Linkuri accesibilitate

Politicienii moldoveni promit legi care să rezolve problemele agricultorilor


Protestul fermierilor din 15 aprilie 2015 (foto de Vadim Sterbate)
Protestul fermierilor din 15 aprilie 2015 (foto de Vadim Sterbate)

Fermieri repetă revendicările formulate la protestele din trecut.

Liderii mai multor asociaţii de fermieri s-au întâlnit miercuri cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta i-a asigurat că v-a promova în Parlament proiectul unui plan de acţiuni pentru guvern şi legislativ, care ar cuprinde între altele anularea impozitului pe profit şi revederea mecanismului de creditare. Şi premierul Gaburici a asigurat marți agricultorii că va soluţiona problema datoriilor faţă aceştia.

Asociaţiile de fermieri au repetat revendicările formulate în cadrul protestelor anterioare: dublarea fondului de subvenţionare, preţuri mai mici la combustibil pentru agricultori şi deblocarea procesului de creditare. Deşi în ultimele două zile fermierii au primit asigurări că va fi adoptată o lege care să instituie condiţii avantajoase la creditare şi să le permită să importe petrol pentru consum propriu, liderii asociaţiilor nu se lasă înduplecaţi. Mai ales după ce la protestele precedente, când au fost blocate timp de o oră drumurile naţionale, guvernanţii au mimat dialogul în loc să avanseze soluţii realiste, remarcă liderii protestatarilor. Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor susţine că din moment ce nu există un plan de acţiuni aprobat de executiv, orice pretins angajament este tratat cu suspiciune:

„Foarte straniu că instituţia spicherului Parlamentului Republicii Moldova ne propune pachete agricole în loc de ceea ce ar trebui să facă guvernul. Am propus ca guvernul sau Parlamentul să vină cu un plan de acţiuni cu termeni concreţi. Am spus că este linia de finanţare de la ENPARD – 17 milioane de euro, dar ele trebuie să fie plătite anul acesta ca pe urmă să fie recuperate la începutul anului 2016. Este vorba despre acciza la motorină, noi am propus o variantă, ca să propunem preţul final, dar să micşorăm marja comercială.”

Preşedintele Parlamentului le-a propus agricultorilor să accepte termenul de 1 iulie pentru realizarea revendicărilor. Totuşi, liderii asociaţiilor de fermieri nu au de gând să renunţe la protestul din 27 mai, din contra, spune Valeriu Cosarciuc, vor fi mobilizaţi şi mai mulţi agricultori.

Mihai Cojocari, agricultor din Criuleni spune că de la o zi la alta nevoile se extind, întrucât apare seceta, vătămătorii şi plus la toate, unii fermieri aşa şi nu au ridicat compensaţiile de anul trecut. În aceste condiţii, spune el, făgăduielile guvernaţilor par neverosimile. Fermierii sunt derutaţi de afirmaţiile contradictorii ale demnitarilor după ce ieri la Criuleni, şeful executivului ar fi dat asigurări că va căuta resurse pentru majorarea fondului de subvenţionare, pe când ministrul Agriculturii declarase anterior că posibilităţile executivului în acest an bugetar sunt limitate.

Mihai Cojocari spune că fermierii sunt în aşteptarea unei hotărâri de guvern sau a unei legi care să le ofere siguranţa investiţiilor:

„Până acum noi nu avem nici un document , cât va fi fondul de subvenţii, care este regulamentul, iată a trecut jumătate de an, sunt nişte vorbe. Subvenţiile de anul trecut nu le-am primit. Adică nouă ni s-au făcut promisiuni, am intrat în credite, am vrut să facem investiţii, am ţinut cont de subvenţiile acestea care ni s-au promis, acum ele nu-s şi suntem într-o situaţie dificilă. Cu băncile s-a întâmplat ce s-a întâmplat, procentul la credit a crescut de două ori, dar la noi nu sunt bănci ca atare, eu le numesc asociaţii de cămătari.”

În cadrul acestor dialoguri, fermierii au readus în discuţie şi modificarea procedurii de distribuire a subvenţiilor. Rapoartele Curţii de Conturi arată că deseori banii se dau pe interese, 2/3 din beneficiarii de subvenţii pentru ultimii patru ani fiind aceeaşi.

Experta Tatiana Sava este de părere că problemele sunt sistemice şi din acest motiv nici agricultorilor nu le este clar care sunt oportunităţile de finanţare şi în ce măsură este real să fie susţinuţi:

„Promisiunile sună întotdeauna promisiuni şi sunt destul de populiste. Practic ceea ce trebuie să facă guvernul până acum, şi Ministerul Agriculturii, era să facă de mult o cultură de dialog şi o strategie foarte bine bazată, argumentată şi după asta finanţată prin bugetele de stat. Ce dezvoltăm, pe ce punem accentul, ca fiecare dintre agricultori să ştie şi să cunoască foarte bine care sunt oportunităţile de finanţare, ce va finanţat în următorii cinci, de la cinci la zece ani.”

Pe 27 mai, fermierii nemulţumiţi intenţionează să ajungă în faţa guvernului, pentru a determina autorităţile sa acţioneze cu mai multă promptitudine. Experţii spun că potenţialul protestatar poate lua amploare dacă se vor implica şi producătorii mici, care actualmente nu fac parte din marile asociaţii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG