Linkuri accesibilitate

Franța și afacerea Jean-Marie Le Pen


Liderii FN au decis să-l suspende pe fostul lider pentru că a repetat declarații anti-semite pentru care fusese condamnat în trecut de tribunale franceze.

O dramă politică de familie ține capul de afiș al actualității franceze. Președinta formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, Marine Le Pen, încearcă să-și reducă la tăcere tatăl de 86 de ani, fondatorul partidului, iar veteranul Jean-Marie Le Pen spune că e gata să lupte până la capăt.

După ce biroul executiv al partidului Frontul Național i-a suspendat calitatea de membru, Jean-Marie Le Pen a spus marți că îi este rușine că fiica sa îi poartă numele, îndemnând-o într-un interviu radiofonic să se mărite cu „concubinul” ei ca să se numească altfel. Le Pen a mai spus că și-a repudiat fiica, pentru că și-a tratat tatăl într-o manieră „scandaloasă”.

AP amintește că tensiunile tată-fiică au căpătat proporțiile unei crize politice după ce luni liderii FN au decis să-l suspende pe fostul lider pentru că a repetat declarații anti-semite pentru care fusese condamnat în trecut de tribunale franceze. De asemenea, conducerea partidului și-a acordat un răgaz de trei luni pentru a consulta toți membrii formațiunii dacă să-i retragă lui Le Pen titlul de președinte de onoare. Frontul Național nu-l poate retrage pe veteran din Parlamentul European.

Jean-Marie Le Pen a participat la întemeierea formațiunii anti-imigraționiste Frontul Național în 1972, cu sloganul „Francezii înainte de toate”, transformându-l într-o forță politică redutabilă cu rol adesea decisiv în alegerile franceze. Le Pen a șocat lumea întreagă în 2002, când a ajuns în turul decisiv al alegerilor prezidențiale. La rândul ei, Marine Le Pen s-a străduit după ce i-a urmat la conducere tatălui ei în 2010 să „modernizeze” imaginea partidului.

Marine Le Pen la Praga, la 6 mai
Marine Le Pen la Praga, la 6 mai

Vorbind duminică, înaintea suspendării tatălui ei, Marine Le Pen a spus că Jean-Marie Le Pen nu poate fi lăsat să se exprime în continuare în numele FN, pentru că „declarațiile sale sunt absolut contrare liniei politice a FN”. Marine Le Pen, care vrea să câștige alegerile prezidențiale din 2017, a pornit o campanie mai amplă de înlăturare a „veteranilor” și a interzis declarațiile anti-semite.

Ultima picătură a venit când bătrânul și-a repetat opinia că în istoria celui de-al Doilea Război Mondial camerele de gazare naziste au fost doar un detaliu, și l-a lăudat pe Philippe Petain, șeful guvernului colaboraționist francez din vremea războiului.

Jean-Marie Le Pen a spus mereu că se simte trădat: „Nu-mi imaginez cum poate fi sancționat liderul de 40 de ani al FN de către niște oameni care s-au alăturat formațiunii poate în urmă cu doi sau trei ani. Este ridicol”, a spus Le Pen-senior.

Marine Le Pen nu-și trădează însă tatăl în privința altor teme dragi lui și alegătorilor cu vederi de dreapta: ea deplânge, de pildă, ceea ce consideră a fi „islamizarea” Franței.

Un expert parizian citat de AP, Jean-Yves Camus, a spus că lupta celor doi Le Pen semnalează o simplă schimbare de generație, dar programul de bază al FN „rămâne absolut identic”. Alt expert, Sylvain Crepon, a spus că în ciuda „vitriolului” din familia Le Pen, partidul nu va avea de suferit pe termen lung.

Partidele tradiționale franceze au profitat însă de ocazie pentru a sugera că FN este în criză. „Dacă nu este în stare să-și rezolve disputele de familie, cum va conduce o țară?”, s-a întrebat retoric deputatul conservator Luc Chatel, într-un interviu cu ziarul Le Figaro.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG