Linkuri accesibilitate

Scandalul FIFA și Statele Unite


Loretta Lynch vorbind la o conferință de presă
Loretta Lynch vorbind la o conferință de presă

Anchetatorii au descoperit cazuri de mită, în valoare de 110 milioane de dolari, în legătură cu organizarea în Statele Unite a competiției Cupa America.

Scandal de proportii la Federatia Internationala de Fotbal, FIFA. Cum se explica ca acest caz este declansat in Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ministrul american al Justitiei, Loretta Lynch, a dat la iveala dovezi impotriva a nouă foste si actuale oficialităti FIFA si cinci oameni de afaceri, anuntind ca acestia sint inculpati sub acuzatia de coruptie. Procurorii americani au spus ca au descoperit acte de coruptie, in circa zece ocazii, in procesul desemnarii Republicii Sud Africana ca gazda a Campionatelor Mondiale din 2010.

Ministrul american a spus ca astfel de cazuri au fost descoperite in activitatea FIFA din ultimii 24 de ani, oficialitati solicitind mita de la firme de marketing si alte companii care organizau evenimente sportive. Doamna Lynch a aratat ca procesul de extradare din Elvetia este in curs. Autoritatile elvetiene au anuntat ca Statele Unite au la dispozitie 40 de zile pentru a obtine extradarea a sase dintre sapte oficialitati FIFA arestate. Unul dintre inculpati ar fi acceptat extradarea imediata.

Lynch a spus ca anchetatorii au descoperit cazuri de mita, in valoare de 110 milioane de dolari, in legatura cu organizarea in Statele Unite a competitiei Copa America. Procurori elevetieni au anuntat o ancheta penala in legatura cu maniera in care Campionatele Mondiale din 2018 si 2022 au fost acordate Rusiei si Qatarului.

Procurorul din Brooklyn, Kelly Currie, a spus ca oficialitati corupte de la FIFA au solicitat mita de la firme comerciale, care faceau afaceri de milioane de dolari, in fotbal. El a aratat ca se doreste ca FIFA sa inteleaga ca astfel de practici nu vor fi tolerate si ca ancheta va continua.

Ministrul american al justitiei a spus ca arestarile nu au legatura cu alegerile din FIFA, care urmeaza sa se desfasoare vineri. Din Elvetia, actualul presedinte FIFA si principalul candidat la un alt mandat a salutat actiunile autoritatilor americane si elvetiene, spunind ca practici de coruptie nu-si au locul in fotbal.

UEFA a cerut aminarea alegerilor din FIFA si a amenitat ca ar putea boicota Congresul. Rusia a acuzat Statele Unite ca ar fi actionat ilegal, un purtator de cuvint, caracterizind arestarile ca “un alt caz de aplicare a legilor americane, in afara teritoriului Statelor Unite”.

XS
SM
MD
LG