Linkuri accesibilitate

Statele Unite critică sever noua legislație rusă împotriva ONG-urilor calificate „indezirabile”


Un protestatar în fața Dumei de Stat la Moscova
Un protestatar în fața Dumei de Stat la Moscova

Marie Harf: „Rușii, ca toate celelalte popoare, merită un regim care să sprijine libera circulație a ideilor, guvernare transparentă și responsabilă...”

Raporturile Washingtonului cu Moscova continua sa se afle pe o pantă descendentă. Despre motivele acestei situații, o relatare de corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat o masura controversata care poate duce la interzicerea a ceea ce Moscova catalogheaza drept organizatii neguvernamentale „indezirabile”. Statele Unite au spus ca sint adinc ingrijorate de aceasta noua masura, care ingradeste libertatile individuale in Rusia.

In conformitate cu legea aprobata de Parlamentul rus, autoritatile pot interzice organizatii non-guvernamentale straine si demara actiuni in justitie impotriva angajatilor, care se pot materializa cu pedepse de pina la sase ani inchisoare sau expulzare. Aceasta decizie a fost criticata intens de grupari pentru drepturile omului.

Experti arata ca din cauza faptului ca formularile din lege sint foarte vagi, este posibil ca oficialitatile sa țintească si firme straine, care functioneaza in Rusia.

„Sintem ingrijorati ca noile reglementari ingradesc si mai mult activitatea societatii civile in Rusia. Ele constituie inca un exemplu ca guvernul Rusiei reprima vocile independente si face pasi intentionati pentru a izola Rusia in lume” – a spus adjuncta purtatorului de cuvint al Departamentului de Stat, Marie Harf. Ea a adaugat ca Statele Unite sint in continuare ingrijorate in legatura cu noi restrictii impuse presei, societatii civile, membrilor minoritatilor si opozitiei politice. Purtatoarea de cuvint a mai spus „Rusii, ca toate celelalte popoare, merita un regim care sa sprijine libera circulatie a ideilor, guvernare transparenta si responsabila, tratement egal in fata legii pentru toti cetatenii si posibilitatea ca oamenii sa-si exercite drepturile, fara sa le fie teama ca vor fi pedepsiti”. Se anticipeaza ca aceste declaratii vor fi respinse de regimul rus.

XS
SM
MD
LG