Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvilli noul guvernator al regiunii Odesa


Sîmbătă la Odesa
Sîmbătă la Odesa

„Scopul nostru principal este să lăsăm în trecut conflictele artificiale care au fost impuse, să unim societatea indiferent de limba pe care o vorbesc oamenii.”

De la sfârșitul săptămânii trecute, fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, este guvernatorul regiunii ucrainene Odesa. Numit în funcție de președintele ucrainean, Saakașvili a promis să lucreze pentru a face din Odesa o capitală a Mării Negre.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat numirea lui Mihail Saakașvilli în calitate de guvernator al regiunii Odesa la o ceremonie organizată sâmbătă în orașul port cu același nume de pe litoralul Mării Negre.

La ceremonia de la Odesa
La ceremonia de la Odesa

Vorbind alături de Saakașvili la o ședință cu reprezentanți ai administrației locale, Poroșenko i-a urat fostului președinte georgian succes în calitate de guvernator, numindu-l „un mare prieten al Ucrainei”.

Interfax spune că președintele Poroșenko a formulat această apreciere în limbile ucraineană, rusă, română și bulgară.

Mihail Saakașvili a condus până acum un „Consiliu de reforme” cu alți membri străini de pe lângă președinția de la Kiev. Înainte de a-l numi guvernator la Odesa, președintele Poroșenko i-a acordat cetățenia Ucrainei.

Lăudat de mulți pentru reformele radicale și măsurile anticorupție din Georgia în perioada 2004-2013, fostul președintele georgian este acuzat de actuala conducere de la Tbilisi de abuz de putere. În timp ce autoritățile georgiene cer să fie extrădat, Saakașvili spune că nu a comis nici o ilegalitate și că acuzațiile care i se aduc sunt motivate politic.

Sâmbătă, la Odesa, el a spus că orașul are un potențial enorm pe care ar vrea să-l dezvolte. După un scurt discurs în ucraineană, Saakașvili și-a expus în rusă prioritățile: „Scopul nostru principal este să lăsăm în trecut conflictele artificiale care au fost impuse, să unim societatea indiferent de limba pe care o vorbesc oamenii și cărui grup etnic aparțin, să creăm coeziune civică în jurul ideii de dezvoltare în viitor, de cumsecădenie și reguli transparente pentru toți. Voi face totul pentru asta”.

Saakașvili l-a înlocuit pe Ihor Paliția, om de afaceri care fusese numit guvernator la Odesa în luna mai anul trecut, după ce mai mult de 40 de oameni, majoritatea activiști pro-ruși, au murit în confruntări cu activiștii pro-Kiev.

Securitatea orașului și regiunii Odesa, care se învecinează cu regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova unde Rusia menține trupe, a cauzat îngrijorări în Ucraina încă de la anexarea Crimeii de către Rusia și izbucnirea conflictului din Donbass.

Agenția Reuters notează că numirea lui Saakașviili ca guvernator, primul străin naturalizat care va conduce un guvern local în Ucraina, va cauza neplăcere la Moscova, unde a și fost ridiculizată imediat. Premierul Dmitri Medvedev a scris pe Tweeter: „Show-ul Chapiteau continuă. Sărmana Ucraină…”.

La fel ca președintele Poroșenko, Saakashvili a cărui țară a purtat un scurt război cu Rusia în august 2008 promovează aderarea la NATO și Uniunea Europeană a Ucrainei și Georgiei natale.

„Vom construi cu toții, împreună cu președintele și actuala echipă, o Ucraină nouă”, a spus Saakașvili sâmbătă la Odesa. „O Ucraină nouă fără de care nu are viitor nici Georgia, nici întreaga regiune și, în sens mai larg, nici Europa. Totul se decide acum în Ucraina, iar pentru Ucraina multe se decid la Odesa. Aici ar trebui să se decidă mai multe ca oricând, pentru că nu este o periferie oarecare. Este capitala sudică a Ucrainei, dar trebuie să devină și capitala Mării Negre”, a mai spus fostul președinte georgian devenit guvernator la Odesa.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG