Linkuri accesibilitate

Învățământul moldovenesc are profesori. La ce folosesc ei, și de ce


Spinoasele concursuri birocratice pentru ocuparea unui post de director de școală.

Ministerul Educaţiei a reziliat recent contractele de muncă a cam 40% din directorii de şcoli pe motiv că ei nu au fost numiţi în urma unui concurs public. Codul Educaţiei prevede organizarea de noi concursuri în maxim şase luni de la rezilierea contractelor. Problema e că regulamentul vechi a fost abrogat, iar cel nou nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

În lipsa lui, unele primării au început concursuri de ocupare a acestor posturi,iar săptămâna viitoare ar putea fi aleşi primii directori. Iar ministrul Educaţiei Maia Sandu contestă deciziile autorităţilor publice locale.

Săptămâna viitoare, timp de trei zile, Direcţia Educaţiei a municipiului Chişinău va organiza 149 de concursuri pentru posturile de director de instituţii de învăţământ.

Maia Sandu contestă, cum spuneam, aceste concursuri, spunîn că ele vor dura în medie 11 minute. Ea afirmă că anumite forţe politice ar vrea să profite de situaţia în care noul regulament s-a împotmolit în proceduri birocratice.

„Folosindu-se de această situaţie, de altfel neimputabilă Ministerului Educaţiei, unii reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şi totodată candidaţi la scrutinul electoral din iunie curent, şi-au manifestat intenţia de a organiza la final de mandat, în unele cazuri cu abateri grave de la legislaţia în vigoare, concursuri de angajare pentru directorii de instituţii de învăţământ pe care le au în coordonare”.

Maia Sandu mai spune că autorităţile municipale de la Bălţi şi Chişinău ar fi aprobat propriile regulamente, din care au fost eliminate multe dintre prevederile menite să aducă mai multă transparenţă la organizarea concursurilor pentru posturile de director. Totodată, susţine ea, a fost redus termenul de depunere a dosarelor la 4 zile, din care cauză va fi limitat accesul potenţialilor candidaţi.

Maia Sandu a contestat pe cale administrativă aceste documente şi spune că va cere demararea plângerii penale împotriva factorilor de decizie din Chișinău, care ar fi comis abuz de serviciu.

În timp ce minmistrul educației pune la îndoială faptul că pot fi organizate 40 de concursuri pe zi, pe când practica ministerului arată că pot fi organizate maximum cinci, şefa Direcţiei Educaţie din capitală Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb nu vede o problemă aici:

„În marea majoritate a cazurilor, pedagogii sau directorii activează mulţi ani. Nu ştiu dacă le va trebui mult timp să prezinte activitatea şi propunerile pentru următorii ani. Sunt multe licee cu un nume”.

De asemenea, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb spune că decizia de a organiza concursurile săptămâna viitoare aparţine primarului general Dorin Chirtoacă şi a fost luată după o întâlnire cu managerii de instituţii şcolare.

„Conducătorii sunt în ajunul a mai multor activităţi: examene, reparaţii, odihna de vară”.

E legată problema asta de calendarul şcolar?

„Da, desigur, nu de altceva. A avut loc o întâlnire a conducătorilor de instituții de învăţământ cu domnul primar nu cu tentă electorală, dar a fost cu bugetul, însă conducătorii instituţiilor de învăţământ au abordat mai mult aspectul dat, pentru că ştiţi, conform Codului Educaţiei, ei la 23 martie au fost eliberaţi din funcţie şi numiţi interimari”.

Unul dintre directorii care intenţionează să candideze la concurs este Boris Volosatâi, managerul Liceului Gheorghe Asachi din Chişinău. El regretă că şefii din Educaţie au ajuns să se certe pe cine trebuie să organizeze concursurile, mai ales acum când şcoala se confruntă cu o sumedenie de probleme.

„Mă afectează mult faptul că sunt băgat într-un joc care poate să fie folosit de cineva în favoarea sau defavoarea altuia, dar de fapt asta va fi în defavoarea instituției de învăţământ. Aceste litigii trebuie să fie rezolvate în alte cabinete şi la alt nivel, dar nu într-o discuţie publică”.

Unii experţi atrag atenţia că în cazul în care primăriile vor desemna directorii, în lipsa unui regulament nou, iar ministerul va contesta concursurile s-ar putea ajunge la zeci de procese de judecată şi multă energie pierdută.

Previous Next

XS
SM
MD
LG