Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la platforma „E-sanatate.md”:

„Șef de direcție la Ministerul Sănătății și director de spital în același timp. Se întâmplă în Moldova, unde cele două funcții par să fie compatibile și să nu genereze conflicte de interese. Este vorba despre Alexandru Holostenco care a deținut timp de mai mulți ani funcția de șef de direcție al managementului personal medical și care, mai nou, a fost numit și director la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău. Pentru șefia acestui spital se bat trei oameni în două litigii paralele. Nicolae Starciuc, fostul director de aici, a scris anul trecut cerere de demisie, dar își vrea funcția înapoi, Holostenco nu poate lua fotoliul directorului întrucât acolo este numită o a treia persoană – actualul director Neli Mătrăgună, care și ea își apără interesele în judecată.

Vor să fie angajați și remunerați însă fără să poarte vreo responsabilitate pentru activitatea pe care o practică. Vorbim despre rezidenții din Moldova care se declară împotriva inițiativei legislative ce ar legaliza încadrarea lor în câmpul muncii, discutată săptămâna trecută în Parlament. Principalul argument pe care îl aduc – un medic rezident nu trebuie să poarte aceeași responsabilitate juridică precum un doctor cu acte în regulă. Viitorii medici și-au argumentat poziția într-o scrisoare, semnată de aproximativ 200 de rezidenți, care a fost remisă rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Pe platforma E-sanatate.MD puteți citi un interviu cu rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în care acesta vorbește despre problemele din sistemul medical, inclusiv corupția, despre arestările din dosarul licitațiilor trucate, dar și despre problemele de angajare și salarizare a rezidenților. Acesta consideră că în sistemul medical din Moldova nu există oameni integri, iar această problemă are origini adânci. În opinia lui Ababii, vinovați de aceasta se fac specialiștii de vârsta lui, care, au format o bună parte din specialiștii care muncesc în sistemul de sănătate din țară.

Pentru că „moda” germenilor și vlăstarilor prinde contur și interesul este mare, portalul de știri Sănătate INFO lansează o campanie de informare pe această temă. Campania va dura două săptămâni, timp în care veți afla ce feluri de lăstari și semințe germinate există, cum pot fi crescute în condiții casnice și apoi consumate, ce vitamine, minerale, proteine conțin și cât de folositoare sunt pentru organismul nostru. Tot prin materialele noastre veți face cunoștință cu oameni care s-au specializat în creșterea germenilor și vlăstarilor, consumatori obișnuiți, vegetarieni și chiar oameni care au scăpat de unele maladii, alimentându-se cu vlăstari de floarea soarelui, ridiche, lucernă și cu germeni de grâu, hrișcă, dovleac ori fasole.”

XS
SM
MD
LG