Linkuri accesibilitate

Ofensiva anti-justiție din România (Ioana Ene/ziare.com)


Episodul Jean-Claude Juncker-Viktor Orban și credibilitatea UE (V. Naumescu/contributors.ro).

Uniunea Europeană mai degrabă a pierdut la capitolele imagine, forţă şi credibilitate prin organizarea Summitului Parteneriatului Estic, de la Riga. Ar fi pierdut mai puțin dacă ar fi asumat onest că nu este pregătită „să facă mutări decisive în impasul din vecinătatea estică”, scrie Valentin Naumescu pe site-ul contributors.ro. Articolul deplânge nu atât non-rezultatul summit-ului, care era așteptat, cât „maniera lamentabilă în care a eşuat Parteneriatul Estic, la şase ani de la lansare, aproape fără zbateri şi fără pretenţia măcar de a căuta soluţii”. „A arătat consensul resemnării europene în faţa strategiei lui Putin de blocare a perspectivelor de integrare ale Estului post-sovietic”, scrie Naumescu. Există însă un amănunt care îi stârnește în mod special indignarea: episodul Jean-Claude Juncker-Viktor Orban, o scenă în care premierul ungar a fost întâmpinat de președintele Comisiei Europene cu o amicală bătaie pe obraz și cu apelativul glumeț „dictatorule”. Cum a urmat o fotografie de familie plină de zâmbete relaxate, Valentin Naumescu trage concluzia, în articolul de la contributors.ro, că liderul european a aruncat în derizoriu motivul pentru care este criticat Viktor Orban: nuanțele naționaliste, de extremă dreaptă, din guvernarea sa.

Presa românească scrie pe larg despre ofensiva anti-justiție în care pare să se fi înrolat întreaga clasă politică și căreia președintele Klaus Iohannis nu-i poate opune mare lucru. Parlamentul face să treacă în ritm mitraliat modificări ale legislației anticorupție. Ele conduc direct către anihilarea intrumentelor anticorupție create cu greu în România. Ioana Ene-Dogioiu numește totul, la ziare.com, „o mineriada împotriva justiției pe toate fronturile, cu toate armele posibile”. După o fază doar declarativă, s-a intrat acum în faza asaltului asupra legilor penale si asupra conducerii institutiilor incomode. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere președintelui Iohannis să le demită pe șefele Înaltei Curți de Casație și Justiție și respectiv a Direcției Naționale Anticorupție pe motiv că o femeie a stat șase luni în arest preventiv, după care a fost achitată. Președintele Senatului încalcă separația puterilor în stat, atrage atenția Ioana Ene, el nu are dreptul să propună demiterea unor magistrați.

Situația scandaloasă creată pe marginea acestui caz este însă doar una din miile de fațete ale cataclismului ce pare declanșat în justiția romînească, rezultă din articolul lui Dan Tapalagă, de la Hotnews.ro. „Vă spun sincer: ăștia sunt deciși să pună justiția la pământ”, avertizează jurnalistul care insistă pe efectele dezastruoase ale valului de modificări la Codul Penal și de Procedură Penală și la legislația privind conflictul de interese. În această ultimă speță, aproape o sută de dosare aflate în ancheta Direcției Naționale Anticorupție vor deveni caduce. Primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și parlamentari nu vor mai putea fi pedepsiți pentru că au împărțit banii publici rudelor lor. Dan Tapalagă spune că președintele Iohannis n-a explicat îndeajuns opiniei publice ce înseamnă modificarea acestor legi, doar a anunțat că nu nu le va promulga. Nu ajunge. Președintele poate să refuze promulgarea o singură dată, după care va fi obligat să semneze decretele. Din pledoaria jurnalistului pentru o atitudine clară a societății civile față de acest fenomen, se reține cel puțin un detaliu: e destul ca o lege din domeniul penal să fie în vigoare o zi, efectele ei se instalează pe termen nedeterminat, pentru că domeniul penal este singurul în care legea acționează retroactiv.

XS
SM
MD
LG