Linkuri accesibilitate

Victoria conservatorilor în alegerile din Marea Britanie


Prtidul lui David Cameron ar putea obține 326 din cele 650 de locuri ale Camerei Comunelor.

Partidul Conservator al premierului britanic David Cameron este pe cale să iasă învingător în urma alegerilor de la 7 mai și să rămână la guvernare încă cinci ani. Această victorie înseamnă că Marea Britanie va trece, cel mai probabil, printr-un referendum istoric despre ieșirea sau rămânerea în Uniunea Europeană.

Un sondaj al BBC la ieșirea de la urne estimează că Partidul Conservator al premierului David Cameron ar putea obține 326 din cele 650 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului britanic, Camera Comunelor.

Potrivit presei britanice, Cameron urmează să fie primit în cursul zilei de Regina Elisabeta II, vizitarea prealabilă a monarhului fiind o procedură necesară pentru formarea noului guvern.

Într-o declarație după alegeri, premierul Cameron a explicat victoria prin faptul că guvernul său nu a evitat subiectele dificile.

„În politică, nu trebuie să ne ferim niciodată de subiectele mari, fie deficitul bugetar, fie referendumul pe care am avut dreptate să-l organizăm despre viitorul Scoției în Regatul Unit, fie, într-adevăr, referendumul pe care trebuie să-l facem mai departe pentru a decide viitorul Marii Britanii în Europa”.

Viitorul Marii Britanii în raport cu Uniunea Europeană a fost o temă majoră a campaniei electorale. Premierul Cameron a promis că în cazul unei victorii va organiza în următorii doi ani un referendum despre rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană.

Exit poll-ul BBC mai sugerează că Partidul Laburist din opoziție ar fi obținut un rezultat neașteptat de slab, de numai 239 de locuri, în ciuda previziunilor care anticipau că laburiștii se vor afla mult mai aproape de conservatori. Laburiștii au suferit pierderi mari mai ales în Scoția, unde naționaliștii au înlocuit mulți laburiști, părând să câștige, cu o singură excepție, toate cele 59 de locuri scoțiene în Camera Comunelor.

Liberal Democrații, actualii parteneri la guvernare ai premierului Cameron, au suferit și ei o lovitură. Numărul de locuri în camera inferioară a parlamentului li s-ar putea reduce de la 56 la zece.

În schimb, va spori prezența unor partide odinioară minuscule ca Partidul Naționalist Scoțian, care poate crește de la două la 58 de locuri în Camera Comunelor, în mare parte datorită votului alegătorilor tineri.

Această evoluție fulminantă pe fundalul recentei campanii despre separarea Scoției este evidențiată de victoria unei politiciene de numai 20 de ani, Mhairi Black. Ea l-a învins, în circumscripția orașului scoțian Paisley pe șeful de campanie al laburiștilor, Douglas Alexander, devenind cea mai tânără parlamentară din 1667 încoace.

Rezultatul naționaliștilor scoțieni a sporit șansele organizării unui nou referendum despre independența Scoției, după înfrângerea la mică diferență a taberei pro-independență la plebiscitul de anul trecut.

După alegeri, în Marea Britanie are loc și o dezbatere mai intensă decât de obicei despre calitatea prognozelor pre-electorale și sondajelor la ieșirea de la urne. Diferențele importante între primele și cele din urmă sunt explicate, între altele, prin faptul că la acest scrutin au participat mai multe partide.

De asemenea, în Anglia, se consideră că mulți alegători n-au vrut să recunoască în sondaje că vor vota pentru conservatori, pentru a nu se identifica cu măsurile de austeritate bugetară luate de aceștia în ultimii ani. Același fenomen al alegătorilor „timizi” care au luat până la urmă partea conservatorilor l-ar fi ajutat pe John Major să câștige în 1992, chiar dacă sondajele sugerau o victorie a laburiștilor.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG