Linkuri accesibilitate

„Moldova își schimbă din nou orientarea?” (V. Bordeianu/noi.md)


Centrul pentru protecția datelor personale în atenția presei (Ziarul Național).

În contextul divergențelor între CEC și Centrul pentru protecția datelor personale, Ziarul Național publică pe pagina sa web detalii despre conducătorul Centrului. Vitalie Paniș a fost numit în funcție pe timpul guvernării comuniste și este unul din puținii care și-a păstrat fotoliul după venirea partidelor pro-europene la putere. Mandatul acestuia a expirat în urmă cu doi ani. Înainte de a fi numit la Centrul pentru protecția datelor personale, Paniş a lucrat un deceniu la SIS. Ridică un salariu lunar de peste 20 de mii de lei, din declarația sa de avere reiese că nu are nici casă, nici mașină și nici cote-părți în companii private. Jurnaliștii de la Ziarul Național au aflat că funcționarul ar deține 50 la sută din acțiuni într-o companie privată. În articol se amintește că Vitalie Paniș s-a aflat în 2012 în centrul unui scandal de presă, după ce datele personale a șase cetățeni din Republica Moldova au fost puse la dispoziția administrației de la Tiraspol.

Comentatorul Dumitru Spătaru se întreabă dacă coaliția PLDM-PD și-a epuizat potențialul și ce va urma după? Pe portalul tribuna.md autorul schițează opt eventuale scenarii. Unul este că PLDM și PD își vor căuta aliați din rândul altor fracțiuni parlamentare pentru a forma o majoritate. Un alt scenariu, potrivit autorului, este formalizarea coaliției cu PCRM sau, un al treilea - atragerea PL la guvernare. Dumitru Spătaru nu exclude scenariile potrivit cărora PLDM și PD, pot forma, separat, coaliții fie cu PCRM, fie cu PSRM sau chiar cu ambele.

Pe portalul „noi.md” Vladislav Bordeianu se întreabă dacă „Moldova își schimbă din nou orientarea?” Autorul face referință la întrevederea premierului moldovean cu cel moscovit la recenta reuniune a CSI. Autorul observă că întrevederea, prima după numirea în funcția a premierului Gaburici, are loc pe fundalul confruntării între Est și Vest. La părerea sa, întrevederea ar fi fost în interesul Rusiei, care este îngrijorată, între altele, de intenția Chișinăului de a interzice retransmisiunea posturilor de televiziune rusești, de o eventuală renunțare la statutul de neutralitate a Moldovei, precum și de interdicțiile periodice pentru intrarea în țară a jurnaliștilor, militarilor și pacificatorilor ruși. Despre rezultatele întrevederii e prematur de vorbit spune autorul. Citat în articol, expertul Corneliu Ciurea atrage atenția că anumite cedări din partea Moldovei în privința oferirii accesului pentru pacificatorii ruși în Transnistria, precum și în problema neutralității ar putea înrăutăți relațiile Moldovei cu Occidentul, dar și cu Ucraina.

XS
SM
MD
LG