Linkuri accesibilitate

Victoria Nuland la Moscova și o aparentă tentativă de apropiere ruso-americană


Asistenta secretarului de stat american în cursul escalei de la Kiev
Asistenta secretarului de stat american în cursul escalei de la Kiev

„Este important acum ca toate părțile implicate să joace jocul, nu doar să-l povestească”.

Convorbirile pe care Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat american reponsabilă cu problemele europene și euroasiatice, le poartă la Moscova cu omologul ei, Gheorghi Karasin, adjunct al ministrului de externe rus, sînt menite să deblocheze atitudinea Kremlinului față de aplicarea acordului de la Minsk și încetarea focului în Ucraina de est.

La întîlnirea cu președintele Petro Poroșenko
La întîlnirea cu președintele Petro Poroșenko

„Schimburile de focuri s-au redus – constata diplomata americană la o conferință de presă la Kiev, sîmbătă – dar nimeni dintre noi nu ar trebui să fie satisfăcut pe acest plan. Din acest motiv vrem să pedalăm mai serios pe aceste lucruri și să vedem ce se poate realiza în zilele și săptămînile viitoare”.

Victoria Nuland folosea un argument de forță spunînd că „la Soci, președintele Putin i-a spus secretarului de stat Kerry că este deplin atașat aplicării [acordului de la] Minsk. Este important acum ca toate părțile implicate să joace jocul, nu doar să-l povestească”. Intenția diplomatei este de dinamiza acțiunea grupurilor de lucru care au fost organizate luna aceasta și care ar urmă să se ocupe de subiecte considerate esențiale, cum ar fi livrarea ajutoarelor umanitare în regiunea Donbas, reluarea activității economice și dezbaterea planurilor pentru viitorul proces politic în zonă.

Diplomații americani doresc, de asemenea, să calmeze jocul într-o serie de puncte fierbinți de pe linia frontului, unde tirurile continuă, în special în zona orașului sudic de pe litoral Șirokin și în apropierea a două orașe aproape abandonate, dar aflate sub controlul forțelor Kievului. Dacă această zonă ar fi capturată de separatiști, amenințarea unui atac asupra portului strategic Mariupol ar deveni critică.

Pentru analiștii occidentali, ca și pentru cei din Ucraina, - citați de New York Times - Acordul denumit Minsk-2 este născut mort, iar agitația în jurul său ar echivala după expresia analistului politic Vladimir Fesenko, de la Kiev, cu „tentativa de a reanima un cadavru”.

Christopher Granville, director al grupului de consultanță Trusted Sources, cu sediul la Londra, este de părere că: „Motivul simplu pentru care agenda politică Minsk-2 a intrat rapid într-un impas este că ea ratifică cîștigurile strategice ruse și, în consecință, contrazice obiective naționale fixate de guvernul ucrainean”.

Un diplomat occidental de la Moscova, citat zilele acestea de Reuters, este de părere că „țelurile strategice [ale Rusiei] nu s-au schimbat o iotă: menținerea întregii Ucraine în șah prin controlul estului. Din acest motiv ei au nevoie să vadă acordul de la Minsk aplicat”.

Care va fi finalul jocului Rusiei sub Vladimir Putin nu este clar pentru nimeni. Cert pare să fie că liderul rus nu-și poate permite să apară într-o poziție de slăbiciune pe plan intern și din acest motiv organizează seria nesfîrșită de demonstrații de forță, de la războiul informațional multiplu împotriva Ucrainei, pînă la ultimele manevre militare navale în care a implicat și China.

Un cercetător de la Consiliul Atlantic, James J. Coyle, atrăgea atenția în note publicate pe site-ul Consiliului, că „Putin controlează toate comunicațiile aeriene, iphone și computerele din întreaga Ucraină”. Potrivit expertului, un grup de hackeri ruși a reușit să infecteze sistemul e-mail al structurilor de forță ucrainene (de la armată și serviciile secrete, la trupele de grăniceri și poliție).

Un alt grup de hackeri a exploatat o slăbiciune de securitate în programul Microsoft Windows, reușind să spioneze obiective Nato și ucrainene, blocînd, de exemplu, complet sistemul de comunicații ucrainean în momentul invadării Crimeei sau interceptînd anul trecut, via computer, un dron american ce survola peninsula. Concluzia expertului este că războiul cibernetic este pe cale de a deveni ultimul cîmp de bătălie, pe care obiectivele politice sînt urmărite cu alte mijloace, și că Statele Unite trebuie să facă față acestei realități.

Altfel spus, Kremlinul se simte mai încolțit de confruntarea cu Statele Unite, decît de cea cu o Uniune Europeană mai ezitantă, și de aici, relativa deschidere spre ultimele negocieri cu Washingtonul, prin întîlnirile diplomatice la nivel înalt de la Soci, urmate acum de vizita asistentei secretarului de stat Victoria Nuland la Moscova.

XS
SM
MD
LG