Linkuri accesibilitate

Semne de întrebare legate de moartea subită a unui om de afaceri rus din Marea Britanie


Corp neînsuflețit pe o stradă din St George's Hill, Weybridge, Marea Britanie, 2012 (captură video)
Corp neînsuflețit pe o stradă din St George's Hill, Weybridge, Marea Britanie, 2012 (captură video)

Se bănuiește că Aleksandr Perepelicinîi ar fi fost otrăvit cu Gelsemium.

În Marea Britanie, au apărut semne de întrebare privitoare la moartea unui om de afaceri rus, care posibil să fi fost otrăvit cu planta Gelsemium. Un articol semnat de Natalia Golițîna de la biroul rus al Europei Libere.

În 2006, Rusia a fost zguduită de vestea morții lui Aleksandr Litvinenko, ofițer al serviciilor secrete ruse, iradiat cu poloniu. Acum, moartea omului de afaceri rus Aleksandr Perepelicinîi trezește suspiciuni că ar fi fost otrăvit, la doi ani după moartea sa subită.

Perepelicinîi a primit azil politic în Marea Britanie, în 2010. A murit în 2012, la vârsta de 44 de ani, după o cursă de alergare de dimineață în localitatea de lux Weybridge din Surrey, unde locuia. Concluzia inițială a poliției și a experților medico-legali a fost că Perepelicinîi a murit de aritmie și stop cardiac. „Nu a fost depistată implicarea unor terțe persoane în deces”, se scrie în raport. În acel moment, verdictul nu a trezit suspiciuni nimănui.

Însă chiar înainte de moarte, Perepelicinîi și-a asigurat viața pentru cinci milioane de lire sterline. Compania de asigurări a fost prima care a bătut alarma, fiindcă asigurarea pe o sumă atât de mare necesita o examinare medicală completă. Medicii au stabilit că Perepelicinîi nu avea nicio problemă cu sănătatea și nici cu inima. Suspiciunile referitoare la o moarte violentă au apărut la agenții companiei de asigurări când s-a aflat că Aleksandr Perepelicinîi avea legături strânse cu crima organizată rusă. A fost descoperită relația sa cu Dmitri Kovtun, pe care procurorii britanici îl consideră unul dintre suspecții principali în otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko.

Gelsemium – o plantă otrăvitoare care provoacă convulsii urmate de asfixie și paralizie.

Toate aceste informații au determinat compania de asigurări să inițieze o expertiză medico-legală, efectuată în Marea Britanie în cazul unei morți subite în circumstanțe misterioase. Pe 17 mai, a avut loc o audiere preliminară a acestei expertize, unde au fost anunțate rezultatele examinării toxicologice. Profesoarea Monique Simmonds a găsit în organismul lui Perepelicinîi compuși chimici care, în opinia ei, ar fi sugerat prezența gelsemiumului – o plantă otrăvitoare care provoacă convulsii urmate de asfixie și paralizie. Simptomele acestui tip de otrăvire sunt similare morții de aritmie.

Medicul legist din Surrey Richard Travers, responsabil de expertiza lui Perepelicinîi, a spus că intenționează să efectueze teste suplimentare pentru a căuta dovezile otrăvirii cu gelsemium. Medicul legist a propus amânarea audierii cazului până în septembrie, când va fi gata expertiza suplimentară. Cu toate acestea, audierile preliminare vor fi reluate la începutul lunii august.

Perepelicinîi a deconspirat scheme de spălare de bani rusești și transferarea lor peste hotare.

Autorul cărții „Fabrica otrăvurilor KGB: de la Lenin la Litvinenko” Boris Volodarski a spus într-un interviu pentru serviciul rus al Europei Libere că e posibil ca Aleksandr Perepelicinîi să fi fost otrăvit de un grup de ruși implicați în afaceri de corupție.

Boris Volodarski: „M-am ocupat mai mult timp de acest caz, am realizat o investigație amplă, dar din punctul meu de vedere nu poate fi un omor la comandă. Dacă se va constata totuși că a fost otrăvit, cred că Perepelicinîi ar fi putut încurca celor care se ocupă cu spălare de bani din Rusia și scoaterea lor peste hotarele țării. Stepanov, de exemplu, se ocupa cu așa ceva, la fel ca și Perepelicinîi. Dar ultimul, când a simțit pericol, s-a mutat la Londra. A decis să obțină azil politic și s-a adresat lui Brauder. I-a oferit niște documente, copii din conturi bancare elvețiene, care dovedeau că banii într-adevăr veneau pe conturile lui Stepanov din diverse bănci din Elveția, iar apoi erau redirecționați. Cred că anchetatorii care au fost compromiși ar fi fost interesați în moartea lui Perepelicinîi.”

Imaginea lui Aleksandr Perepilicinîi, în ziarul Independent
Imaginea lui Aleksandr Perepilicinîi, în ziarul Independent

Europa Liberă: Ați menționat familia Stepanov. Explicați despre cine e vorba.

Boris Volodarski: „Vladlen Stepanov, soțul lui Olga Stepanova, care era cândva șefa Inspectoratul Fiscal Nr. 28, din Moscova. Și ea, la timpul său, a participat la transferarea impozitelor pe conturile unor companii-paravan.”

Europa Liberă: Cum credeți, în ce măsură cazul lui Perepelicinîi poate fi comparat cu cazul Litvinenko?

Ziarul britanic „Independent” l-a numit pe Aleksandr Perepelicinîi „super-informator”.

Boris Volodarski: „Perepelicinîi a deconspirat scheme de spălare de bani rusești și transferarea lor peste hotare, a arătat traseul lor. Desigur, acest lucru e foarte neplăcut pentru organizațiile care se ocupă cu așa cazuri: FSB, SVR (Serviciul de Informații Externe) etc. Dar Litvinenko este un caz cu totul aparte, e un caz politic”.”

Ziarul britanic Independent l-a numit pe Aleksandr Perepelicinîi „super-informator”, fiindcă omul de afaceri a colaborat cu autoritățile elvețiene care investigau spălările de bani ale așa-zisului grup „Kliuev” – o grupare de anchetatori și vameși corupți, implicați în cazul lui Serghei Magnițki, acuzați de fraude de milioane. Perepelicinîi a furnizat informații și lui Bill Brauder care se află în fruntea fondului de investiții britanic Hermitage Capital, unde lucra Serghei Magnițki, avocatul rus care a deconspirat o schemă frauduloasă a unor înalți oficiali ruși și care a decedat în izlotator, în 2009.

XS
SM
MD
LG