Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata rubricii de astăzi este Irina Papuc.

„Citiți pe Sănătate INFO despre faptul că Ministerul Sănătății a pornit valul de reorganizări în sănătate, în încercarea de a curăța sistemul de directori și administrații pentru care se cheltuiesc prea mulți bani. Aproape concomitent autoritatea a pornit restructurarea Serviciului de Urgență din țară și apoi a Centrelor de transfuzie a sângelui din Chișinău, Bălți și Cahul. Conform proiectului de Hotărâre de Guvern toate cele trei centre urmează să aibă o singură administrație, cu un singur director și o singură contabilitate.

Recent, Ministerul Sănătății a propus și reorganizarea Serviciului de Urgență prin crearea unei administrații unice pentru toate cele cinci stații zonale și 42 de substații și puncte de urgență din țară.

Tot aici aflați că mai mulți micuți de la o grădiniță din Strășeni au consumat mai bine de jumătate de an carne injectată cu substanțe chimice interzise. Din păcate Moldova este statul în care așa ceva este posibil, din cauza lipsei de laboratoare performante, unde specialiștii ar putea verifica dacă alimentele care ajung pe mesele copiilor sunt sigure sau nu. Carnea periculoasă a fost depistată săptămâna trecută de inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului. Potrivit acestora, produsul conținea mai mulți stabilizatori, printre care E 451 și E 450 – aditivi ce pot provoca alergii, gastrite, inflamații intestinale și cancer.

În Republica Moldova trăiesc aproximativ 700 de bolnavi cu scleroză multiplă – o afecțiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central. Deși progresul științei le oferă șansa unei vieți normale, majoritatea bolnavilor dezvoltă dizabilități motorii grave încă de la început. Asta din cauza lipsei accesului la tratament, spun membrii Societății de Scleroză Multiplă din Moldova. Potrivit specialiștilor, doar 20 de persoane beneficiază de tratament cu interferon, preparat care împiedică progresarea bolii și dezvoltarea deficiențelor motorii din totalul de 100 de persoane.

Mâncarea devine mult mai mult decât necesitatea de nutriție , ci și un stil de viață, iar pentru unii, poate, un strigăt al modei – cert este că în Moldova tot mai mulți oameni renunță la produsele de origine animală în favoarea produselor vegetale. Reporterul Sănătate INFO, Sorina Bujarov, a discutat cu mai mulți vegetarieni, în încercarea de a afla care sunt motivele trecerii la un astfel de regim alimentar și dacă există contraindicații. Ce spun adepții acestui regim, dar și doctorii aflați citind materialul complet pe site-ul nostru.”

XS
SM
MD
LG