de relief a fiecărei regiuni.

Conceptul inițial, care datează din anul 2012, le aparține directorului Palatului Artelor din Lviv, Yuriy Gnatkovski și cineastului francez Vincent Moon. În 2013, ideea a fost adaptată de Olena Lytvynenko, care a devenit și curatorul expoziției.

„Expoziția dorește să arate o altă imagine asupra Ucrainei, o Ucraină a regiunilor, nu neapărat a marilor orașe, ca și imaginea Ucrainei tradițiilor, încă foarte vii în Ucraina. Expoziția constă din 12 înregistrări video, care sunt parte dintr-o instalație spațială. Filmele îi aparțin producătorului francez Vincent Moon, parte sunt preluate din înregistrările existente la Palatul Artelor din Lviv, și altele îi aparțin artistului german Thomas Ress. Am conceput împreună această instalație cu scopul clar de a arăta diversitatea culturală ucraineană”, spune curatoarea expoziției.

Există un mesaj politic, am întrebat-o pe Olena Lytvynenko ?

„Inițial nu am dorit să transmit nici un mesaj politic. Dar după evenimentele de pe Maidan, este greu să ignori factorul politic. Expoziția este, așadar, un apel: să deschidem ochii si să privim cu atenţie la ce se întâmplă in Ucraina. Iar

fiecare să tragă propriile concluzii. Am auzit de multe ori în ultimul timp ideea că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu are legătură cu Ucraina, ci este un joc de putere între SUA şi UE. Ca ucraineancă mă simt ignorată, ca și cum nu aș exista. Este un sentiment greu de suportat. Nimeni nu încearcă să se informeze cu privire la istoria ucraineană. În Germania există mulți experți specializați în cultura ucraineană, dar, din păcate, în mass media nu regăsim părerile acestora. Este trist.”

Cu ce își dorește să plece publicul german de la expoziția sa, am vrut să aflu în final?

„Cu autenticitatea şi valorile noastre”, mărturisește Olena Lytvynenko.

Artista Olena Lytvynenko despre expoziţia „Desculț prin Ucraina”, de la Freiburg
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG