Linkuri accesibilitate

Ce este Eurojust ?


Menirea Eurojust este arătată direct în nume: cooperarea europeană în domeniul justiției.

Sediul Eurojust e la Haga, acolo unde se mai află și mai multe tribunale internaționale, printre care Curtea de Justiție Internațională, sau Tribunalul pentru Crimele de Război din Fosta Iugoslavie.

Eurojust a fost creat în 2002 și e compus din judecători, procurori și ofițeri de poliție experimentați din cele 28 de țări membre în UE. Aceștia sunt angajați în condițiile de care beneficiază colegii lor de acasã, din țările care îi trimit acolo.

Eurojust acționează și intervine atunci când două sau mai multe state sunt afectate de forme de criminalitate organizată care necesită o cooperare trans-frontalieră: trafic de droguri, spălare de bani, prostituție și imigrație ilegală organizată, opere de artă și organe umane, arme și specii protejate.

Eurojust nu doar investighează, dar și coordonează activitatea anchetatorilor din țările participante la o operațiune anume. De asemenea, Eurojust se află în permanență în contact cu Europol, cu poliția europeană. Tocmai existența Eurojust a făcut posibilă introducerea Mandatului de Arestare european.

Structura și funcționarea actuale sunt însă îngreunate de numărul uriaș de cazuri. In anul înființării, 2002, Eurojust a primit doar 200 de cazuri de rezolvat. Incepând din 2010, numărul a urcat la peste 1.500 de cazuri noi pe an, fără a le mai socoti pe cele rămase din urmă, încă nerezolvate sau neclasate.

Evident, pentru o mai bună funcționare Eurojust are nevoie de o armonizare a sistemelor juridice din întreaga Europă, precum și de o cooperare fără obstacole între justițiile celor 28 de țări membre, ceea ce e încă departe de a fi cazul.

Lucrurile vor deveni însă într-adevăr funcționale în momentul în care va fi creată funcția de Procuror European, pe baza Tratatului de funcționare al UE. Foarte activă în acceptarea creării funcției de Procuror European a fost europarlamentara română și fost ministru al justiției Monica Macovei.

-----------

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat joi un acord de cooperare cu agenţia europeană Eurojust, semnat anul trecut ca urmare a condiţiilor asumate prin Acordul de Asociere şi cel de liberalizare a vizelor. Cooperarea presupune lupta coordonata împotriva criminalităţii grave, a terorismului şi a crimei organizate. Autorităţile moldovene urmează să delege un procuror la sediul Eurojust de la Haga. Acordul prevede posibilitatea experţilor Eurojust de a întreprinde măsuri speciale de anchetă în cauzele ce vizează Moldova şi cel puţin unul din statele UE, dar şi să iniţieze anchete penale împreună cu organele de drept moldovene.

Republica Moldova este parte a mai multor acorduri internaţionale în domeniul criminalităţii şi a terorismului. Ceea ce îl face diferit pe cel proaspăt ratificat este că prevede obligaţiuni reciproce a Republicii Moldova şi a agenţiei Eurojust. Altfel spus Moldova nu va fi doar furnizor de informaţii şi probe privind infracţiuni grave, dar va beneficia de dreptul de a solicita informaţii, dar şi ajutor de la experţii Eurojust, notează mai mulţi jurişti cu care am stat de vorbă. Prin urmare acest acord este avantajos în primul rând pentru Moldova, susţin experţii.

Avocatul Vitalie Nagacevschi atrage atenţia că în sfera de competenţă a Eurojust-ului intră, între altele, frauda şi corupţia, precum şi alte infracţiuni financiare. Avocatul crede că bunăoară chiar pentru a investiga dosarul de rezonanţă supranumit şi „furtul secolului” din sectorul bancar organele de drept ar putea face uz de instrumente puse la dispoziție de instituții europene, în condițiile in care investigaţiile preliminare au demonstrat că parte din banii obținuți prin devalizarea băncilor moldovenești ar fi ajuns în companii off-shore din unele state UE.

„Traseul banilor a fost unul complex. Şi, în principiu acum se pune problema de a găsi acolo unde sunt la moment banii şi nu doar urma lor. În cazul în care găsim unde sunt banii, chiar şi în lipsa acestui acord ei pot fi întorşi. Acest acord eventual poate să ajute la găsirea acestor bani. dar nu depinde numai de legi şi acorduri, depinde şi de oamenii care le execută.”

Analiștii avizați sugerează că proaspătul acord nu are cum sa producă efecte spectaculoase daca partea moldoveană nu-si va arata disponibilitatea să coopereze cu experţii Eurojust.

Previous Next

XS
SM
MD
LG