Linkuri accesibilitate

„Moldova în pas cu Europa”


Ziua Europei sărbătorită la Chișinău.

La Chişinău a fost sărbătorită, duminica, 10 mai, Ziua Europei, zi marcată în ţările UE de 9 mai, dată stabilită pentru a comemora declaraţia din 1950 a ministrului de Externe francez, Robert Schuman, care a propus atunci crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, ce stă la baza UE. Delegaţia UE la Chişinău împreună cu primăria capitalei au organizat Orăşelul European în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a populariza proiectele şi asistenţa UE.

La deschiderea Orăşelului European au fost prezenţi şi au ţinut discursuri şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, şeful statului Nicolae Timofti, premierul Chiril Gaburici şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Pirrka Tapiola şi-a ţinut discursul în limba română. El a menţionat că UE va sprijini, în continuare, Republica Moldova. Doar că acest sprijin e condiţionat de continuare reformelor mai cu seamă în domeniul justiţie şi lupta împotriva corupţiei.

„Interesul Republicii Moldova de a beneficia de spaţiul european şi de bunăstare este şi interesul Europei. Republica Moldova a făcut paşi importanţi în parcursul său european. Astăzi se poate circula liber în Europa. De asemenea, Acordul de asociere şi zona de liber schimb sunt în vigoare, iar moldovenii îşi pot vinde produsele pe cea mai mare piaţă din lume. Însă pentru ca acest Acord să contribuie la consolidarea democraţiei, să aducă bunăstare şi locuri de muncă bine plătite o serie de reforme reale trebuie implementate. UE rămâne pregătită să vă sprijine prin asistenţă financiară şi expertiză în acest efort. O altă provocare rămâne reîntregirea ţării printr-o cooperare din ce în ce mai strânsă între cele două maluri ale Nistrului. UE va continua să fie alături de voi, dragi moldoveni, pe drumul vostru european.”

Câteva sute de oameni au venit să viziteze Orăşelul European, organizat cu scopul de a populariza asistenţa, inclusiv financiară, a UE în Republica Moldova. Deşi aveau posibilitatea să afle mai multe despre proiecte finanţate de UE, dar şi să comunice cu ambasadori şi reprezentanţi din 20 de Ambasade ale statelor membre UE acreditate în Republica Moldova, majoritatea vizitatorilor au făcut cozi la corturile gastronomice pentru a gusta din bucătăria statelor membre UE.

Au fost prezentate peste 36 de proiecte de asistenţă UE, între care asistenţa tehnică şi financiară pentru reformarea poliţiei de frontieră, a serviciului vamal şi pentru reforma justiţiei, proiectul energie şi biomasă, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare.

Un orăşel european similar va fi organizat în oraşul Soroca pe 16 mai. Tot atunci va fi redeschisă Cetatea Soroca reconstruită din fonduri europene.

Ziua Europei a început să fie marcată oficial în Republica Moldova în urmă cu şapte ani. Iniţial era sărbătorită discret, iar în ultimii an – chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Sloganul ediţiei din acest an a orăşelului European a fost „Moldova în pas cu Europa.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG