Linkuri accesibilitate

Ilan Shor sub control judiciar, dar în libertate, va candida la primăria Orheiului


Ilan Shor în 2010
Ilan Shor în 2010

…omul de afaceri este cercetat penal ca învinuit în dosarul băncilor devalizate.

La Chişinău, Judecătoria Buiucani a decis eliberarea din arest la domiciliu a omului de afaceri Ilan Shor, care este cercetat penal ca învinuit în dosarul băncilor devalizate. Decizia a fost pronunţată la o zi după înregistrarea candidaturii lui Shor la alegerile de la 14 iunie, când va candida pentru postul de primar al oraşului Orhei.

Cunoscători ai Codului Electoral susţin că decizia luată de Judecătoria Buiucani era una previzibilă, or, norma garantează candidatului înscris în cursă dreptul de a se întâlni cu alegătorii pe toată durata campaniei. Dacă insistau pe arestul la domiciliu, autorităţile îi încălcau acest drept lui Ilan Shor. Astfel, Judecătoria Buiucani a decis ca Shor să fie plasat sub control judiciar în cadrul cercetării penale, ceea ce înseamnă că fostul preşedinte de la Banca de Economii se va prezenta în faţa instanţei doar atunci când va fi citat. Prin urmare, de astăzi Ilan Shor este liber să se implice în campania electorală pentru funcţia de primar al Orheiului. Ce se întâmplă însă în cazul în care acesta va ieşi învingător în cursă?

Un răspuns i-am solicitat secretarului Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir:

„În cazul în care dânsul va fi ales în calitate de primar, iar în timpul exercitării ulterioare a mandatului de primar acest dosar va căpăta un deznodământ oarecare şi chiar dacă acest deznodământ va fi sentinţa de condamnare a dânsului, în acest caz legea oferă soluţii. Mandatul de primar urmează a înceta înainte de termen, urmează a fi anunţată vacanţa mandatului de primar al oraşului Orhei şi organizate noi alegeri pentru perioadă rămasă a mandatului de patru ani, neexercitată”.

În perioada cât s-a aflat în arest la domiciliu, Ilan Shor a fost reprezentat la întâlnirile cu alegătorii din Orhei de Valerii Klimenko, liderul Mişcării „Ravnopravie”, formaţiune care l-a înaintat la funcţia de primar. Klimenko susţine că Shor se bucura de popularitate printre orheieni, mai ales că este patronul clubului de fotbal din localitate – Milsami Orhei – şi care a obţinut zilele trecute titlul de campioana Moldovei la fotbal. L-am întrebat dacă în timpul întâlnirilor cu alegătorii oamenii au fost curioşi să ştie ce rol a avut Shor în devalizarea a trei bănci importante şi ce le-a spus?

„Oamenii cred că la baza acestor acuzaţii sunt răfuielile politice şi nu le dau crezare. Ei nu pun la îndoială ce le spun eu şi anume că astăzi nu există argumente clare că Ilan Shor ar fi implicat în aceste delapidări. Oamenii îmi spun direct: noi vă credem, mai ales că nu sunteţi în complicitate cu puterea, prin urmare nu aveţi că se ascundeţi. Ei văd în toată această istorie doar încercarea unor politicieni de a scăpa de răspundere”.

Pentru funcţia de primar al oraşului Orhei şi-au înaintat candidaţii 11 formaţiuni politice. Ce şanse are Ilan Şhor să iasă învingător în cursă? Modeste, crede directorul ziarului „Cuvântul”, Tudor Iaşcenco. Ziaristul spune că jurnaliştii publicaţiei au realizat un top al candidaţilor cu cele mai mari şanse de reuşită la primăria Orhei, iar Ilan Shor nu se regăseşte printre aceştia:

„Eu nu cred, deşi se face multă zarvă şi gălăgie. Sunt o sută, două sute, hai o mie de fani, dar aici vorbim de soarta oraşului. Nu cred că lumea nu-şi dă seama că la mijloc este un joc”.

Ilan Shor este cercetat în dosarul creditelor neperformante în valoare de 450 de milioane de euro de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. În ce priveşte dorinţa sa de a obţine fotoliul de primar al oraşului Orhei, mai mulţi lideri de opinie consideră că astfel omul de afaceri încearcă să diminueze câtuşi de puţin dauna reputaţională.

XS
SM
MD
LG