Linkuri accesibilitate

FIFA, Rusia și balonul rotund care a devenit pătrat


Sepp Blatter anunțînd că Rusia va organiza Cupa Mondială la Fotbal. Zurich, 2 decembrie 2010.
Sepp Blatter anunțînd că Rusia va organiza Cupa Mondială la Fotbal. Zurich, 2 decembrie 2010.

Elitele politice rusești spun că scandalul de corupţie de la FIFA este motivat politic.

Demisia surpriză de miercuri a lui Sepp Blatter din funcția de presedinte al FIFA Sepp Blatter, la doar 4 zile după realegerea lui in funcţia suprema in organizatia mondiala a fotbalului, ar putea pune sub semnul întrebarii organizarea celor doua viitoare Cupe Mondiale – cea din Rusia din 2018 si cea din Qatar din 2022. Scandalul de corupţie din FIFA continua cu noi elemente in fiecare zi. Procurorii şi agentii FBI americani au pus 6 inalti oficiali ai FIFA pe aşa numita lista „rosie” a Interpolului, ceea ce înseamna ca ei ar putea fi arestati oricind si oriune. Ei sunt fostul vicepresedinte al FIFA si presedinte al CONCACAF (organismul FIFA care supervizeaza fotbalul din America de Nord si Centrala si din Caraibe), Jack Warner si Nicolas Leoz, fostul presedinte al Federatiei de fotbal din Africa de Sud, argentinianul Alejandro Burzaco, fratii Hugo si Mariano Jinkis si Jose Margulies, inalt oficial al televiziunii braziliene. Un rezumat al relatării corespondentului Europei Libere Anthony Wesolowski.

Ancheta americana se ocupa strict de problemele legate de CONCACAF, iar cea elvetiana este interesata de modul in care au fost decise tările care sa organizeze viitoarele Cupe Mondiale – cea din Rusia si din Qatar. Nu este limpede cit de transparent si cinstit a fost procesul.

Oficiali din Rusia si Qatar spun ca nu au facut nimic rau pentru a obţine ca tarile lor sa fie gazde ale Cupei Mondiale, in ciuda unor acuzații din presa care vorbesc despre mita si acte de corupţie.

Miercuri, Africa de Sud - care a organizat Cupa Mondiala in 2010 - a recunoscut ca a oferit 10 milioane de dolar fostului vicepresedinte al FIFA, Jack Warner, dar nu ca mita ci ca o donaţie pentru a se construi un centrude fotbal in Caraibe.

Rusia spune că demisia președintelui FIFA Sepp Blatter nu afectează pregătirile pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal în 2018.

Kremlinul, care l-a sprijinit masiv pe Blatter, a spus că va continua să coopereze cu acesta până la alegerea unui înlocuitor al său.

TASS îl citează pe purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin Dmitri Peskov cu declarația că „lucrul cel mai important este că Rusia își continuă pregătirile pentru Cupa Mondială din 2018”.

Gavin Hamilton, redactor-şef al revistei internationale de „Footbal, World Soccer Magazine”, a declarat Europei Libere ca există banuieli in legatura cu modul in care Rusia si Qatar au obtinut organizarea Cupei Momdiale. In competitie pentru organizarea Cupei din 2018 s-au fost si Spania si Portugalia:

„Exista ingrijorari legate de Rusia pentru ca a fost o intelegere pentru un schimb de voturi pentru Qatar 2022 si votul Spaniei si Portugaliei pentru 2018. Oficialitatile Qatare au reusit sa obtina voturile de la suporterii din Spania si Portugalia, dar Spania si Portugalia nu au obtinut sprijinul Qatarului pentru 2018 caci voturile lor au mers spre Rusia. Rusia a reusit cumva sa convinga comitetul executiv ca Rusia este mai bine pozitionata decit Spania si Portugalia pentru organizarea competitiei. Asa ca de atunci au existat anumite semne de întrebare şi oameni care au suspectat o infracţiune.”

Hamilton mai spune ca rusii au fost foarte putini deschişi față de avocatul american Michael Garcia, insarcinat de FIFA sa ancheteze cum anume au obținut Qatar si Rusia dreptul de a organiza Cupa Mondiala.

Garcia a demisionat dupa ce Sepp Blatter, căruia i-a înmânat raportul, a decis sa publice doar fragmente din el.

„Garcia nu a putut nici măcar sa discute cu cei care au fost implicati in a organiza oferta Rusiei pentru ca nu i s-a permis sa intre in Rusia si i s-a spus ca computerele care au fost folosite pentru prezentarea ofertei rusesti ar fi fost distruse. Asa ca Rusia a facut tot ce a putut ca sa împiedice orice investigatie asupra acestui scandal, asa ca exista suspiciuni reale despre cum a cistigat Rusia organutarea Cupei Mondiale in 2018.”

Pe de alta parte, spune Gavin Hamilton, pregatirile pentru 2018 sînt deja în curs si e prea devreme sa se spuna daca va putea fi o revocare a votului. E posibil ca Rusia să aibă din nou cistig de cauză tocami din cauza pregatirilor pe care le-a facut pina acum.

Exista un precedent în ce privește locul de desfasurare al Cupei Mondiale. S-a intimplat in 1986, când Mexicul a inlocuit Columbia.

Atunci solicitarea de schimbare a locului a venit insa de la Columbia, cu 4 ani inainte de competitie, care din motive economice a renuntat la organizarea meciurilor, iar Mexicul a obţinut toate voturile comitetului executiv al FIFA.

Pentru Rusia, plecarea lui Blatter din fruntea FIFA este o veste proasta. Moscova si insuşi presedintele Vladimir Putin l-au susţinut pe Blatter pentru un al cincilea mandat.

Elitele politice rusesti spun că scandalul de corupţie de la FIFA este motivat politic, avind in vedere relatiile proaste dintre Moscova si Occident.

În 18 mai, Putin a acuzat justitia americana ca s-ar amesteca in treburile altor state, evitînd evident să precizeze că ancheta americanilor se refera strict la coruptia din CONCACAF.

O altă anchetă, cea a elvețienilor, are ca temă cum anume exact a obținut Rusia dreptul de a organiza Cupa Mondiala la fotbal în 2018.

XS
SM
MD
LG