Linkuri accesibilitate

O importantă delegaţie a NATO, în premieră la Chişinău


Elena Mârzac: „Aspectul neutralităţii este deseori utilizat speculativ în anumite interese politice”

Emisari ai mai multor state membre, dar şi partenere NATO cu statut de neafiliate, ca Austria, Elveţia, Suedia Finlanda şi Irlanda se află în aceste zile la Chişinău pentru a se întâlni cu conducerea statului, dar şi pentru a participa la o conferinţă de securitate. Directorul centrului de informare NATO de la Chişinău, Elena Mârzac, ne-a vorbit într-un interviu despre contextul şi scopul acestei vizite.

Elena Mârzac: „Este o premieră pentru Republica Moldova să fie vizitată de un Comitet pentru parteneriate şi cooperare în domeniul securităţii din ţările membre NATO. În plus, e un eveniment important pentru că împreună cu acest comitet au venit şi reprezentanţii ţărilor neutre care sunt nişte parteneri activi în colaborarea cu NATO. Acest comitet este singura structură politico-militară din cadrul NATO care este responsabilă pentru programe de cooperare ale Alianţei cu ţările non-membre, cu ţările partenere. În competenţele acestui comitet intră gestionarea relaţiilor pe care NATO le are cu alte organizaţii. Acest comitet asigură Consiliul Nord-Atlantic cu o consiliere complexă pe diverse aspecte ce ţin de politicile NATO.

Elena Mârzac
Elena Mârzac

Este o premieră şi pentru acest comitet – e o primă ieşire a lor în această componenţă. Am avut ocazia să discut ieri cu câţiva reprezentanţi din această delegaţie. Multă lume este pentru prima dată în Moldova şi chiar este entuziastă să afle care sunt dispoziţiile din interior. Ei au ţinut foarte mult să se întâlnească cu reprezentanţii societăţii civile, să vadă şi partea neoficială, cum percep cetăţenii Republicii Moldova, din perspectiva că suntem o ţară neutră, cooperarea cu NATO. E important şi societatea civilă să aibă posibilitatea să discute în direct cu anumiţi reprezentanţi ai ţărilor membri, dar şi a celor partenere care sunt actori activi şi să înţelegem că nu este un impediment pentru o ţară neutră să participe în cadrul anumitor activităţi şi să colaboreze cu NATO.”

Europa Liberă: Nu este totuşi cam naiv să afirmăm că neutralitatea nu este un impediment, toată lumea înţelege că este de fapt un pretext pentru anumite forţe politice de la Chişinău ca să nu se apropie prea mult de NATO, nu mai vorbesc să se pornească o discuţie despre oportunitatea renunţării la neutralitate şi declarării cursului de aderare la NATO.

Elena Mârzac: „Desigur că acest aspect al neutralităţii este deseori utilizat speculativ în anumite interese politice. Dar conferinţele de acest gen le considerăm a fi apolitice, de aceea şi îndemnăm de fiecare dată participanţii să fie deschişi să discutăm, să analizăm şi să arătăm societăţii civile, cetăţenilor Republicii Moldova că fiind o ţară neutră poţi să fii foarte activ şi este chiar important să nu fii pasiv pe arena internaţională.”

Europa Liberă: Este NATO pe ultima sută de metri acum pentru deschiderea unui oficiu permanent la Chişinău sau discuţiile încă mai durează?

Elena Mârzac: „Cred că unul din obiectivele acestui comitet este să vadă care este percepţia cetăţenilor asupra eventuale deschideri a unei asemenea reprezentanţe. Sunt, la moment, pregătiri din punct de vedere tehnic – încăperi, staff. Ar fi un pas important în colaborarea noastră cu NATO, am avea o reprezentanţă directă. Asta ar însemna mai multe proiecte nu doar politice, dar şi pe aspecte umanitare. Sper că prin această reprezentanţă vor fi continuate aşa proiecte cum ar fi nimicirea pesticidelor, adică proiecte ce ţin de diverse aspecte de securitate, precum cea cibernetică, alimentară, securitatea personală şi lupta împotriva corupţiei.”

Europa Liberă: Oamenii nu par preocupaţi de probleme de securitate, chiar şi agresiunea rusă din Ucraina nu i-a făcut mai receptivi la aceste probleme. când cetăţenii nu sunt preocupaţi, nici politicienii care le cer votul nu manifestă mare preocupare faţă de astfel de chestiuni. Problema preocupării mici faţă de probleme de securitate cât de serioasă e?

Elena Mârzac: „Aceste aspecte de securitate întotdeauna s-au discutat la un nivel mai înalt. Deciziile au fost luate de decidenţii politici fără să se consulte cu populaţia. Deseori, subiecte ce ţin de NATO sau de securitate în general au fost tabu sau au fost utilizate speculativ de anumite forţe politice în special în perioade electorale. Exemplul Ucrainei ne-a demonstrat cât este de importantă discutarea problemei şi informarea corectă a cetăţenilor privind diverse opţiuni de securitate. Ar fi cazul să fie un efort comun al societăţii civile împreună cu instituţiile de stat în promovarea anumitor proiecte prin care să fie informaţi cetăţenii, să li se explice foarte simplu care ar fi beneficiile şi dezavantajele anumitor opţiuni de securitate. Şi atunci cetăţeanul ar putea să ia anumite decizii când va fi nevoie.”

Europa Liberă: Cât de importantă vi se pare o strategie bună de securitate pentru o relaţie bună cu NATO în viitor?

Elena Mârzac: „E important că există un consiliu naţional de participare din care fac parte diverse ONG-uri şi atunci când sunt elaborate astfel de strategii se consultă şi cu societatea civilă. Vedem că rolul societăţii civile devine din ce în ce mai important. Să sperăm că şi de data aceasta ne vor cere şi sfatul nostru, a ONG-urilor care se ocupă de aceste aspecte şi propunerile vor fi introduse în document.”

XS
SM
MD
LG