Linkuri accesibilitate

Viorel Cibotaru: „Să nu se îmbete nimeni cu apă rece că această asistenţă ar fi o panacee la toate problemele"


Un interviu cu ministrul moldovean al apărării după vizita acestuia la cartierul general al NATO.

Viorel Cibotaru a vorbit și despre o înțelegere-cadru pe care a discutat-o zilele trecute la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow privind sporirea capacității de apărare a R. Moldova.

Viorel Cibotaru: „Să nu se îmbete nimeni cu apă rece că această asistenţă care ni se propune şi care ne aşteptăm s-o primim ar fi o panacee la toate problemele cu care se confruntă Armata Naţională, sau sectorul de apărare al Republicii Moldova, sau că va veni NATO şi ne va rezolva problemele noastre. Nu este aşa. Multe lucruri sunt condiţionate de succesul nostru în reformarea legislaţiei cu privire la sectorul de apărare, modul în care noi vom înţelege să

Ce face astăzi NATO este că oferă un cadru legal internaţional pentru a primi asistenţa de care avem extraordinar de mult nevoie.

elaborăm şi să adoptăm strategia securităţii naţionale, strategia militară. Dar ce face astăzi NATO este că oferă un cadru legal internaţional pentru a primi asistenţa de care avem extraordinar de mult nevoie. Atunci când ni se oferă consultanţă în elaborarea documentelor, în identificarea posibilităţilor de îndeplinire a necesităţilor noastre, este o asistenţă pe care nu am fi putut s-o obţinem dacă am fi fost în afara acestui cadru. Toate aceste lucruri pe care le discutăm trebuie să fie scos în afara întrebării dacă aderăm sau nu la NATO. Răspunsul este absolut clar şi simplu: nu există nici o mişcare legală sau de altă natură care ar vorbi despre faptul că republica Moldova ar încerca acum să adere la NATO. Este o cale lungă şi grea. Nu există astăzi nici un fel de condiţii nici urgente nici de altă natură ca noi să punem o astfel de întrebare. Dar, pe de altă parte, este absolut clar că odată cu aprobarea acestui document, ne vom ridica la o etapă calitativ nouă în relaţia noastră cu NATO. Deci, NATO şi UE nu ne dau tehnică sau bani, sau altceva. Ele ne învaţă cum să obţinem noi înşine această tehnică sau alte lucruri. Şi acest lucru este mult mai important. ”

Europa Liberă: Cum priveşte în acest moment NATO la Republica Moldova: ca la un stat în stare critică acum? Pentru că atunci când Comandantul american al forțelor NATO Philip Breedlove spune că după Ucraina, Rusia ţinteşte Moldova, ne putem imagina că NATO tocmai asta crede.

Viorel Cibotaru: „Într-adevăr am făcut un schimb de opinii în diferite formate privind starea din regiune, evident toţi sunt preocupaţi de procesele din Ucraina, de modul cum se comportă Federaţia Rusă. Dar eu cred totuşi că e un fundal necesar pentru analiza riscurilor, pe care o face NATO, pe care o face Republica Moldova, pe care am făcut-o împreună. Dar, repet, acest instrument – „consolidarea capabilităţilor de apărare” – dar şi deschiderea oficiului permanent NATO la Chişinău nu sunt lucruri îndreptate nemijlocit împotriva cuiva, sau o măsură temporară de contracarare a anumitor riscuri. Este o măsură fundamentală şi se referă la calitatea şi diversificarea relaţiei noastre cu NATO.”

Europa Liberă: Preşedintele Nicolae Timofti a cerut ieri [joi, 28 mai] instituţiilor abilitate să elaboreze în termen scurt strategia de securitate naţională. Ce ameninţări, ce nu figurează în strategia de până acum, ar trebui să figureze în documentul nou?

Viorel Cibotaru: „Este prematur din partea mea să vin cu astfel de precizări. Ministerul Apărării lucrează asupra compartimentului securitate militară. Grupul de lucru abia şi-a început activitatea.”

Europa Liberă: Rusia va fi tratată ca o ameninţare?

Viorel Cibotaru: „Eu nu văd cum am putea evita acest lucru, să nu observăm că acţiunile Rusiei au adus deja la pierderea de către un stat independent a unei părţi din teritoriul său. Sau să evităm să definim ca risc existenţa a două noi zone separatiste cu nişte lupte crâncene care se desfăşoară practic în proximitatea Republicii Moldova. Eu cred că noi am trebui să introducem şi termenul militar „inamic potenţial” şi să tragem concluziile care reies de aici. ”

Europa Liberă: Nu e naiv să credem că veţi reuşi să spuneţi acestor lucruri pe nume şi să definiţi ameninţarea rusească exact aşa cum este ea, în condiţiile în care există forţe politice în coaliţia minoritară care optează pentru neutralitate permanentă?

Viorel Cibotaru: „Am expus poziţia mea personală. Nu cred că ea poate prinde acum conturul unei poziţii instituţionale. Mai avem de muncit, voi convinge şi colegii mei din cadrul ministerului, nu este exclus să-mi aducă argumente prin care să ajustăm această poziţie a mea la cea instituţională. Dar eu cred că vom ajunge la concluzii comune, inclusiv cu forţele politice din parlament. Este vorba despre interese fundamentale ale Republicii Moldo0va. Schimbările din regiune sunt dramatice şi ireversibil în multe privinţe. Ca să revenim într-o situaţie în care Republica Moldova să fie generator de stabilitate în regiune, trebuie să facem un efort comun foarte şi foarte puternic. Dacă nu se înţelege acest lucru, republica Moldova poate să devină o sursă de instabilitate, pentru vecinii săi, pentru NATO şi poate să deterioreze situaţia Republicii Moldova pe mulţi ani înainte. De acea altă cale nu e. ”

Europa Liberă: Republica Moldova mai are de gestionat o situaţie extrem de delicată apărută după ce Ucraina a denunţat acordurile militare cu Federaţia Rusă, inclusiv unul care se referă la rulajul de militari şi utilaje spre trupele din Transnistria. Şi acum toată lumea aşteaptă cum va gestiona Republica Moldova aceste probleme?

Viorel Cibotaru: „Aceste probleme ţin de aspecte diplomatice. Mingea e pe teritoriul Federaţie Ruse. Noi din partea noastră am formulat o serie de întrebări despre modul în care Federaţia Rusă vede mecanismul de asigurare a asistenţei logistice şi rotaţia de cadre în cadrul unităţilor de menţinere a păcii. În ceea ce priveşte grupul operativ de trupe ale Federaţiei Ruse, el nu are nici un statut juridic şi de aceea problemele acestea se soluţionează pe cale diplomatică.”

XS
SM
MD
LG