Linkuri accesibilitate

Controlul „inopinat” la CEC (Adevărul.md; Media-azi)


„Chişinăul are nevoie de un primar manager, economist, arhitect şi specialist în comunicare” (Timpul).

Despre controlul „inopinat” la Comisia Electorală Centrală (CEC), efectuat sâmbăta trecută de către inspectorii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) scrie Ion Mischevca în „Adevărul Moldova”. Aţiunea s-a soldat, ulterior, cu suspendarea pentru câteva ore a paginilor web administrate de CEC. Comentatorul se referă la aspecte legislative ce ţin de reglementarea autorităţii electorale în acest sens. Şi îşi exprimă speranţa că acest control la CEC, efectuat de către reprezentanţii CNPDCP, nu a fost o testare a terenului pentru punerea la cale a unei noi şmecherii sau, şi mai grav, pentru fraudarea alegerilor.

De pe portalul „Media-azi”, nouă organizaţii neguvernamentale de media vizează într-o declaraţie comună acelaşi Centru Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Acestuia i se impută faptul că ar limita accesul la informaţiile de interes public şi că ar utiliza în mod excesiv dreptul la protecţia datelor cu caracter personal. Semnatarii se referă la decizia Centrului de a limita accesul la datele cu privire la afacerile, averile şi interesele demnitarilor. În opinia lor, aceasta ar afecta accesul mass-media la informaţiile de interes public şi, implicit, dreptul media la exprimare corectă şi liberă”. [...] „Solicităm Delegaţiei UE în RM, Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei, Consiliului Europei să ia act de aceste limitări şi să încurajeze autorităţile de la Chişinău să renunţe la abordările excesive în acest domeniu, deschizând datele de interes public”, se menţionează în finalul declaraţiei citate.

Chişinăul are nevoie de un primar apolitic” – este titlul unui editorial publicat în „Timpul” de Marin Basarab. Editorialistul consideră că primarii-politicieni sunt marea problemă a Chişinăului. „[...] Ne-am cam săturat de ei, de primari-unionişti şi primari-statalişti. Aceştia, în loc să gestioneze oraşul, îşi văd de mendrele politice, peste tot li se năzare ba „mâna Moscovei”, ba „pericolul unionist”, şi asta în timp ce Capitala a fost transformată într-o tarabă comercială de prost gust”, scrie Marin Basarab. [...] „Chişinăul are nevoie de un primar manager, economist, arhitect şi specialist în comunicare”, notează autorul, care opinează că (...) „sloganul unui primar bun ar trebui să fie „Oraşul, nu partidul”.

Editorialistul Nicolae Negru îl acuză, într-un editorial publicat în „Ziarul Naţional”, pe Ilan Şor de manifestarea unui „tupeu electoral”. Comentatorul se referă la decizia principalului suspect din dosarul devalizării băncilor de a candida pentru funcţia de primar de Orhei. „Nu era cazul ca dl Şor să-şi clarifice relaţia cu justiţia înainte de a candida?”, se întreabă Nicolae Negru, deşi admite că din punct de vedere legal are tot dreptul să candideze pentru că îi permite „prezumpţia nevinovăţiei” „[...] Impresia e că şi guvernanţii, asemeni lui Şor, intră în alegeri fără să manifeste respectul cuvenit pentru alegători, sperând că aceştia „îi vor valida” în pofida jafului din sistemul bancar”.

Mai multe portaluri citează declaraţiile şefului comisiei pentru relaţii internaţionale din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Alexei Puşkov, făcute în cadrul unui interviu pentru cotidianul rus „Izvestia”. Uniunea Europeană ar fi declarat că nu se va extinde în următorii zece ani, afirmă Puşkov. „Acum, Ucraina, Moldova şi alte ţări sărace reprezintă o povară prea mare pentru Uniunea Europeană”, mai susţine parlamentarul rus în interviul citat, în care vorbeşte despre sancţiunile impuse de UE unor oficiali ruşi şi care expiră la 31 iulie a.c., precum şi despre „tactica lui Poroşenko” privitoare la apropierea Ucrainei de NATO şi UE.

Ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, este prezent pe portalul „e-Sănătate” cu un interviu în care afirmă că actualul Guvern ar trebui să „reziste patru ani aşa cum e planificat, conform mandatului”. Argumentul său e că toate actele legislative care le-a promovat în Parlament au fost adoptate cu larga majoritate, indiferent de coloratura deputaţilor. Chiar şi acordul cu Banca Mondială. Despre recentele arestări ale unor funcţionari din sistemul de Sănătate, ministrul Buga spune că, „[…] este o lovitură de imagine dată sistemului sănătăţii, care este afectat indiscutabil.”

Tatiana Beghiu publică în „Ziarul de Gardă” un articol dedicat copiilor bolnavi, care sunt nevoiţi să suporte „sărăcia” sistemului medical din R. Moldova. Autoarea articolului scrie că, de obicei, familiile copiilor bolnavi sunt nevoite să muncească peste hotare, să plătească sume mari de bani, ca să se asigure că nu-şi vor pierde copiii. „În pofida faptului că din bugetul statului sunt alocaţi, anual, pentru sectorul medical milioane de lei, totuşi, pacienţii cu diagnoze mai grave sunt nevoiţi să apeleze la asistenţă medicală în străinătate (...)”, susţine Tatiana Beghiu, care scrie şi despre destinele câtorva copii care luptă pentru viaţă.

XS
SM
MD
LG