Linkuri accesibilitate

„Nori întunecați deasupra Turciei”


Un editorial al cotidianului „New York Times” stîrnește o replică vehementă din partea președintelui Turciei.

Un editorial din „New York Times” a stirnit o reactie virulenta din partea presedintelui Turciei. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a acuzat cotidianul New York Times ca se amesteca in treburile interne ale tarii sale, spunindu-le ziaristilor de la acea publicatie sa stea acolo unde le este locul. In plina campanie electorala pentru parlamentare, Erdogan a spus ca editorialul din cotidianul american este „nepoliticos”.

Presedintele Turciei a aratat ca publicind editorialul, New York Times „depaseste limitele libertatii”. Editorialul la care Recep Tayyip Erdogan se refera a fost publicat vineri sub titlul „Nori întunecați deasupra Turciei”. El critica regimul Erdogan, acuzindu-l de represalii impotriva opozitiei si presei, inaintea alegerilor. Erdogan a replicat ´„Cine sinteti voi? Puteti spune asa ceva administratiei americane?”.

In New York Times s-au facut referiri la atacurile lui Erdogan impotriva grupului media Dogan, care este proprietatul ziarului Hurriyet, in legatura cu maniera in care ziarul a relatat despre condamnarea la moarte a fostului presedinte al Egiptului, Mohamed Morsi. Intr-o intorsatura bizara, Erdogan si guvernul sau au acuzat ziarul ca ar fi insinuat ca Erdogan ar putea ajunge sa fie condamnat ca si Morsi, titlul articolului fiind „Sentinta la moarte cu 52%”.

Recep Tayyip Erdogan a cistigat alegerile prezidentiale cu 52% - ca si Morsi – dupa ce fusese premier mai bine de un deceniu. In ultimele luni, ingrijorarea cu privire la ingradirea libertatii presei in Turcia s-a accentuat, citiva ziaristi fiind deferiti justitiei pentru ca l-ar fi insultat pe Erdogan. Acesta este implicat in campania electorala desi ca presedinte ar trebui sa fie teoretic deasupra disputei politice.

Un sondaj de opinie arata ca Partidului AKP, de guvernamint, ar putea obtine 41% din voturi, dar pentru prima data in aproape 13 ani ar putea fi nevoit sa formeze o coalitie pentru a guverna. Erdogan ar dori ca AKP sa obtina doua treimi din voturi pentru a putea schimba Constitutia si introduce un sistem prezidential, care sa-i intareasca si mai mult puterea. Referindu-se la grupul de presa Dogan, Recep Tayyip Erdogan a spus ca noua Constitutie si sistemul prezidential „vor bloca acesti pucisti pentru totdeauna”.

XS
SM
MD
LG