Linkuri accesibilitate

Polonia serbează la Gdansk 70 de ani de la victoria asupra lui Hitler


Monumentul de la Westerplatte în apropiere de Gdansk, unde au început luptele în 1939.
Monumentul de la Westerplatte în apropiere de Gdansk, unde au început luptele în 1939.

Două zile de ceremonii care încep joi seară la Monumentul muncitorilor de la Șantierul naval uciși în 1970.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și președintele Uniunii Europene, Donald Tusk, se află pe lista participanților, alături de mai mulți președinți europeni, la ceremoniile din Polonia de comemorare a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – o alternativă la parada de 9 mai de la Moscova.

Ceremoniile sunt găzduite de președintele polonez Bronislaw Komorowski la Gdansk și peninsula Westerplatte, acolo unde au fost trase primele lovituri de tun ale Germaniei naziste asupra Poloniei, la 1 septembrie 1939, într-un atac considerat startul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Sfârșitul acestui război, care a pus capăt ocupației germane, nu a adus libertate pentru această regiune a Europei, întrucât țările de aici au fost supuse, împotriva voinței lor, imperiului condus de Stalin”, a spus președintele polonez într-un interviu publicat duminică în cotidianul „Gazeta Wyborcza”.

Prin organizarea întâlnirii de la Gdansk, Komorowski a dorit ca participații să poată reflecta asupra a trei evenimente: 70 de ani de la victoria asupra lui Hitler, 70 de ani de la conferința de la Ialta la care Occidentul i-a cedat lui Stalin o parte a Europei, și 25 de ani de la prăbușirea blocului sovietic.

Această abordare explică și scenariul ceremoniilor de două zile, care încep în această seară cu aprinderea lumânărilor la Monumentul muncitorilor șantierului naval căzuți în 1970, în urma unui protest înăbușit de armată și poliția politică.

Cancelaria președintelui polonez a spus că la ceremonii și-au confirmat prezența, între alții, președinții Estoniei, Lituaniei, Cehiei, Bulgariei, României, Ucrainei, premierul Slovaciei, ministrul apărării din Franța.

Ceremoniile de la Gdansk anunțate încă din ianuarie oferă o alternativă liderilor europeni să sărbătorească victoria aliată asupra Germaniei naziste.

Evenimentul polonez nu se bucură încă de o prezență masivă, nota agenția Associated Press, chiar dacă mulți lideri occidentali boicotează parada militară de pe 9 mai de la Moscova, din cauza rolului jucat de Rusia în conflictul armat din estul Ucrainei.

Rusia pregătește o paradă pompoasă. Într-o apreciere a agenției Associated Press, Rusia președintelui Vladimir Putin folosește tot mai evident aceste ceremonii anuale pentru a întări patriotismul printre ruși și a justifica o politică externă agresivă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG