Linkuri accesibilitate

„La conducere toţi sunt corupţi, toţi ca unu. Toţi stau în fotolii şi se gândesc cum să fure”


La Călărași
La Călărași

Un reportaj Europa Liberă printre locuitorii de la Călărași.

Săptămâna viitoare, Curtea de Apel Chişinău urmează să ia o decizie privind plasarea în izolator a omului de afaceri Ilan Shor, aflat în prezent în arest la domiciliu şi cercetat în dosarul devalizării băncilor. Între timp, premierul Chiril Gaburici a cerut supravegherea strictă a lui Shor. Cum este văzut în teritoriu dosarul care a căpătat deja denumirea de „furtul secolului” din sistemul bancar moldovenesc? Un reportaj la Călăraşi:

Hotărârea autorităţilor moldovene de a investiga dispariţia banilor de la cele trei bănci controlate de omul de afaceri Ilan Shor este pusă la îndoială de călărăşenii cu care am stat de vorbă. Indignarea oamenilor este legată de reacţia întârziată a guvernanţilor în acest caz. Dacă nu au avut prudenţa să prevină dispariţia banilor, cum vor putea să-i recupereze, se întreabă retoric Dumitru Gorea, un omulean trecut de vârsta pensionării:

Dumitru Gorea: „Măi oameni buni, dacă-s de vină, puneţi-i la puşcărie! Lui Papuc (Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne) i-au dat patru ani, unde-i el? L-au arestat pe Shor, păi, dacă el e vinovat, să stea la puşcărie, nu acasă, păzit. Eu aşa socot. Of, ei spun că va fi o investigaţie, dar cine ştie.”

Europa Liberă: Nu prea aveţi încredere?

Dumitru Gorea: „Nu, dacă i-au furat, nu ştiu cum îi vor aduce înapoi. Tot poporul nostru suferă din cauza asta. Noi ne-am ales numai cu datorii, până şi cei care sunt acum mici vor întoarce banii până când vor creşte”.

Un alt călărăşean, Alexandru, în prezent şomer, pune şi el la îndoială priceperea autortăţilor de a-i trage la răspundere pe cei care au sustras banii din conturile celor trei bănci:

Alexandru: „Banii ăştia, un miliard, e clar lucru că nu se vor întoarce. El e împărţit deja. Maşinile scumpe pe care le vedem prin Călăraşi, Chişinău sau Straşeni aparţin lucrătorilor, demnitarilor de la Primării, care au fost deja repartizate pentru a securiza conducerea liniştită şi frumoasă din Republica Moldova. Noi deja plătim datoriile, simţim că s-au ridicat aproape la 100 % toate preţurile.”

La Călărași
La Călărași

Europa Liberă: Dvs, ca simplu cetăţean, vă închipuiţi ce se putea face cu atâţia bani?

Alexandru: „Dacă aceşti bani ar fi investiţi cu cap în Republica Moldova, e clar lucru că s-ar fi putut ridica nivelul de trai, s-ar fi putut deschide noi locuri de muncă, finanţat businessul mic şi mijlociu. Desigur, dacă ar fi demafiotizată economia Republicii Moldova. La noi absolut tot e mafiotizat, orice magazin, orice farmacie pe care o vedeţi e legată cu centrul”.

În preajma pieţei alimentare din centrul Călăraşului m-am apropiat şi de o femeie care socotea banii rămaşi după cumpărături. Din vorbă-n vorbă, ajungem să discutăm cu Eudochia Sircu despre dispariţia a miliarde de lei din băncile moldoveneşti. Deşi recunoaşte că nu pricepe mare lucru în domeniul finanţelor, femeia face o paralelă între criza bancară de astăzi şi devalorizarea rublei la începutul anilor ’90:

Eudochia Sircu: „Eu am avut la knişkă, poate de asta şi sunt bolnavă de inimă, 24 de mii de ruble, speram să fac o nuntă copiilor. Mi-au luat toţi banii şi nu mi-ai întors o capică. Mi-au dat o dată o mie de lei şi gata. Ce să facem, unde să ne ducem? Nici nu ai cui te jelui.”

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat acum cu cele trei bănci vă aminteşte de acea perioadă?

Eudochia Sircu: „Mă gândesc şi eu. Cine a putut să-i fure? Tot cei care în trecut ne-au luat banii. Că nu s-a vârât un străin să ieie banii. Niciodată nu se vor întoare, nu cred. Care au făcut acest lucru, demult a împărţit banii. Dumnezeu deja o să-i întoarcă.”

Săptămâna trecută, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, premierul Chiril Gaburici declara că miliardele sustrase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank ar putea fi recuperate. Câtă încredere au oamenii în această făgăduială? Cei mai mulţi strâng nedumeriţi din umeri:

„Banii trebuie de întors, iar organele să se ocupe de ei, să-i aresteze pe toţi, să-i pună după gratii şi totul să fie întors statului.”

„Judecătorii trebuie să-i tragă la răspundere pe cei de la bancă, să întoarcă înapoi banii. La noi şi ala statul e sărac”.

„La noi se poate aştepta la orice. La conducere toţi sunt corupţi, toţi ca unu. Nu-i niciun om curat. Toţi stau în fotolii şi se gândesc cum să fure”.

Europa Liberă: Aveţi încredere că vor fi întorşi banii?

„Nu”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG