Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a asigurărilor auto de pe ambele maluri ale Nistrului


Unii asiguratori moldoveni sînt sceptici că mecanismul de despăgubire va funcţiona perfect.

Începând cu 1 iunie, şoferii din regiunea transnistreană vor trebui să circule având cu ei şi o asigurare auto obligatorie. Asigurările în stânga Nistrului vor fi eliberate de o singură companie locală şi vor fi valabile pe întreg teritoriul Moldovei. Mecanismul prin care Chişinăul şi Tiraspolul s-au înţeles să-şi recunoască reciproc asigurările auto a fost negociat îndelung, guvernul moldovean susţinând că acordul semnat acum o lună ar fi în interesul tuturor. Faptul că şoferii transnistreni nu erau asiguraţi făcea dificilă recuperarea daunelor, se spune într-un comunicat al Biroului pentru reintegrare. Cu toate acestea, mai mulţi asiguratori moldoveni s-au arătat sceptici că mecanismul de despăgubire va funcţiona perfect, în special în cazurile când se va ajunge în instanţa de judecată.

11 din totalul de 14 companii de asigurări auto de pe malul drept al Nistrului s-au angajat să respecte acordul convenit de Chişinău şi Tiraspol privind recunoaştere reciprocă a asigurărilor auto. Acordul a fost negociat după ce administraţia transnistreană intenţiona să oblige unilateral şoferii din dreapta Nistrului, de rând cu cei din străinătate, să-şi procure polițe de asigurare auto la intrarea în regiune.

Companiile de asigurări care deocamdată nu au semnat acest acord, două dintre care au capital străin, ar urma să ia o decizie după ce vor consulta partenerii lor din exterior, ne-a comunicat Vasile Magu, şef de direcţie la Biroul pentru reintegrare.

Iniţial doar trei asiguratori de la Chişinău au acceptat să semneze acest acord. Marea majoritate însă l-au criticat dur, semnându-l, într-un final, după o întâlnire cu premierul Chiril Gaburici şi vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov. Directorul unei companii de asigurări Vitalie Bodea ne-a spus că a acceptat să semneze acest acord fiind constrâns de circumstanţe.

„Şi azi consider că nu este corect ceea ce s-a făcut. consider că este o ilegalitate. Am fost puţin în imposibilitatea de a alege ceva. Există acel acord cadru, mecanismul practic însă nu este elaborat. Nu este limpede cum o să funcţioneze el în caz de accident. nu este fondul de garantare în cazul în care compania refuză să achite despăgubiri. De exemplu, compania peste jumătate de an decide să se închidă. Cine o să poarte răspundere pentru daunele produse Republicii Moldova? am fost impus să semnez acest document pentru ca să nu aibă clienţii noştri de plătit pentru a-şi procura o a doua asigurare.”

Asiguratorul spune că aparent avantajaţi de faptul că nu vor trebui să-şi cumpere a doua asigurare auto, care e la acelaşi preţ ca în dreapta Nistrului, şoferii din dreapta Nistrului vor avea de pierdut atunci când victime în urma unor accidente rutiere ar urma să ceară despăgubiri de la compania transnistreană. Or limita de răspundere, adică plafonul maxim al despăgubirilor stabilit de asiguratorul transnistrean este de cel puţin cinci ori mai mic faţă de cel de pe malul drept al Nistrului, spune Vitalie Bodea:

„La noi limitat de răspundere e de la 1 la 5 milioane de lei, la ei de 50-80 mii de lei. suntem puţi în inegalitate. Şi atunci când o să fie accidente şi în loc de 1 milion vor primi doar 50 de mii o să se înceapă toate discuţiile. Nu se ştie cum o să funcţioneze în cazul în care clientul nemulţumit se adresează în judecată. Mai grav e că suntem puţi în situaţia să recunoaştem acte emise în regiunea transnistreană, cum ar fi acelaşi proces verbal al poliţiei rutiere. Cu alte cuvinte o să le legalizăm pe teritoriul Republicii Moldova.”

Vladimir Ştirbu directorul altei companii de asigurări, una din primele care a acceptat din start acordul, spune că şi asiguratorii din dreapta Nistrului vor avea anumite pierderi. Potrivit unor date circa o treime din deţinătorii de autovehicule înregistrate în stânga Nistrului se asigurau pe partea dreaptă, iar acum sunt obligaţi să o facă la asiguratorul transnistrean. Vladimir Ştirbu crede că este o cedare, dar că ea poate fi înţeleasă, pentru că e în avantajul unor cetăţeni până la urmă, a celor de pe malul drept al Nistrului, care nu vor trebui să se asigure dublu:

„În linii generale nu se schimbă mare lucru decât că noi nu vom mai lua la asigurare vehicule cu numere din regiunea transnistreană. Este o pierdere, dar ar fi fost o altă pierdere atunci când posesorii de autovehicule din Chişinău să fie impuşi să facă dublă asigurare. Într-adevăr este o cedare, dar în interesul cetăţenilor.”

Şi în regiunea transnistreană există opinii separate privind nu atât mecanismul de recunoaştere reciprocă a asigurărilor auto, cât mai curând privind decretul liderului Evghenii Şevciuk care a stat la baza necesităţii găsirii acestui mecanism. Este vorba de decretul prin care se introduce în Tiraspol asigurarea auto obligatorie. Un deputat al opoziţiei din regiune, Oleg Vasilatîi, citat de portalul newsmaker.md pune la îndoială legalitatea acestei măsuri şi spune că o va contesta la aşa zisa curte constituțională tiraspoleană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG