Linkuri accesibilitate

Moscova a considerat că nu mai are de respectat limita de 25.000 de soldați (Iulian Chifu/Evenimentul zilei)


Moscova a ajutat regimul de la Tiraspol să-și creeze o rublă proprie (Hotnews/Die Welt).

Echilibrul de forțe din Marea Neagră este complet debalansat, iar regiunea - militarizată, după ce Rusia a anexat Crimeea. Prin aceasta anexare, care încalcă toate acordurile internaționale, a fost distrus eșafodajul de securitate din Europa, arată Iulian Chifu într-un articol publicat în „Evenimentul zilei”. Crimeea s-ar fi transformat într-un „adevărat port-avion capabil să proiecteze forța în întreaga Mare Neagră precum și în Mediterana”. Iulian Chifu explică în ce fel a putut instala Federația Rusă această situație în peninsulă: pur și simplu declarând-o teritoriu propriu. În această „interpretare”, Moscova a considerat că nu mai are de respectat limita de 25.000 de soldați. Potrivit oficialilor ruși, programul total de modernizare și dotare a Flotei rusești la Marea Neagră prevede, până în 2020, 206 nave și vase diverse, între care 80 de nave de luptă noi. De asemenea, funcționarea unei a doua baze navale a Federației, la Novorosiisk. Planurile ar putea fi întârziate de corupția și de calitatea proastă a producției de armament din Federația Rusă. Comentatorul explică însă: nivelul de dotare planificat nu anunță neapărat o contracarare a prezenței și a capabilităților militare din flancul estic al NATO, ci sunt mai degrabă „un argument (...) pentru viitoarea poziție rusă în negocierile privind viitoarea guvernanță globală”.

Hotnews publică sub semnătura lui Laurențiu Colintineanu o analiză care citează „Die Welt”. Este vorba despre modul în care Federatia Rusă câștigă teren în estul separatist al Ucrainei: nu cu tancurile, ci cu rubla. La Donețk, bancomatele au început să fie alimentate cu ruble rusești. Marile magazine își instalează case de marcat pentru plata în ruble, ba chiar și pensiile sunt plătite în moneda rusească. Cum oamenii nu și-au mai primit pensiile de multe luni, nu protestează. Metoda ar mai fi fost folosită de Rusia și în alte regiuni separatiste, arată autorul articolului: în Abhazia și Osetia de Sud. Pentru Transnistria, sistemul a fost modelat aparte: Moscova a ajutat regimul de la Tiraspol să-și creeze o rublă proprie.

Site-ul Ziare.com publică un interviu cu redactorul șef al publicației Monitorul de Botoșani. Jurnalistul Cătălin Moraru vorbește despre imensele dificultăți ale presei indepedente, despre presiunile politice, care folosesc pârghii economice, despre ilegalitățile mai mari sau mai mici la care sunt împinși cei neagreați de puterea locală. Monitorul de Botoșani nu mai este, de pildă, distribuit de Poșta Română, din motiv de costuri prohibitive. Cătălin Moraru a apelat la înțelegeri cu „chioșcarii”, pe care îi plătește uneori cu „ore suplimentare” ca să distibuie publicația. El își avertizează colegii de breaslă că nu doar jurnalismul independent plătește oale sparte. În curând, va plăti un preț mare și foarte concret și jurnalismul care a pactizat într-un fel sau altul cu politicul: „Acum vă bucurați că arestează politicieni, dar după alegeri, spune invitatul site-ul Ziare.com, vor veni peste noi. Să nu credeți că nu vom vedea și ziariști luați. Procurorii știu deja, dar au pești mai mari, au altă treabă”.

XS
SM
MD
LG