Linkuri accesibilitate

„Sunt aici pentru că am demnitate”, „Sunt aici pentru că toţi sunt egali”, „Sunt aici pentru că achit impozite”


Marș LGBT la Chișinău.

„Pentru că trăiesc aici!” a fost sloganul din acest an a Marşului Egalităţii organizat de activiştii LGBT. Este al treilea marş autorizat de primăria Chişinău şi securizat de poliţia municipală. Manifestaţia s-a desfăşurat pe traseul unde a avut loc şi anul trecut, şi anume pe bulevardul Grigore Vieru.

Potrivit organizatorilor, au fost prezenţi în jur de 150 de participanţi. Ei aveau pancarte pe care scria „Sunt aici pentru că am demnitate”, „Sunt aici pentru că toţi sunt egali”, „Sunt aici pentru că achit impozite”. Printre participanţi erau mai multe persoane LGBT (unele au preferat să-şi ascundă fețele), părinţi rude şi prieteni ale acestora, dar şi reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale. La marş au fost prezenţi ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, şi ambasadorul SUA, James D. Pettit. În discursul său, ambasadorul SUA şi-a reiterat sprijinul pentru comunitatea LGBT din Moldova:

„Vă mulţumesc pentru devotamentul faţă de drepturile LGBT, pentru angajamentul Dvs. faţă de drepturile fundamentale ale omului. Nu este simplu să fii astăzi în Moldova lesbiană, gay, transsexual sau bisexual. Nu este simplu din cauza unor prejudecăţi adânc înrădăcinate în rândul unor reprezentanţi ai societăţii. Este dificil din cauza ameninţărilor, din cauza violenţei. Sunt astăzi aici ca să vă săpun că eu vă sprijin în lupta Dvs.. SUA sunt devotate, eu sunt devotat să sprijinim drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale tuturor oamenilor, ale tuturor moldovenilor. Persoanele LGBT din Moldova, persoanele LGBT de oriunde în lume merită aceeaşi protecţie de care au parte toţi oamenii.”

„Sunt aici pentru că am demnitate”, „Sunt aici pentru că toţi sunt egali”, „Sunt aici pentru că achit impozite”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Deşi Marşul Egalităţii a început cu o oră mai devreme faţă de cum a fost anunţat în ajun, la faţa locului erau deja prezenţi şi un număr aproape egal de contramanifestanţi, între ei activişti ortodocşi şi feţe bisericeşti, dar şi un grup de tineri, cu feţe acoperite, care se purtau mai agresiv. Contra-protestatarii aveau pancarte pe care scria „Stop Homosexualităţii” şi „Pentru Familii Tradiţionale”. Ei scandau „Ruşine” şi cântau cântece bisericeşti.

Adunaţi la cealaltă parte a bulevardului, contramanifestanţii erau supravegheați de un număr impunător de poliţişti, unii echipaţi special cu bastoane şi căşti, dară fără arme. Manifestaţia a decurs fără altercaţii şi acţiuni violente. Însă contrademonstranţii au folosit petarde, dar şi ouă, pe care le-au aruncat în activiştii LGBT. Potrivit poliţiei, două persoane au fost reţinute şi duse la sectorul de poliţie.

În ciuda contrademonstraţiilor, marşul comunităţii LGBT a decurs aşa cum a fost programat de către organizatori.

După încheierea marşului, un grup de preoţi - în frunte cu liderul organizaţiei "Pro Ortodoxia" Ghenadie Văluţă - a stropit cu apă sfinţită locul unde au mărşăluit activiştii LGBT. Iată ce a spus Ghenadie Văluţă:

„Sfinţim acest loc, acest perimetru care a fost parcurs de minorităţile homosexuale având ca scop să alungăm acest păcat, această necurăţire, această viroză homosexuală ca să nu prindă niciodată rădăcini în Moldova.”

Ghenadie Valuţă a spus că au fost binecuvântaţi de Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, nu de Mitropolitul Moldovei.

Amintim că şi anul trecut zeci de activişti ortodocşi şi enoriaşi au protestat împotriva manifestaţiei organizate de comunitatea LGBT.

Puteți viziona aici o mărturie despre teamă și discriminare în Moldova anului 2012.

Previous Next

XS
SM
MD
LG