Linkuri accesibilitate

Deputații pentru o neutralitate cît mai neutră...


O dezbatere parlamentară într-un moment în care CC urma să dea o interpretare articolului din Constituţie care prevede statutul de neutralitate.

Partidele alianței minoritare aflate la guvernare s-au despărțit astăzi în chestiunea adoptării unei legi care ar întări statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În timp ce democrații și comuniștii au votat împreună cu opoziția socialistă ca să înființeze un grup de lucru pentru elaborarea legii, liberal-democrații au refuzat să-și delege reprezentanții. Dezbaterile au loc în așteptarea unei decizii a Curții Constituționale, sesizată de liberali care cer anularea statutului de neutralitate de iure, spunând că acesta nu funcționează de facto, din cauza prezenței militare ruse.

Nu este pentru prima dată când democraţii îşi promovează iniţiativele cu sprijinul comuniştilor şi socialiştilor atunci când liberal-democraţii, cu care se află într-o coaliţie minoritară, nu sunt de acord cu ele. Aşa s-a întâmplat, bunăoară, când democraţii au vrut să acorde un statut special raionului Taraclia, dens populat de etnici bulgari, iar liberal-democraţii s-au opus, fie şi cu jumătate de voce, invocând calitatea proastă a proiectului.

Acum, când democraţii au propus formarea unui grup de lucru care să gândească legea prin care s-ar putea obţine fortificarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, până chiar la recunoaşterea lui internaţională, liberal-democraţii spun că găsesc lipsit de rost un asemenea efort.

Deputatul PLDM, Valeriu Streleţ a spus astăzi:

„În primul rând pentru că orice lege am elabora pentru a dezvolta norma constituţională privitoare la neutralitate, oricum aceasta va avea caracter declarativ şi nu va produce efecte – de la asta nu va dispare armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova. Doi: există prevederi internaţionale care stabilesc căror rigori trebuie să răspundă un stat neutru, prin urmare o lege locală doar ar dubla aceste prevederi. Trei: această iniţiativă ar putea aduce folos doar actorilor politici care vor să exploateze acest subiect, fără a aduce foloase securităţii.”

Atunci când au creat coaliţia, democraţii şi liberal-democraţii s-au angajat să nu voteze diferit şi au inclus chiar o restricţie în acest sens în acordul pe care l-au semnat acum câteva luni. Nu încalcă votul de astăzi această înţelegere?

Valeriu Streleţ spune că nu: „Noi am discutat despre asta în coaliţie, am spus clar că nu vom participa, dar nici nu am condiţionat neparticiparea colegilor noştri democraţi. Asta se referă doar la grupul de lucru. Un vot politic pentru un act legislativ în acest sens va fi discutat la modul cel mai serios însă atunci când grupul de lucru îşi va încheia activitatea.”

Pe un statut de neutralitate permanentă insistă, de fapt, partidul comuniştilor condus de Vladimir Voronin, care a înregistrat o iniţiativă de acest fel în legislativ imediat ce au sprijinit prin vot guvernul coaliţiei minoritare PD-PLDM. Nu se ştie dacă ideea democraţilor de a crea un grup de lucru pentru scrierea unui proiect mai elaborat e o simplă poziţionare în ajun de alegeri sau chiar o intenţie serioasă de a cere recunoaştere internaţională neutralităţii Republicii Moldova, în condiţiile în care pe teritoriul ei se află o armată străină.

Iată însă care este părerea liberalilor despre această iniţiativă, expusă în dezbaterea parlamentară de deputatul Valeriu Munteanu:

„Este din punctual nostru do nouă încercare a Federaţiei Ruse, prin agenturile pe care le are la Chişinău, de a stăvili drumul european al Republicii Moldova şi noi nu vom participa la asta.”

Democratul Dumitru Diacov spune, însă, că cu o astfel de lege, Republica Moldova ar obţine mai uşor retragerea trupelor ruse din Transnistria şi reintegrarea acesteia:

„Să elaborăm un proiect de lege care să lucreze, care să ajute R. Moldova să devină o ţară liberă, neutră şi integră. Iată efortul nostru istoric care va fi, dacă o să fim deştepţi. Să facem asta ca să fie R. Moldova apărată. Noi nu putem să luptăm cu nimeni. Ia uitaţi-vă în ţara vecină cine îi apără. Să facem să fie linişte. Să facem o lege utilă pentru ţara noastră. Vrem pe parcursul elaborării să mergem la Bruxelles, la NATO, la UE, a propos duminică mergem la adunarea parlamentară NATO. Şi la Moscova vom merge. Dvs. leşinaţi tocmai când auziţi de Moscova. Dar unde vreţi să mergem ca să rezolvăm problema armatei, nu la Moscova?”

Această dezbatere parlamentară are loc într-un moment în care Curtea Constituţională urma să dea o interpretare articolului din Constituţie care prevede statutul de neutralitatea al Republicii Moldova. Liberalii, care au depus sesizarea, pretind că acesta nu ar avea relevanţă în condiţiile în care pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea estică, se află trupele ruse.

În timpul campaniei dinaintea parlamentarelor din noiembrie, Curtea a amânat o dată examinarea subiectului, invocând o sugestie a şefului statului Nicolae Timofti. Solicitată astăzi de noi, Rodica Secrieru, Secretar General al CC, ne-a anunţat despre o nouă amânare, pentru luna iunie, explicată prin decalare de agendă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG