Linkuri accesibilitate

În R. Moldova majoritatea oamenilor se uită la televiziunile de limba rusă (Nicu Popescu/Hotnews)


Regimul Putin se descotororește de cadavrele militarilor ruși morți în campaniile din estul Ucrainei cu ajutorul minicrematoriilor mobile (Iulian Chifu/Evenimentul zilei).

„Rusia utilizează portițele de oportunitate care i se deschid în țări cu un nivel ridicat de corupție, mai ales în state precum Ucraina sau Republica Moldova, unde corupția este mult mai mare decât în România și e alimentată de toată clasa politică”, spune Nicu Popescu, analist senior la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate. Considerațiile sunt făcute în cadrul unui interviu acordat la HotNews.ro, în care mai spune că în astfel de țări ”eurosceptismul este întărit de neîncrederea oamenilor în propriii lideri”. Nicu Popescu este întrebat ce crede despre existența unui război informațional declanșat de Rusia nu doar împotriva țărilor occidentale, ci și a celor din est. El există, admite expertul, dar există în măsura în care societățile respective au vulnerabilități. Influența propagandei rusești este mult mai mică în țările unde nu sunt practic vorbitori de limba rusă, sau într-un stat ca Georgia, care nu a permis accesul direct al mediilor de informare rusești pe propria piață media. În țările Europei de Vest, nu a prins, de pildă, ideea că Crimeea s-ar fi rupt de Ucraina prin propria voință. Dimpotrivă, după cum arată sondajele de opinie, este deja clar că vina aparține Rusiei. În țările estice însă, unde sunt mari comunități vorbitoare de limba rusă, populația este direct expusă propagandei exercitate de Moscova. În Republica Moldova, de pildă, majoritatea oamenilor se uită la televiziunile de limba rusă, mai spune invitatul site-ului HotNews.

Peste tot unde corupția a pătruns adânc, Rusia are un bun teren de însămânțare a propriului mod de a vedea lucrurile. Nicu Popescu atrage însă atenția că și spre Vest, și spre Est mesajele Moscovei merg ambalate împreună cu teme la care unele părți din populație sunt sensibile: e vorba despre sentimentele antiamericane, antiimigrație, antiislam și antihomosexuali - adică exact acele teme pe care bat monedă partidele extremiste.

Prezent pe lista de indezirabili a Moscovei, Iulian Chifu își continuă seria articolelor din „Evenimentul zilei” despre rolul Rusiei în destabilizarea Estului european. Astăzi scrie despre ceva ce s-ar fi aflat recent, prin intermediul agenției Bloomberg: regimul Putin se descotororește, mai nou, de cadavrele militarilor ruși morți în campaniile din estul Ucrainei cu ajutorul minicrematoriilor mobile, care pot arde în cel mai scurt timp 8-10 cadavre. Soluția e mult mai simplă decât înhumările în cele patru zări ale imensei Federații Ruse. Ceea ce ascund rușii, rezultă din articolul lui Iulian Chifu, nu mai este faptul că sunt implicați militar în Estul Ucrainei, ci doar dovezile în acest sens. E singura explicație pentru decretul emis de Putin pe 28 mai prin care extinde secretul morților în operațiuni în timp de război la operațiunile în timp de pace. Astfel, familiile nu pot primi și nici da mai departe informații despre cei morți azi în Donețk și Lugansk. Pedeapsa pe care ar primi-o ar fi de 4 ani de închisoare cu executare.

XS
SM
MD
LG