Linkuri accesibilitate

Posibila reconsiderare a poziției României față de Kosovo (Evenimentul zilei)


Alegerile locale din Republica Moldova (D. Nicu/Adevărul).

Presa de la București a preluat imediat informația că unul dintre colaboratorii lui Boris Nemțov, Vladimir Kara-Murza Jr, 33 de ani, și-a pierdut cunoștința din motive neelucidate și familia vorbește deja de simptome de otrăvire. Tânărul activează într-o organizație nonguvernamentală și este membru al partidului politic fondat de Boris Nemțov. Oficial, Kara-Murza este considerat în Rusia un „simplu pacient”, însă, notează site-ul ziare.com, presa occidentală face deja legătura între problema lui subită și gravă de sănătate și asasinarea lui Boris Nemțov, la Moscova, în urmă cu câteva luni.

Premierul român Victor Ponta a participat la summit-ul statelor șefilor de stat din sud-estul Europei, unde a vorbit despre o posibilă reconsiderare a poziției României față de Kosovo. După cum se știe, România a refuzat constant să recunoască noul stat. Pe platforma Vocile dreptei, găzduită de varianta online a ziarului Evenimentul zilei, Narcisa Iorga se întreabă de ce nu a participat șeful statului, Klaus Iohannis, la reuniunea de la Tirana. „Declarația domnului Victor Ponta, că «România ar putea lua decizia recunoașterii Kosovo», reprezintă noua opțiune în politica externă a României? Mai mult ca sigur că da, căci altfel nu și-ar fi permis să o facă. Dacă România va recunoaște Kosovo, cum va mai putea vorbi despre Transnistria? Dar despre acordul de frontieră cu Republica Moldova, care va consfinți Pactul Ribbentrop Molotov? [...] ar fi fost bine să se exprime Klaus Iohannis. Atribuțiile de politică externă revin Președinției, în primul rând”, scrie Narcisa Iorga. Jurnalista îi atrage atenția președintelui Iohannis că tăcerea cu care tratează subiecte sensibile, cum sunt cele de politică externă dar nu numai, nu e „de aur”. Președintele ar trebui să se exprime direct asupra anumitor teme și cea mai fierbine dintre ele este cea a corupției.

În România liberă, Laurențiu Mihu leagă și el cele două chestiuni: vulnerabilitatea României este corupția - flagelul care a distrus și Ucraina și amenință grav și Republica Moldova. Ambele țări sunt tentate să preia bunul exemplu de până acum al Direcției Naționale Anticorupție din România, numai că în România sistemul judiciar e deja asediat de politicieni. Jurnalistul de la România liberă observă că a crescut interesul moldovenilor față de reușitele românești în lupta anti-corupție, dar, în același timp, se îndoiește că declarațiile pe această temă ale politicienilor de acolo sunt la fel de sincere ca ale omului de rând.

Adevărul publică analiza lui Dan Nicu despre apropiatele alegeri locale din Republica Moldova. Cititorii români află că, după asocierea cu Partidul Comuniștilor, partidele pro-europene pierd teren, mai puțin Partidul Liberal, care își păstrează susținerea, ba chiar întregistrează o ușoară tendință de creștere. Ca și în România, alegătorii tind să nu mai aibă încredere în partidele vechi. De aceea Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, își permite să aspire la câștigarea alegerilor locale. Deocamdată, doar Chișinăul ar rămâne pe pozițiile pro-europene. Dan Nicu susține că actualul primar general, liberalul Dorin Chirtoacă, și-ar putea păstra funcția.

XS
SM
MD
LG